Oldal kiválasztása

Sosem hittem volna, hogy eljön az az idő, amikor zombi filmeket fogok gyalázni, de itt most kőkemény ostorozás lesz. Belefáradtam abba, hogy már nem találok jó zombifilmet, holott a jó múltkorába zsinórban néztem négyet is. Ez a rövid kis cikksorozat róluk fog szólni (Zombi Massacre, The Returned Zombie Virus, Zombie Apocalypse). Mivel még nem akarok idő előtt a sírba szállni, így még a legkorrektebbel a Zone of the Deaddel fogom kezdeni, de – nyíltan kimondom ezt is – őrá haragszok a leginkább. Mert volt benne ötlet és lehetőség, de nagyon nem jól játszotta ki őket.

Zone of the dead1

Már a történet is elég gikszeres: a nyitójelenetben  két, egy ásatáson talált csontvázat találnak, amik egy ismeretlen betegségben hunytak el. Az egyik munkás megvágta magát egy csonttal, és ő is jobblétre szenderült, de nem sokáig. Igen, ez egy remek kezdés, és azt lehetne sejteni, hogy később ebből építkezik a film – hát piszkosul nem! Vissza sem térnek erre a kb. öt percre, mert a következőkben már azt látjuk, hogy egy vagonból zöld gáz szivárog és a környéken egy öreg professzor kivételével mindenki bezombul, miközben ügynökök egy nagyon veszélyes elítéltet szállítanak át az éppen elgázosított városon.

Zone of the dead2

Itt még  menthetőnek tartottam a filmet, két dolog miatt: az egyik maga a fogoly (Emilio Roso), aki végig nyugodt, viszont ha harcolni kell, odateszi magát – tipikusan az a tag, aki mellett ellennék egy zombivész alatt. A másik szereplő pedig a kissé vallási fanatikus, szintén börtönviselt tag, Armageddon (Vukota Brajovic), aki szemrebbenés nélkül mészárolja az élőholtakat, idéz a Bibliából, és szinte a film végéig nem avatkozik bele a többi túlélő ügyébe – de ettől még nem lesz gonosz, csak van túlélési ösztöne.

Zone of the dead3

Nos, ennyi volt a pozitív dolog, most jöhet a szidalomáradat.Hogy lehet az, hogy százak változnák át, kevesebb, mint egy perc alatt, de a főhős bandájába tartozó tag órákig rohangászik vígan, míg át nem alakul? Miért adnak ki a zombik oroszlánhangot?  Kötelező minden zombi horrorba lennie egy miniszoknyás macának, akit tíz perc múlva úgyis megölnek? Hogy bírták ennyire elrontani a film talán legjobb jelenetét? Röviden, csak ennyi. Ezek miatt vágta el nálam magát a Zone of the dead – meg a két említetten kívül az össze többi szereplő miatt is.

Zone of the dead4

Tehát, összegezzünk: a film több sebből vérzik, a történet nem kidolgozott, a szereplők silányak, a zombik csapnivalók. Ezt én nem tartom horrornak, de még egy gyenge paródiának sem – és úgy nézzétek, hogy a négy „remekmű” közül még ez a legjobb.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.