Oldal kiválasztása

Mindig úgy véltem, hogy manapság három nagy túlélős sorozat fut a tévékben, a The Walking Dead, a Falling Skies és a Revolution. Aztán elkezdtem nézni az utóbbit, és rájöttem, hogy mekkorát tévedtem. Ez a sorozat ugyanis nem ér fel a többiekhez, még akkor sem, ha csak azok legrosszabb epizódjaival hasonlítom össze.

revolution.s01.6

Az egész bolygóra kiterjedő elektromosság hiánya soha nem látott katasztrófát idézett elő az emberiség történelmében. Az eddig megszokott kényelmes életnek lőttek, nincs többé hűtő, autó, de még repülőgép sem. Tizenöt évvel később az emberek valamelyest hozzászoktak ehhez a régi-új életformához: lovakon közlekednek, karddal hadakoznak és maguk készítik el a holmijukat. Charlie (Tracy Spiridakos) és Danny (Graham Rogers) már ebben az új világban nőttek fel, azonban apjuk, Ben Matheson (Tim Guinne) még emlékszik a régi világra, és arra is, hogy mi okozta a tragédiát.

Az Egyesült Államok kormányának bukása után a kontinensen újabb államok születtek, mind közül talán a legkegyetlenebb a Monroe Köztársaság, ahol teljes katonai diktatúra van. Tom Neville (Giancarlo Esposito) – a Monroe Köztársaság fejének jobbkeze – katonai kíséretével érkezik a helyi kis faluba, és Ben Mathesont keresi, ám a dolgok nem pont úgy alakulnának, ahogy a katonai vezető azt várta: Ben meghal, így annak fiát, Dannyt viszi magával fogolyként. Ben utolsó leheletével utasítja lányát, Charlie-t, hogy keresse meg nagybátyját, Milest (Billy Burke), mert ő az egyetlen ember, aki elég bátor (és hülye) ahhoz, hogy szembeszálljon Monroe embereivel.

revolution.s01.1

Charlie elindul megkeresni Milest, és sikerrel is jár, majd egy kisebb huzavona árán ráveszi a férfit, hogy segítsen neki kiszabadítani a testvérét. Útjuk során azonban szükségük lesz segítőtársakra, és közben mindegyikük múltjából kiderül néhány igen durva dolog, ami a köztük lévő viszonyokat is jócskán átértékeli. Persze ez az út nemcsak Miles múltja és a távolságok miatt problémás, hanem mert nehéz elkerülni a milíciát, valamint magát az ellenállást.

A Monroe Köztársaság vezetője Bass Monroe (David Lyons), aki karizmatikus és erőskezű vezetőként tartja markában az alá tartozó területeket. Számára a katonaság és annak igényei mindennél előbbre valók, ám hataloméhsége még ezeket is megelőzi, így minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ismét áramhoz jusson, még ha ezért olyanokat is kell fogva tartania, akiket jóval az áramszünet előttről ismer valaha a barátjának tekintett.

revolution.s01.5

Kezdjük az elején: több sci-fissel és fizikussal is beszéltem az alapteóriáról, és nem tudom eldönteni, hogy melyik csoport is röhögött nagyobbat! Emberek, ha megszűnne az elektromosság a bolygón mi is meghalnánk, ugyanis képzeljétek, minden élőlény termel ilyet! Ha nekem nem hisztek, csak a filmeseknek, akkor javaslom újranézésre a Mátrix című filmet. És bár valóban kapunk egy viszonylag hihető teóriát, hogy mi is idézte elő ezt az egész áramszünetet, attól még aki járt fizikaórára, és, ne adj Isten, még figyelt is, az pontosan tudja, hogy ez mekkora sületlenség.

De oké, rendben, fogadjuk el az alapteóriát – hiszen csillámló vámpírokat sem látott még senki, mégis született róluk könyv és film is. Bár azt mondhatnám, hogy ezen az “apróságon” kívül nincs baj a sorozattal, de sajnos nem tehetem, mert a Revolution annyi sebből vérzik, hogy megszámolni sem tudom. Rosszak a karakterek, a színészek a minimumnál is kevesebbet adnak bele, a történetvezetés döcög, a motivációk hiányosak, a párbeszédek élettelenek és minden fordulat klisék halmaza.

Revolution - Season 1

A karakterek csapnivalóan rosszak. Charlie annyit sipákol és hisztizik, hogy az már elképesztő, emellett még bunkó és ostoba is. Persze, tudom én, hogy ő elvileg tini, de úgy tesz, mintha felnőtt lenne, elvárja, hogy így is kezeljék, ám mégis mindig rossz döntéseket hoz. A szinkronjára azonban nem lehet panasz, mert Csifó Dorina pontosan úgy nyavalyog, ahogy ettől a szereplőtől elvárnám – komolyan sérti a fülemet. Charlie testvére, Danny csak egy eszköz arra, hogy a karakterek elinduljanak a nagyvilágba, és mivel nem sokat látjuk, ezért talán rá lehet a legkevésbé panaszkodni.

Miles ugyan az elején egy nagyon vagány fickó, az évad vége felé egy totál lapos és sablonos figura válik belőle. A motivációja pedig, hogy miért is vált mostanra jó emberré, egy az egyben hülyeség és hiteltelenné teszi a karaktert. Ellenfele és egykori barátja, Bass mint a nagy rosszfiú, az összes főgonosz klisével rendelkezik: könyörtelen, írtja az embereit, senkiben sem bízik, ja, és ahelyett, hogy csak simán megölné az ellenfelét, inkább játszik vele. Bár a színész, David Lyons legalább jól néz ki, ez még mindig kevés ahhoz, hogy megkedveltesse velem a sorozatot.

Revolution - Season 1

Rachel (Elizabeth Mitchell), a nagy titkok tudója, aki persze soha, semmilyen körülmények között nem árul el semmit! Aztán ha mégis kibök valami információt, akkor a néző inkább azt kívánja, bárcsak megtartotta volna magának, mert így egy újabb sületlenség jelent meg a sorozatban. Elizabeth Mitchellt jó színésznőnek tartottam, de itt annyi volt a játéka, hogy a bal oldalról átbillentette a fejét jobb oldalra, majd pedig komoran nézett – bár ő legalább csukva tartotta a száját, nem úgy, mint Kristen Stewart. A szereplők mindegyike folytonosan rossz döntéseket hoz, illetve hibát hibára halmoz. És hiába, hogy a kisebb szerepekben igazi és szívmelengető karakterszínészek vonulnak fel, attól még a főszereplők hibáit képtelenség megbocsátani.

A látványra nem sokat kellet költeni, hiszen a szereplők az esetek nagy részében a pusztában vagy kihalt helyeken vannak. Az évad első felében még olykor akadt néhány jól megkomponált, kissé kalózos stílusú kardpárbaj, de az évad végére ezek is elhaltak. Ahogy maga a sorozat is. Minden egyes fordulatot már láttunk korábban, csak éppen sokkal jobban előadva. Volt itt minden: eltitkolt gyerek, szerető, megcsalás, hazugság, pszichopata, hazafi, áruló, hűséges katona, akiről azt hitték, áruló, és még sorolhatnám.

Revolution - Season 1

A Revolution egy rossz sorozat, ami az okos marketingeseknek hála nem derül ki azonnal. Azt még mindig nem értem, hogy ennek a vacaknak mégis ki rendelhette be a második évadát, mikor az ennél klasszisokkal jobb Almost Humant meg kaszálták. Egy javaslatom van a sorozattal kapcsolatban, senki ne nézze meg!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.