Oldal kiválasztása

Nos, azt hiszem, mindenkinek megvannak a maga kis heppjei, hogy milyen történeteket, szereplőket, vagy helyszíneket szeret. Nos, nekem a vidámpark pont egy ilyen hepp, tehát nem maradhatott ki a gyűjteményből a Joyland – aminek egyébként is ott a helye a polcon, tekintve, hogy Stephen King tollából való.

joyland1

Egy fiatal srác, Devin Jones történetét ismerjük meg a könyvben. Kirúgja a barátnője, az apja depressziós, a suli pedig gáz. Mit tesz ilyenkor egy fiatal? Hát, azt nem tudom, de Jonesy Észak-Karolinába utazik, hogy a nyári szünetben egy vidámparkban dolgozzon. Egészen jó társaságot talál magának, élvezi a munkát – még a leghálátlanabb feladatokat is – és szép lassan túlteszi magát szíve hölgyén. A lelkizés mellett azonban sok izgalom vár az olvasóra: a szellemvasúton sok évvel ezelőtt megöltek egy lányt, akinek ott kísért a szelleme. Persze ezt a legtöbben szóbeszédnek veszik, de Jonesy fantáziáját birizgálja, hogy mi lehet arrafelé, és hogy mi is történt valójában.

A végkifejlet még akár sablonosnak is tekinthető, de King olyan jól belehelyezi az olvasót Joyland világába, hogy végül aztán eszébe sem jut ilyesmi. Pedig mennyire kézenfekvő és hányszor láttunk ilyet! De hát a jó öreg Stephen Kinget nem kispályásnak ismerjük, így nem is csoda, hogy simán eladta ezt is.

Nos, be kell vallanom egy csúnya bűnt. Én annyira megszerettem ezt a könyvet és a benne szereplő vidámparkot, hogy szorgalmasan elkezdtem megépíteni a RollerCoaster Tycoon 3 című játék Sandboxában. Az az igazság, hogy minél többet olvassa az ember ezt a könyvet, annál jobban érzi magát Joylandben, míg egyszer csak véget nem ér és meglepődve körülnéz a szobájában, hogy mit is keres itt. Nem csak a szereplőket könnyű megkedvelni, de a parkot is – nagyjából két nap alatt értem a könyv végére, de egészen a részemmé vált.

joyland2

Sajnos a magyar kiadáshoz nem adtak ilyen frankó kis térképet

A Joyland egyébként amerikában a Hard Case Crime sorozat részeként jelent meg, számos másik remek krimi mellett, amelyek igazi ínyencfalatok lehetnek a műfaj rajongóinak. Ráadásul amellett, hogy elég jó kriminek, hozta a megszokott hátszőr borzolós stílust is, amiért mindannyian szeretjük Stephen Kinget. Persze mi lenne jobb hely erre, mint egy régimódi vidámpark.

Stephen King könyveit azért tudja mindenki szeretni, mert sok műfajhoz tud remekül hozzányúlni és így gyakorlatilag minden igényt kielégít. Azonban aki csak a horrorra bukik, annak is bátran a kezébe adom a Joylandet, mert nem fog unatkozni ő sem. És aztán ki tudja? Lehet, ti is találkozhattok Linda szellemével.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!