Oldal kiválasztása

lucy_pic1

Luc Besson nevét sokak egyből a minőséggel kapcsolják össze. Nem hiába, hiszen a sokoldalú francia rendezőnek köszönhetünk olyan sikeres akciófilmeket láthattunk már, mint például a Szállító-, valamint az Elrabolva-trilógia. A híres rendező ugyanakkor sci-fiben is otthon van (lásd: Ötödik Elem), és a humorérzékére sem lehet panasz, gondoljunk csak a Taxi-trilógiára vagy a Jean Reno-filmekre (Jöttünk, Láttunk, Visszamennénk 1-2, Wasabi Mar, mint a mustár, Pofa Be!, Én, a séf, stb.).

A rendező legújabb művére, a Lucyra az előbb említett három elem összekapcsolódása jellemző, bár jelen esetben az akció-rész nagyobb angsúlyt kapott. A történet szerint Lucy (Scarlett Johansson) egy egyszerű fiatal lány, aki Tajvanban tanul. A hősnőnek egyik nap egy látszólag egyszerű szívességet kell tennie a pasijának, Richardnak (Pilou Asabaek): egy rejtélyes fém aktatáskát kell leadnia egy hotel recepcióján Mr. Jang (Min-sik Choi) számára, ám foglyul ejtik. Másnap reggel egy zacskóval a hasában ébred, mely egy új szintetikus drogot rejt. Új feladata, hogy hazamenjen és eladja a drogot, de egy támadás során kapott ütés következtében a zacskó kilyukad, a drog pedig a szervezetébe jutva felturbózza az agyi kapacitását. Innentől kezdve elfogói ellen fordul, és egy francia rendőr, Pierre del Rio (Amr Waked) segítségével lenyomozza a másik három alanyt, akinek a hasába szintén ugyanezt a drogot rejtették el.

lucy_pic2

Lucy történetével párhuzamosan fut még egy cselekményszál, mégpedig Norman professzor (Morgan Freeman) evolúcióról és az emberi agyról szóló előadása. Lucy az ő és kollegái segítségét kéri a film vége felé célja megvalósításához: a 100%-os agykapacitás eléréséhez.

lucy_pic3

Biológiai hátteret félretéve egy ígéretesnek tűnő cselekményt kapunk, így hát kíváncsian vártam a vetítést. Személy szerint sosem találtam Scarlett Johansson színészi játékát túlzottan kiemelkedőnek, de most bevallom őszintén, meglepett egy kicsit. Ez az alakítása sem Oscar-gyanús, de kapott egy egyszerű karaktert, aki iszonyatosan nagy változáson megy keresztül rövid idő leforgása alatt, és megoldotta.

A filmnek viszont van egy hatalmas nagy problémája: a részletesség hiánya. A nézőnek sajnos sokszor kell a józan eszére és a képzeletére hagyatkoznia, ami egy Holmes-film esetében nem lenne annyira problémás, de kérem, ez egy hollywoodi blockbuster! Lucyról mindössze annyit tudunk, hogy hány éves, meg hogy Tajvanban tanul, és nagyjából ennyi.

lucy_pic4

A főgonoszról szintén semmit sem tudni, csak annyit látunk belőle, hogy egy dúsgazdag drogdíler, aki nem mellesleg egy könyörtelen gyilkos is. Ugyanez a helyzet a Morgan Freeman által alakított professzorral, valamint a francia rendőrrel is.

Problémát jelent még az idő is, ugyanis a film eléggé rövid. Egészen pontosan, az IMDb szerint mindössze 89 perces a mű, tehát alig másfél óra alatt lezajlik minden. Így már tiszta a kép: kevés a keret, kevés a rizsa. Aki tehát valami mély karakterdrámára számít, az nagy valószínűséggel csalódottan fog felkelni a székéből. Aki viszont megszállott Luc Besson, Scarlett Johansson és/vagy Morgan Freeman rajongó, vagy egyszerűen csak szereti az akció- illetve sci-fi filmeket, annak biztosan tetszeni fog a Lucy is.

lucy_pic5

Nem szeretek számokkal értékelni, mert sosem éreztem igazságosnak az ilyesmit, így hát inkább összefoglalom milyen is volt ez a film: A Lucy egy egyáltalán nem tökéletes, de rendkívül pörgős és élvezetes, néha pedig igencsak felkavaró film. Ami biztos: egy pillanatig sem lehet unatkozni rajta, és, mint az Luc Bessontól elvárható, szó szerint el lehet veszni a képi világban. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, a hibái ellenére is.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.