Oldal kiválasztása

Akció, tömérdek fegyver, maffia, bérgyilkosok és még több fegyver. Ezzel kecsegtet minket a 2006-os Black Lagoon sorozat, ami méltán nyerte el a Jormunganddal holtversenyben a „gatya alatt is fegyver van” címet, mégse lehet őket egy kalap alá venni. Mert amíg az utóbbi központi témája Koko, és az ő világmegváltó tervei, addig a Black Lagoon hőseinknek egyáltalán nem ez a céljuk.

Black Lagoon1

Helyszínünk Roanapur, egy semleges, semmilyen kormány hatásköre alá  nem eső város, ahol virágzik a bűnözés, de a sors fintora, hogy pont a maffiózók is tartják fenn a rendet. Orosz maffia, Kínai Triád, Kolumbiai Kartell és Olasz maffia. Stílusuk, érdekeltségük merőben eltérő, de a céljuk ugyanaz: uralni a várost és megőrizni a törékeny egyensúlyt. Ebbe a világba keveredik bele az üzletember Rock, akit felettesei egyfajta áldozati báránynak néznek, végül a Black Lagoon „szállító cégnél” köt ki, mint tolmács és tárgyaló  – valamint rezidens túsz, ha fegyveres összecsapásra kerülne sor. Kötelező társa lesz Revynek (Rebecca a valódi neve), aki nő létére hihetetlenül ügyes lövész, piszok rossz tárgyaló és idült alkoholista. Legjobb „barátaik” a Hotel Moszkva, egy egykori szovjet katonai egység, jelenleg azonban maffiózók gyülekezete, élükön egy olyan stílusú nővel, Balalaikával, aki mögött még Integra (Hellsing) is elbújhat.

Black Lagoon2

És ők még csak egy nagyon kis – bár a legbelső – rétege a szereplőgárdának: vannak itt arany Desert Eaglelel  hezitálás nélkül lövöldöző apácák, elmebeteg ikerpárok, érzelgős nácik, szobalány, aki egy vérprofi terrorista és még ítéletnapig sorolhatnám a hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb figurákat. És, ami a legjobb, hogy bár a stáb hatalmas, mégsem sablonos. Mindenkinek megvan a maga egyedi vonása és múltja, ami kiemeli őt az átlagból, így téve őt egy hihető egyedi karakterré. A legérdekesebb persze Revy, akit én leginkább Gutzhoz (Berserk) tudnék hasonlítani. Ha morcos, akkor mindenkit elküld a fenébe, ha harcol, nem ismer irgalmat, a vizet mindenkinél hamarabb felkapja, mégsem lesz belőle egy érzelem nélküli gyilkológép, csak egy ember. Egy ember, akivel elbánt az élet.

Black Lagoon3

Végül pedig essen szó a Black Lagoon legnagyobb erősségéről: a feszültségkeltésről. Még a kevésbé komoly helyzetek is tudnak olyan hatást kelteni, hogy azt érzi az ember, itt pillanatok múlva vér fog folyni és fejek hullanak – és az esetek 80%-ban igazunk is van ebben. Sajnos, akinek nincs gyomra ehhez a stílushoz, az nem nagyon fog értékelni olyan dolgokat, mint mondjuk kiskorúak fejbe lövése vagy egyéb finomságok.

Black Lagoon4

Nálam nagyon hamar feltornázta magát a top tízbe ez az anime, és ott – ha nem is az első –, masszívan tartja pozícióját. Remek történet, remek szereplők, kissé bizarr és puskaporos tálalásban. Headshot!

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.