Oldal kiválasztása

Sci-fi sorozat a Foxon? Már alapból féltettem a Terra Novát, és sajnos a félelmem be is igazolódott, mert “kedvenc” csatornám el is kaszálta egy évad után az egyébként remek alapötlettel rendelkező, csak itt-ott hibádzó sorozatot.

terranova.s01.2

2149-ben a Föld haldoklik, az emberiség felhasználta a bolygó szinte teljes készletét, a levegő minősége rossz, a csillagos eget eltakarja a gyárakból kiömlő füst, a maradék nyersanyagért ádáz küzdelem folyik, így a világ háborúktól sebzett. A túlnépesedés miatt kvótát vezettek be a születések szabályozása végett, egy családban maximum két gyermek születhet, ezt a szabályt azonban Jim Shannon (Jason O’Mara) és felesége, Elisabeth (Shelley Conn) megszegi, mikor megszületik legkisebb gyermekük, Zoe (Alana Mansour).

Földi tudósok egy véletlen folytán létrehoznak egy időalagutat, amely 85 millió évvel ezelőtti alternatív földhöz vezet, az út azonban egyirányú, az az csak oda küldhetnek embereket. Az emberiség egyik legnagyobb vállalkozásába vágja bele a fejszéjét, mikor telepeseket küld vissza a “régi” Új Világba, vagyis Terra Novára. Céljuk, hogy kisebb csoportokkal kezdve egy fenntartható kolóniát hozzanak létre, ezáltal megmentve az emberiséget, illetve csökkentve a 2149-es Föld túlterhelését – igazi win-win pozíció, azonban itt is akadnak olyan emberek, akik önzőségük és kapzsiságuk folytán nem látják a nagyobb, nemesebb célt.

terranova.s01.1

A Shannon család lebukik a harmadik gyerekükkel, így Jimet börtönbe zárják. Évekkel később Elisabethnek állást ajánlanak Terra Nován, de kizárólag két gyermeket vihet magával, Jim és Elisabeth kitalálja a tökéletes tervet, amire ugyan rámegy minden pénzük, de a jutalom annál nagyobb lesz. Jimnek sikerül megszöknie a börtönből, és bejutva az időalagút épületébe, annak bezáródása előtt berohan egy nehéz batyuval a hátán, a hátizsákban pedig nem más lapul, mint a kicsi Zoe. Mivel ez egy egyirányú út, ezért a település vezetőjének, Nathaniel Taylornak (Stephen Lang) nincs más választása, mint munkára fogni a potyázókat.

Jim rendőrként dolgozott mielőtt börtönbe került, így ő lesz Terra Nova első seriffje, aki figyel az emberek biztonságára, kivizsgálja a csínyeket és a komolyabb bűneseteket is. Szépen lassan Nathaniel jobbkeze lesz, őt ketten pedig szívvel-lélekkel harcolnak azért, hogy Terra Nova valóban egy új világ és egy új remény legyen az emberiség számára. Az ellenség ugyanis már beférkőzött közéjük, a hatosok (hatodik turnussal visszaküldött emberek) szakadár csoportként különvált Terra Novától, tervük azonban még mindig ismeretlen, ráadásul ott van még Lucas Taylor (Ashley Zuckerman), Nathaniel tudós fia, aki szintén egy nagyobb terv láncszeme. Vajon Nathaniel, Jim és a többiek elég erősek ahhoz, hogy megvédjék az emberiség jövőjét, vagy az erősebb és gazdagabb ellenség felőrli minden erejüket?

terranova.s01.5

A Terra Novának egy iszonyatosan komplex alapkoncepciója van, amivel egy olyan egyedi sci-fi világot hoztak létre, amit nemcsak a hardcore fanok, hanem mindenki más is tud élvezni. Azonban a kivitelezésben akadt néhány döccenő. Elsőnek is maga a Shannon család – egyszerűen minden körülöttük forog, mintha rajtuk kívül nem is élne más ember az amúgy igen hatalmas kolónián. Ráadásul Jason O’Mara egyáltalán nem hiteles az apuka szerepében, és egyetlen egy arckifejezéssel nyomja végig az évadot.

Stephen Langről azonban szuperlatívuszokban illik beszélni, mert egyszerre volt hiteles vezető, kemény katona, és a fiáért – annak hibái ellenére – aggódó apuka. Ráadásul Ashley Zuckerman szintén jól játszotta a zseni és kissé mélabús fiút, ám az utolsó epizódban nem kedveltem, és ez nem a tette miatt következett be, hanem mert az okok, amik ahhoz vezettek, túlságosan gyengék voltak ehhez a reakcióhoz – igen, az írókat hibáztatom!

terranova.s01.4

A hatosok motivációi szépen kerültek a felszínre, valamint a Terra Nován belüli ügyek és mindennapi dolgok mögötti apró utalások hasonlóan erősítették a sorozatot. A hatosok vezetőjét, Mirát alakító Christine Adams eszméletlenül jól hozta az okos és kissé rideg nőt. Nem rajta múlt, hogy az áruló történetszála amilyen jól kezdődött, olyan rosszul végződött.

Az utolsó epizód sok mindent ígért, amit a második évadban ki tudtak volna fejteni, viszont ennek a felét nem vezették fel szépen előre, így a készítők érzést keltettek a nézőben, mintha azt öt perccel azelőtt találták volna ki – tényleg irtó nagy hülyeségeket dobtak be. Pedig a végkifejlet és a rossz oldal motivációi annyira logikusra és parádésra sikeredett, hogy leesett az állam.

terranova.s01.3

Mindent összevetve a Terra Nova egy jó sorozat, és megérdemelte volna a folytatást – talán az okozta a vesztét, hogy nem volt elég mersze kiaknázni azokat a lehetőségeket, amikkel a kezdetektől fogva rendelkezett.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.