Oldal kiválasztása

Szeretnék mindenkit figyelmeztetni már az elején, hogy ne essen bele az én hibámba: bár ezt a könyvet úgy reklámozzák, mint a Született detektívek regényváltozatát, valójában nem teljesen az. Ugyan a főszereplők tényleg Dr. Maura Isles és Jane Rizzoli nyomozó, ám a karakterek vajmi kevés hasonlóságot mutatnak a sorozatbeli párjukkal. De ha mindezen túl tudunk lépni, akkor egy igen izgalmas és szövevényes krimit olvashatunk, ahol a történetszálak olyan módon gabalyodnak egymásba, amire senki sem számít.

tessgerritsen.abunos

Egy New England-i zárdába betörtnek és brutálisan megtámadnak két apácát, az egyikük azonban csodával határos módon megmenekül. A halott nő, Camille boncolása azonban meglepő titkot tár fel az apáca életéről, az ugyanis nem sokkal halála előtt egy gyermeknek adott életet. A helyieket megrázza az eset, még a katolikus vallástól elfordult halottkém, Dr. Maura Isles is hozzá szokatlan módon részt kíván venni a nyomozásban. Jane Rizzoli nyomozó minden segítségnek örül ebben a rejtélyes és szokatlan bűnesetben.

Boston kietlen sikátorában egy brutális módon megcsonkított holttestre bukkannak, ahova szintén a Holtak Királynőjét, vagyis Dr. Islest hívják, akit nem hagy nyugodni a holttest állapota. A csonkítást bizonyos formában meg lehet magyarázni a személyazonosság elrejtésének okával, ám akad valami, ami megcáfolja ezt a teóriát. Maura körültekintő vizsgálatának köszönhetően több nyomra is bukkannak, ami a két gyilkosságot valamilyen módon összeköti.

Jane Rizzoli önmagához képest is sápadtabb és morcosabb, ennek pedig az az egyszerű oka, hogy terhes, ezt viszont nem kívánja megosztani sem a kollégáival, sem a szüleivel – a gyermek apjával meg pláne nem. Maura és Jane ugyan nem a legjobb barátnők, de kollegiális viszonyuk kezd közeli barátsággá mélyülni, így a doktornő lesz Jane támasza, míg a nyomozónő Mauráé, akinek a volt férje villámlátogatásra érkezik Bostonba.

Nem mondom, hogy ez a könyv letehetetlen, de mégis van benne valami, ami arra készteti az olvasót, hogy minél előbb megfejtse a titkot. Ez a titok pedig nagyszabású, és nagyon okosan felépített. A szálak összeérése igazi csúcspont a könyvben – kár, hogy a végét kicsit túlmagyarázzák benne. A narráció érdekes, többszöri váltások (hol Jane, hol Maura szemszögéből éljük át az eseményeket) ellenére is követhető. Az orvosi szakkifejezések nem uralják a történetet, inkább finoman megtámogatják, és ezzel erőteljesebb, okosabb hatást kelt a mű.

A fordítás azonban nem túl jó, sőt, az első száz oldalon kifejezetten zavaró, hogy minden lapon két vagy három döccenő is akad, így a szokásos “olvastatja magát”-érzés egyáltalán nem működik. A magyar kiadóra pedig igencsak haragszom, mert a kötet utolsó negyven oldalában (nem szoktam hátralapozni, hogy megnézzem mi lesz a történet vége) más könyvek bevezetője található – van, amiből a második fejezet is!

A bűnös egy ügyes és okos krimi, ami ugyan nem győzött meg, hogy az írónő további köteteit is elolvassam, de abban biztos vagyok, hogy ha mégis így tennék, akkor már eredeti nyelven mélyednék bele Dr. Maura Isles történetébe.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.