Oldal kiválasztása

Nagyon sajnálatos, hogy ebből az igazán egyedi stílusú sorozatból csak négy évad készült. Ugyan nem értek egyet minden lépéssel ebben a szezonban, de attól még el kell ismernem, hogy a szálakat remekül összebogozták. Aztán a fináléban megmutatták nekünk, hogy milyen fantasztikus utazás várt volna ránk az el nem készült folytatásban.

sanctuary.s04.2

Helen Magnus (Amanda Tapping) követte Adamet az időalagútba, hogy megakadályozza a készülő tragédiát, ám mivel jócskán visszamentek a múltba, így a doktornő megint találkozhatott régi szeretteivel, és egy olyan döntést készült meghozni, ami az egyetlen logikus lépésnek tűnt – még jó, hogy az embernek vannak barátai, így a zseniális Dr. James Watson (Peter Wingfield) rávilágított egy olyan megoldásra, amire senki sem gondolt.

sanctuary.s04.3

Praxis megsemmisülése sokként érte a Menedék-hálózat tagjait, hát még azokat, akiknek az otthona veszett oda. Ez a steampunkos és futurisztikus csoda a föld mélyén, tele abnormálisokkal, akik az emberi faj elől kényszerültek oda, és most mégis vissza kell térniük a felszínre. A szellem kiszabadult a palackból, és a nyilvánosság is értesült az olyan fajok létezéséről, mint a vérfarkasok, a sellők vagy a jeti. A tragédiát Adam Worth (Ian Tracey) okozta, az az ember, aki majdnem az Ötök tagja lett, de agresszivitása és labilis elmeállapota miatt ezt nem engedték a többiek. Helen a nemzetközi szervezetekkel együttműködve próbált úrrá lenni a káoszon – még szerencse, hogy Dr. Magnusnak több évszázadnyi tapasztalata van a krízisek megoldásában.

Sanctuary

A veszély elhárítása után Will (Robin Dunne), Henry (Ryan Robbins) és Nagyláb (Christopher Heyerdahl) visszatérnek a (nem) mindennapi hétköznapokhoz, amikor abnormálisokon kell segíteni, a hálózatot üzemeltetni, vagy éppen belecsöppeni egy túszhelyzetbe. Kate (Agam Darshi) azonban úgy döntött, hogy Praxis újjáépítésén dolgozik, ezáltal köteléket teremtve a földalatti világ és a Menedék-hálózat között. Azonban nem csak ez hajtotta a lányt, hanem egy elbűvölő férfi is, aki pontosan tudta, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy elnyerje Kate szívét – és én ritkán mondok ilyet, de annyira édesek együtt.

Helen tervei azonban jóval távlatibbak, mint azt bárki gondolta volna, így már hónapokkal korábban elkezdte felépíteni azt, amivel a Menedék-hálózatot egy újabb, magasabb szintre emelheti – és ezzel együtt a nézők állát is a padlóra szögezte. Az utolsó epizód olyan látványvilágot mutat meg, amire szerintem bármelyikünk befizetett volna egy kört – szóval szemét Syfy, hogy elkaszálta a sorozatot, bár jogos a felvetés, a Fox sokkal szemetebb!

sanctuary.s04.4

Az évad közben többször panaszkodtam magamban, hogy olyan szétzilált és összevissza van az egész, ám amint elértünk az utolsó epizódhoz, rá kellett döbbennem, hogy minden apró jel megvolt ahhoz, hogy rájöjjek Magnus tervére, csak éppen nem figyeltem eléggé. A káosz mögötti rend és tudatosság tökéletes prezentálása a negyedik évad, ami sokáig emlékezetes marad a nézőben, és biztosan eléri a kívánt hatást – vagyis, hogy pár évvel később vegye elő mindenki újra a sorozatot, és nézze végig.

sanctuary.s04.5

Sok szálat hagytak nyitva, például Praxis boldogulását, vagy Nagyláb terveit, de biztos vagyok benne, hogy az ötödik évadban mindenre magyarázatot kaptunk volna – ha az a volna ott nem volna!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.