Oldal kiválasztása

Újra együtt a nagy csapat: Edgar Wright, Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman és meg vagy egy tucatnyi ismert (vagy kevésbé ismert) angol színész. Ismét itt vannak, hogy szórakoztassanak, piáljanak és ledöbbentsenek minket, nézőket!

vaskabatok.1

Nicholas Angel (Simon Pegg) a legjobb rendőr Londonban: minden bűnesetet megoldó és 400 %-os rátát felmutató férfi. Ezzel viszont az a baj, hogy a többi rendőr (még a főnökei is) totál hülyének néznek ki mellette – ezt pedig senki sem szereti. Ezért aztán Angelt áthelyezik a bűnözőktől mentes és „semmi sem történik” kisvárosba, Sandfordba. Természetesen a törvényt betűről betűre betartó Angel nehezen viseli az ottani rendőrség megengedő és elnéző magatartását. Még hivatalosan szolgálatba sem áll, mikor már letartóztat egy részeges alakot, akiről reggel ki is derül, hogy ő Angel újdonsült társa, Danny Butterman (Nick Frost) – aki nem mellesleg a helyi rendőrfőnök fia.

vaskabatok.3

A páros kapja a legnevetségesebb ügyeket – amik még ebben a kisvárosi isten hát mögötti helyen is bénák –, de azért akad néha egy-egy „finomság” is a palettán. Angel zsaruszimata azonban nem hagy neki nyugvást és a zsigereiben érzi, hogy itt sokkal több rejtély lapul, mint azt a többi rendőr hinné. Minden erejével azon van, hogy a kisvárosban történt halálesetekről bebizonyítsa, hogy azok bizony nem balesetek, hanem gyilkosságok, de persze senki sem hisz neki, talán csak a társa, Danny, ő meg nem az eszes rendőrök mintapéldánya.

De aki azt hitte, hogy a dolgok ilyen egyszerűek Sandfordban, az bizony hatalmasat tévedtek. Itt senki és semmi sem az, aminek látszik – milyen szerencse, hogy ez a bájos városka kapott egy igazi rendőrtisztet.

vaskabatok.2

Még mindig ámulok és bámulok, hogy mégis hogyan pattanhatott ki ez az eszement ötlet Wright és Pegg fejéből (ők írták). Humoros film, ami nagyon gyorsan átcsap groteszk akcióvígjátékba, és mindezt játszi könnyedséggel teszi, kifacsarva az akciójelenetek folyton lövöldözős, menekülős jeleneteit megspékelve valami egyedivel, ami kizárólag Wright filmjeire jellemző.

Simon Peggnek tényleg jól áll ez a szőke haj, de szerintem akkor is a fekete az igazi (mint amilyen a Világvégében volt, ami amúgy a kedvenc filmem tőle). Nick Frost meg annyira imádnivaló bamba zsaruként, hogy ez lett a kedvenc alakításom tőle. És külön köszönet a tengernyi mennyiségű ismert (azaz én már láttam őket valahol) angol színészért, akiket felsorolni is nehéz: Bill Nighy, Paul Freeman, Timothy Dalton, Jim Broadbent, Rafe Spall, Kevin Eldon, Olivia Coldman…

vaskabatok.4

Könnyed kis szórakozás, ahol használni kell a rekeszizmunk mellett az agyunkat is, és bizony megdöbbenve láthatjuk, hogy a kliséket milyen ügyesen és eredeti módon lehet pellengérre állítani. De azért gyomor is kell hozzá, egyrészt mert a halálnemek igazán egyediek (és nem mellesleg szórakoztatóak), másrészről pedig a vér nem csak foltokban tűnik fel.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.