Oldal kiválasztása

Annyira vártam már ezt a filmet a mozikban, hogy izgatottságomban A feláldozhatók helyett A fölöslegeseket mondtam a mozi pénztárosnak, aki természetesen jót derült a dolgon, én már kevésbé. Viszont így évek távlatából igazán vicces visszaemlékezni a dologra. Úgyhogy, most jöjjenek A fölöslegesek!

expendables.1

A feláldozhatók egy profi, kissé katonai jellegű szervezet, a srácok végzik el a piszkos munkát a kormányok helyett, ha kell, túszokat mentenek, vagy kormányokat döntenek meg. Barney Ross (Sylvester Stallone) a csapat alapítója és egyben vezetője, jobbkeze, Lee Christmas (Jason Statham), aki mesterien bánik a késekkel, Yin Yang (Jet Li) az apró ázsiai, aki a harcművészetek mestere, Gunner Jensen (Dolph Lundgren) a kissé megkattant izomkolosszus, Toll Road (Randy Couture) az intelligens gyilkoló gép, Hale Caesar (Terry Crews) pedig a fegyverek mestere, aki mindegyik drágáját névvel is ellátja.

A fiúk visszautasítanak egy rizikós CIA-s ajánlatot, de utána Barney-nak mégis felébred a lelkiismerete, így összeszedve csapatát bosszúhadjáratra indulnak. Céljuk, az azóta rossz oldalra állt James Munroe (Eric Roberts) kiiktatása, és az általa irányított apró szigetország felszabadítása. A feláldozhatóknak szembe kell nézniük több száz állig felfegyverzett katonával, zsoldosokkal, őrült diktátorral és egy árulóval is.

expendables.2

A filmben szó szerint hullanak az emberek, mint a legyek, Sly és színésztársai már külön-külön is sok filmben henteltek már, de amit itt véghezvisznek, arra már inkább a mészárlás szót lehetne/kellene használni. Ám ezt mégis a jó ügyért, a szabadságért teszik, így nemhogy megharagudni nem lehet rájuk, hanem inkább szorítunk nekik, hogy minél több embert küldjenek át a másvilágra. Ennek megfelelően folyik a vér, repkednek a végtagok, aztán a golyók, valami mindig felrobban és a kések csak úgy hasítják a levegőt.

A szereplők nem igazán kapnak hátteret, sőt, kifejezetten klisés mindenki, ám ez inkább előnyére válik a filmnek, mintsem hátrányára. Egyrészt, idő sem lenne kibontani a főszereplők magánéletét, másrészt ezáltal igazi akció félistenekké válnak a nézők szemében. A csoporthoz már nem tartozó, de velük még mindig szoros kapcsolatot ápoló Tool (Mickey Rourke) ad elő egy szomorú monológot, ami nem igazán illik bele a film profiljába, ráadásul a színész sem alkalmas erre a szerepre, azonban a mondanivalója miatt mégis helyesnek vélem a jelenetet. Ez kellett ugyanis ahhoz, hogy Barney Ross átértékelje korábbi döntését, és kiálljon azért, amiben hisz.

expendables.4

Lee Christmas életének egy apróbb szeletébe nyerhetünk bepillantást, mikor kedvese elhagyta egy másik férfiért, ám ő mégis megvédi a hölgyet, mikor szükség van rá. Külön öröm számomra, mint Buffy, a vámpírok réme-rajongónak, hogy az illető hölgyet nem más, mint Charisma Carpenter játssza. A feláldozhatókban repkednek a poénok, a múltbéli művekre kikacsintgató szóvirágok, Christmas versikéje (angolul és magyarul is) egy igazi kis gyöngyszem, pláne egy akciófilmben. Yin imádnivaló harca Gunnerrel csodás, de leginkább Yin olyan poénos beszólásain röhögtem, mint a “kicsi vagyok, kell a pénz”.

Egy jó stílussal rendelkező filmnek sok mindent megbocsátunk, itt is elnézzük a történet sablonosságát, a szereplők klisés jellegét, az állandó pusztítást – vagy pont ezek miatt szeretjük ezt a filmet és a franchise-t? Még nem jöttem rá a helyes válaszra, de talán nem is fontos, hiszen élvezem a film minden percét, és élvezni is fogom minden újabb alkalommal!

expendables.3

Ez egy igazi jutalomjáték a nyolcvanas- és kilencvenes évek macsó férfisztárjaitól, én pedig ezért igen hálás vagyok. Köszönöm srácok, és izgatottan várom a következőt!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.