Oldal kiválasztása

Hát, jól bepakoltam ezeket a farkasos filmeket egy kupacba. No, sebaj, remélem, még nem unjátok, de ha mégis, akkor megnyugtatásul közlöm, hogy szombaton már valami más jön. Ezt a filmet azonban még akkor sem hagyhatnám ki, ha akarnám, mert elég népes rajongótábora van.

dogsoldiers2

A film egy klasszikus húzással indít: sátorozó pár, zörejek, majd kinyílik a sátor és hamm. Klisés, de jó helyen van. Nem mondhatnám, hogy klasszikus történetről beszélünk, tekintve, hogy egy erősen katonai témát fűztek bele ebbe a szűzlányijesztgetős, erdőben kószáló farkasemberes dologba. A hadsereg ugyanis egy skóciai erdőben tartja a terepgyakorlatait. Ez a terepgyakorlat azonban nem olyan, mint a szokásos, mert az erdő nem csak fákat és mókusokat rejt magában: a gyakorlatozók rátalálnak egy különleges egységre, pontosabban annak maradványaira, és egyetlen túlélőjére, aki összevissza beszél és retteg. Innentől a gyakorlat már élesben megy, és résztvevői próbálják levadászni a valamit, ami megtámadta a másik egységet. A feladat azonban nagyobb, mint ahogy azt ők gondolták.

Egyébiránt muszáj panaszkodnom a magyar címre. Mert hogy Démoni harcosok. Mi is jut erről a néző eszébe? Nekem történetesen egy ázsiai szellemharcosos dolog ugrik be erről, amelyben vagy dühös harcosok szellemei, vagy démonszamurájok elkezdenek kaszabolni. Vérfarkas? Hát, az pont nem jut róla eszembe. Emberek, honnan szedtétek ti ezt a címet?

dogsoldiers4

Azt azért feltétlen meg kell említeni, hogy nem a Freddy-filmek, vagy a brutál látványvilágú művek szintjén mozog a film. Aki ilyesmire vágyik, az keressen valami mást. Viszont azt vettem észre, hogy ritka az A-kategóriás farkasos film, szóval én már annyira nem is reklamálok. Az viszont igencsak fontos, hogy amikor zombikról van szó, mindig egyből jön a katonaság – na jó, nem mindig de elég gyakran –, azonban ha valami másról van szó, akkor csak a legritkább esetben jut eszükbe a készítőknek. Pedig a való életben én tutira a hadsereget hívnám rögtön, nem pedig egy sámánt.

A szereplők egyébként szerintem nem rosszak, egyeseket kifejezetten megkedveltem. Tipikus katonasrácok, akik a félelmüket némi humorral próbálják leplezni – és nem is rossz humorral. Azt pedig nem szabad kifelejteni, hogy ezek ráadásul igazán jó harcosok, akik nem futamodnak meg még a legrosszabb helyzettől sem, pedig egyeseknek már szó szerint lóg a belük. Persze miért is csinálnak ők ebből problémát, hát majd visszarakják! Nem tudom, ki gondolta komolynak ezt a jelenetet, de én kegyetlenül felröhögtem.

dogsoldiers3

Amit még külön imádtam, hogy megtudtam, igazából mire való a pillanatragasztó. Hogy a sztori, miszerint a vietnami katonák harci sebeire találták ki, igaz-e, azt nem tudom, de az biztos, hogy megmagyarázná, miért ragad tőle előbb össze a kezem, mint a kezemben tartott bögre. Egyszer egyébként tényleg hozzáragadtam az ominózus bögréhez. Azóta inkább nem töröm el őket.

dogsoldiers

Bárki bármit mond, én ezt egy jó filmnek tartom, ami pont akkor komoly, amikor kell, a poénok pedig nem csak oldják a feszültséget, de életszerűbbé is teszik a jeleneteket – általában sokan ezzel oldják a stresszt, többek között az orvostanhallgatók is a patológián, legalábbis azok, akiket én ismerek –, és emiatt nem éreztem hiteltelennek egyszer sem a filmet. Amennyiben pedig akad az olvasóink között olyan, aki katonai babérokra tör, azt ezek után megkérem, hogy nagyon vigyázzon magára.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!