Oldal kiválasztása

doctorwho_season1_pic1

Amikor elhatároztam, hogy én márpedig írni akarok erről az ikonikus sorozatról, fogalmam sem volt, mekkora fába vágom a fejszémet. A lelkesedéssel nem volt, és még most sincs probléma, de egy ilyen kultszériát, melynek lebilincselő világa mögött több mint ötven évnyi háttéranyag áll… nos, igen nehéz elfogulatlanul és összefüggő mondatokban bemutatni. Miről is lenne szó pontosan? A Ki vagy, Doki? (angolul: Doctor Who) a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ leghosszabb ideje futó sci-fi sorozata. Ugyan hazánkban még csak mostanában kezd népszerűvé válni, a össznézettségi mutatók alapján a világ legsikeresebb szériájáról van szó. A sorozat eredetileg 1963-ban indult, és 1989-től egy időre vége lett, majd 1996-ban egy TV film erejéig feltámasztották. A komolyabb rebootra azonban 2005-ig várni kellett, amikor is Russell T. Daviesnek hála, újjáéledt a britek kedvenc Doktora.

doctorwho_season1_pic2

Most jöhet a kérdés: de ki az a Doktor? Nos, ezt talán még a show mindenkori írója sem tudja száz százalékban megmondani. Annyi biztos, hogy a Doki egy humanoid földönkívüli (időlord egészen pontosan), akinek két szíve van, tud regenerálódni, és az „űrhajója”, TARDIS (magyarul: Térben A Relatív Dimenzió és Idő-Sík). A TARDIS kívülről egy kék rendőrségi telefonfülkére hajaz, ám belülről nagyobb, mint kívül – és a Doktor nem mellesleg csak úgy elkötötte. Apropó, regenerálódás: ha a Doktor súlyosan megsebesül, ki tudja cselezni a halált ezzel a képességével. Ennek a procedúrának viszont az a hátulütője, hogy teljesen új külsőt, és sokszor új személyiséget is kap.

doctorwho_season1_pic3

A Dokival kapcsolatban fontos megemlíteni még az útitársakat. Az időlord ugyanis gyakorlatilag sosem utazik egyedül, mindig van mellette valaki, aki általában visszahúzó erőként hat rá, hogyha valami hülyeséget akarna csinálni. Az útitársak legtöbbször emberek, de előfordulhat az is, hogy nem (lásd: Susan Foreman, a Doki unokája, vagy Jack Harkness kapitány, aki halhatatlan).

DOCTOR WHO EP3

A reboot széria első évada, ami ennek a cikknek a középpontjában áll, az Időháború után zajlik, mely igencsak negatív hatással volt a Doktorra. Az elénk táruló inkarnáció, a Kilences (Christopher Eccleston) talán épp ebből kifolyólag meglehetősen sötét karakter: egy szarkasztikus, morbid humorú, sokszor félelmetes Doki, aki „emberszabásúnak” csúfolja az embereket, viszont legbelül igenis jó szándékú.

doctorwho_season1_pic5

Az első epizódban megismerkedhetünk az új útitárssal, Rose Tylerrel (Billie Piper) is. A Ki vagy, Doki? előszeretettel használja a „senkiből lett hős” karaktertípusát, ami alól Rose sem kivétel: a tizenkilenc éves, munkásosztályhoz tartozó lány édesanyjával, Jackie-vel (Camille Coduri) éli egyszerű életét, ám végül a sorozat folyamán számtalanszor segít a Doktornak, és alkalomadtán megmenti akár az univerzumot is.

doctorwho_season1_pic6

A sorozat fontos elemét képezik továbbá a különféle szörnyek: találkozhatunk életre kelt kirakatbábukkal, gázmaszkot viselő gyerekekkel, valamint nagyszemű, nagyfejű, kövér zöld lényekkel, akik emberbőrbe bújva próbálják álcázni magukat. A szörnyetegek közül a legismertebbek a Doktor főellenségei, a dalekok, akik hivatalosan mutánsok, de először mindenki „lerobotozza” őket. Szerintem az „ideges sószórók” a legtalálóbb jelző rájuk, mivel folyamatosan fenyegetőznek és gyilkolni akarnak. Mindezek ellenére ők is tudnak eléggé félelmetesek lenni.

Ahhoz, hogy túl sokat ne áruljak el az epizódok kimeneteléből, illetve, hogy ne legyen tízezer szavas ez a beszámoló, ezen a ponton sajnos meg kell állnom. A félelmem ebből a szempontból beigazolódott: A Ki vagy, Dokiról nehéz beszélni, főleg úgy, hogy ez a sorozat az én szívem csücske. Mindenesetre, aki sci-fi rajongó, de még nem látta, annak melegen ajánlom, aki látta már, annak meg tessék újranézni. Aki nem igazán kedveli ezt a műfajt, az is találhat benne szeretnivalót, hiszen olyan témákat érintenek benne, mint például a bizalom, a szeretet, a szerelem, valamint a bátorság. Arról nem beszélve, hogy a karakterek időutazók, így minden rész egy kaland: néha sírunk, néha félünk, de sokszor nevetünk is.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.