Oldal kiválasztása

Méltánytalanul kevéssé ismert sorozat a Hemlock Grove itthon, szóval, amikor kiderült, hogy egyik olvasónk is kedveli, akkor azonnal előrébb vettem a megnézendő sorozataim listáján (egyébként igen, más szériáknál is lehet engem befolyásolni).

hemlockgrove.s01.1

A történet szempontjából igazi tini horrornak gondolná az ember: adott egy álmos, ködös Pennsylvaniai kisváros, titkokkal telve, ahová is beköltözik egy cigány család, Rumancekék. Azonban Lyndának (Lili Taylor) és Peternek (Landon Liboiron) is bőven van mit rejtegetnie, hiszen Peter vérfarkas. A város gyakorlatilag teljes egészében a Godfrey vállalattól, és annak erőskezű vezetőjétől, Olivia Godfreytől (Famke Jansen) függ. Elkényeztetett fia, Roman (Bill Skarsgard), és szokatlan (mit szokatlan, rémséges) külsejű lánya, Shelley (Nicole Boivin) is igen sokszor megfordulnak a cégnél. Édesapjuk tragikus hirtelenséggel hunyt el, így Olivia támasza immár volt férjének testvére, Norman (Dougray Scott).

A városban, nem sokkal Peter megérkezése után azonban szörnyű dolgok történnek: valami, eddig sosem tapasztalt kegyetlenséggel mészárolja le a város lakóit. Romant igencsak érdekli az eset, és hathatós piszkálásának köszönhetően Petert is érdekelni kezdi a dolog. A két srác hamar összebarátkozik, és egy olyan szokatlan párost alkotnak, amire mindenki hitetlenkedve néz. Közös cél vezérli őket, meg akarják tudni, hogy ki vagy mi felel a városban elharapódzó brutális gyilkosságokért. De vajon egy vámpír és egy vérfarkas barátsága mennyire lehet erős?

hemlockgrove.s01.3

A történet bizony tele van hézagokkal, és más helyeken már az első epizód felidegelt volna, hiszen az égegyadta világon semmi, de semmi nem derül ki benne. Viszont olyan fantasztikus stílusa van a Hemlock Grove-nak, amiért minden hibát és logikátlanságot képes vagyok neki megbocsátani, egyszerűen elvarázsolt. A kameraállások és fényképezések igencsak újszerűek és különlegesek, azonban többször sikerült felfedeznem pár “újrahasznosított” jelenetet, de szerencsére ezek egyáltalán nem voltak zavaróak.

A következőképpen lehetne összefoglalni egy epizód menetét, ami nagyjából negyven perc: tíz perc felvezetés, húsz perc zseniálisan jól megkreált semmi, öt perc izgalom, és öt perc pihi, hogy a néző szívverése megnyugodjon, vagy éppen a gyomra háborgása kicsit csituljon. Szóval igen, sztori az nem sok van benne, de ezt kárpótolja leleményességgel, titkokkal és egy olyan egyedi és szürreális stílussal, amivel szerintem horror sorozat még sosem rendelkezett – pedig én is nézem az American Horror Storyt!

hemlockgrove.s01.2

Nem ajánlom mindenki számára, mert vannak benne olykor igencsak undorító dolgok, még én is sokszor kiakadtam, pedig én javasoltam A légy című filmet Ixinek! Biztos vagyok benne, hogy még nem láttam visszataszítóbb dolgot, mint mikor Peter átalakult farkassá, ugyanakkor ez a nyers képi világ megmutatta, hogy az igazi vérfarkasok bizony nem olyan szépen alakulgatnak át, mint az Alkonyat “vérfarkasai” (kivétel Henry Foss a Sanctuaryban, mert ő dögös lycantróp).

Peter unokatestvérét, Destinyt alakító Kaniehtiio Horn pedig a legszürreálisabb és egyben legviccesebb karakter is. A lány jóslással, kártyavetéssel és effélékkel keresi a kenyerét, de leginkább csal és átver, de amikor Peter és Roman hozzá fordul segítségért, akkor aztán bebizonyítja, hogy ő valóban ismer trükköket, amikkel a halottak is beszélni tudnak – és igen, azok a jelenetek is nagyon undorítóak, mégsem tudtam levenni a szemem a képernyőről.

hemlockgrove.s01.4

A színészgárda nemcsak ismert és tehetséges arcokból, hanem fiatal újoncokból is áll. Famke Jansen szerintem minden szerepében zseniális, de itt, mint Olivia egyszerűen fürdőzik a gonoszságban –mosolya pedig annyira elbűvöli a nézőt, hogy már későn veszi észre a halálos csapást. Lili Taylort mindig nem megérdemelten mellőzték, de örömmel látom, hogy tévés vonalon igencsak sok sikert arat.

Landon Liboiron neve számomra teljesen ismeretlen, de ezentúl biztosan követni fogom a pályafutását, egyszerre képes hozni a könnyed és a nemtörődöm figurát, az okos és óvatos vérfarkassal, aki mindig ugrásra kész. Bill Skarsgard, aki igen, a híres Skarsgard família oszlopos tagja, a maga 192 centiméterével, még szintén kevéssé ismert, de már most látszik rajta, hogy apjához (Stellan – Thor, Avengers) és testvéreihez (Alexander – True Blood és Gustaf – Vikings) hasonlóan belőle is igen kiváló színész lett – és még csak most kezd belelendülni a mesterségbe.

hemlockgrove.s01.5

Igencsak magával ragadott a sorozat – inkább lehengerelt, és rajongójává tett. Az sem érdekelne, ha az egész nem szólna másról, csak a fel nem fedett titkokról, amikre sosem kapunk választ. Igen kérem szépen, a megfelelő stílussal sok mindent elérhet az ember!

Mivel a zseniális Netflix csatorna égisze alatt készült a sorozat, ezért az interneten egyszerre lehet hozzáférni a komplett évadhoz. Alig várom már, hogy a Netflix betegye a lábát Magyarországra!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.