Oldal kiválasztása

Nem tudom, hogy sokaknak mi baja a filmmel, de én nagyon élveztem. Stallone pontosan tudta, hogy mit akar elérni a szériával: az első rész egy nosztalgikus jutalomjáték, a második azért készült el, mert beleszerelmesedtek az ötletbe, de a harmadiknak már egy új irányvonalat kell képviselnie – ez pedig maradéktalanul megtörtént!

expendables3.1

Barney Ross (Sylvester Stallone) és a feláldozhatók egy régi csapattagot szabadítanak ki egy száguldó vonatból. Doc (Wesley Snipes) évek óta raboskodott, és mikor már élvezhetné a szabadság apró örömeit, kiderül, hogy a srácok valójában egy meló miatt szöktették meg. Barney úgy tudja le a tartozását Church felé, hogy megöl egy Mintz nevű fegyverkereskedőt, azonban a férfiról kiderül, hogy valójában a halottnak hitt Stonebanks (Mel Gibson) az. Az akció rosszul sül el, kénytelenek a elmenekülni a feláldozhatók, de Stonebanks az utolsó pillanatban még lelövi Caesart (Terry Crews).

Barney bosszút esküszik, és mivel úgy látja, hogy Christmas (Jason Statham), Gunnar (Dolph Lundgren) és Toll (Randy Couture) már öregek ehhez a melóhoz, ezért kirúgja őket, és új csapatot verbuvál magának a világ minden tájáról. Persze ezt a “régiek” nem nézik jó szemmel, de Barney hajthatatlan, és újoncaival elindul, hogy elfogja Stonebankset, élve. De légy mászik a levesbe, és az akció kudarcba fullad, csak Barney tud megmenekülni. Stonebanks azonban küzdelemre hívja ki a feláldozhatók alapítóját, aki ha kell, egyedül száll szembe vele, de hát mire valók a barátok, ha nem arra, hogy a legnagyobb örültségben is támogassák az embert?

BRAY_20130917_EXP3_12291.dng

Köztudott volt, hogy Bruce Willis nem fog szerepelni a filmben, és ezt nagyon ügyesen megoldották a készítők, hiszen helyette bevonták Harrison Fordot, mint a CIA berkein belül, a ranglétrán eggyel feljebb álló személyt.

Igen, most valóban kevesebb golyó röpködött a levegőben, de őszintén, engem zavart a kettőben, hogy minden egyes ellenség gyakorlatilag véresre robbant szét! Persze itt is meghal mindenki, akinek meg kell, meg felrobban, ami felrobbanhat, de nem csak az agyatlan harcról szólt a film, hanem a taktikáról, és egy új, az előzőektől különböző koncepció bevezetéséről: vagyis van rendes története a filmnek. Ezzel a húzással pedig egy sokkal magasabb szintre emelték A feláldozhatók 3-at, biztosítva ezzel azt, hogy a továbbiakban is lehessen folytatásokat készíteni hozzá.

expendables3.3

Külön öröm számomra, hogy végre egy erős női karakter is helyet kapott ebben az igencsak tesztoszteron szagú csapatban. A Lunát játszó Ronda Rousey ugyan nem valami jó színésznő, és szövege is igen kevés akadt, de az legalább vicces volt. Annak meg pláne örülök, hogy végre nem egy nádszálvékony nőt raktak be, mint szupererős katona, mert lássuk be, lehet, hogy Angelina Jolie jó színésznő, de sem a Wantedban, sem a Salt ügynökben nem volt hiteles mindenkit leverő akcióhősként. Arról már nem is beszélve, hogy valami idióta Zoe Saldanát castingolta a szintén harcos bérgyilkos, Colombiana szerepére – mindig attól félek, hogy Zoe eltöri a csuklóját, ha felemel valamit. De Ronda Rousey más, ő végre egy olyan alkat, akiről elhiszem, hogy férfiakat tör ketté, persze ez annak is köszönhető, hogy a hölgy MMA-sztár.

Antonio Banderas sosem volt a kedvencem, de Galgo szerepében egyszerűen tündökölt a pasi, úgy volt vicces, hogy közben idegesített, de azért sajnáltam is – tökéletes egyveleg! A poénok fele szerintem neki köszönhető. A filmben található folyamatos kiszólások pedig igazán megdobogtatták kicsi szívemet – volt itt minden, amit szeretek: Star Wars, A szállító, Bérgyilkosok, A pusztító… Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy maguk a színészek is egymást ekézték – sokat elárul róluk, hogy képesek önmagukon is nevetni.

expendables3.2

Az újoncok jó fejek, persze ők sem Oscar-díj esélyesek, de mindegyikük kiválóan hozta a kőkemény, macsó figurát – bár a “régi” nagyok fényét nem tudták elhalványítani, de megnyugtat a tudat, hogy lesz utánpótlás. Barney Ross döntését, hogy új csapattagok toboroz, maximálisan megértem, túl sokan haltak meg már körülötte, akiket szeretett, és mindenáron vigyázni akart a megmaradtakra, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy megutálják őt!

Mel Gibson jól hozta a gonoszt, de szerintem eddig Van Damme nyújtotta a legjobb alakítást, mint főellenség – és soha nem hittem volna, hogy ezt mondom. A feláldozhatók-szériának sikerült megkedveltetnie velem három olyan színészt is, akiket korábban nem bírtam, szóval minden elismerésem!

expendables3.6

Talán még soha nem volt ennyire jó A feláldozhatók zenéje, mint most. Nemcsak aláfestő zenéket halhattunk a film során, hanem rendes dalokat is, például egy kissé átírt Linkin Park számot, illetve néhány nagyon ügyesen időzített, és a jelenetek mondanivalójába tökéletesen beleilleszkedő nótát.

Felröppentek pletykák, hogy Stallone szívesen elkészítené A feláldozhatók női verzióját is, ahol a nyolcvanas és kilencvenes évek kultikus akciófilmek női színészei szerepelnének, hát íme pár tőlem: Cynthia Rothrock, Michelle Yeoh, Grace Jones, Brigitte Nielsen.

expendables3.5

Mindenki, aki rosszat írt erről a filmről, annak vagy nincs humorérzéke és/vagy állításával ellentétben nem látta a filmben szereplő ikonok korábbi műveit, így rengeteg poént nem értett. Én maradéktalanul elégedett és boldog vagyok, várom az újabb filmet, amiről még csak pletykák vannak, de ha emlékezetem nem csal (nem szokott), az első film is így kezdődött valahogy!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.