Oldal kiválasztása

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem vártam a filmet, és akkor is, ha azt mondanám, hogy nem élveztem – csak éppen nem nyújtott akkora élményt, mint az első, és a legnagyobb probléma, hogy a későbbi filmek sem.

Optimus Prime from Michael Bay's Transformers Revenge of the Fallen.

Két év telt el Megatron és Optimus gigászi csatája óta. Az autobotok száma jelentősen megnövekedett, és az emberekkel összedolgozva létrehozzák a NEST nevű különleges alakulatot, melynek célja a bolygón rejtőző álcák felkutatása és megsemmisítése. Sanghajban fel is bukkan egy erős ellenfél, ám Optimus fővezérnek sikerül legyűrnie őt, utolsó leheletével azonban Demolishor figyelmezteti a fővezért, hogy a Föld többé már nem az övé.

Sam Witwicky (Shia Labeouf) egyetemre készülődik, mikor is talál egy darabot az Örök Szikrából, ami azonnal be is indul, és életre kelti a konyhai eszközöket, szerencsére azonban Űrdongó elrendezi a helyzetet. Szegény kicsi Űrdongó azonban igen bánatos, mert Sam nem viheti magával az egyetemre, ahol is tiltják az elsősöknek a saját autót – igen, itt nekem is elkerekedett a szemem. Mikaela (Megan Fox) mindeközben apja szerelőműhelyében dolgozik, akit végre kiengedtek a sittről, és a lánya mindent megtesz, hogy jó úton tartsa apját. Így nem mehet Sammel az egyetemre, ezért kihasználva a technikai vívmányokat, videó chat formájában tartják a kapcsolatot.

transformers2.5

Az emberek (akik, szokásukhoz híven, kiábrándítóan viselkednek) azzal a képtelen elmélettel állnak elő, hogy az álcatámadások mögött az az egyetlen ok áll, hogy az autobotok a Földön tartózkodnak, ezért minden követ megmozgatnak, hogy ezeket a földönkívüli lényeket a küszöbön túlra tessékeljék. Azonban nem is sejtik, hogy az álcák egy igen nagyszabású tervet eszeltek ki, melynek Megatron felélesztése csak az egyik eleme. Ha pedig sikerül elképzelésük, akkor soha nem látott pusztítás veszi kezdetét a bolygónkon, és, hála az emberi ostobaságnak, nem marad több autobot, aki megvédhetne minket egy olyan félelmetes ellenséggel szemben, mint a Bukott.

transformers2.4

Azt el kell ismernem, hogy ez a történet egy jóval komplexebb sztori az első filmhez képest, azonban a megvalósítás ennek ellenére gyenge lett. A látvány természetesen most is kitűnő és elsöprő erejű, és a karakterek is alkottak néha igazán egyedit, azonban nem maradt elég idő a dolgok és problémák rendes kifejtésére. Pedig micsoda lehetőségek maradtak ki! A NEST körüli vita, az emberek reakciója az idegen lényekre, a Bukott mélyebb háttere, vagy éppen Röptűz döntésének okai – és ezekkel még csak a felszínt karcoltam.

transformers2.1

Sam és Mikaela karaktere pontosan olyan, mint mindig, sőt az egész színészgárda tökéletesen ugyanúgy viselkedik – mintha nem telt volna el két év, semmi fejlődés, javulás vagy éppen visszalépés. Ez pedig annyira hiteltelenné teszi a szereplőket, hogy legszívesebben kitöröltem volna a jeleneteiket. Nem tudom, kinek a fejéből pattanhatott ki az a hülyeség, hogy Sam nem viheti Űrdongót az egyetemre, de egy olyan országban, ahol a középiskolásoknak már saját autója van, akkora nagyságú baromság, mint maga Demolishor.

A poénok néhol egészen betalálnak, de amit az új karakter, Leo (Ramon Rodriguez) művel, az inkább a szánalmas kategóriába esik. Viszont Mikaela kicsi robotja igazán imádnivaló, és a kis mitugrász röhejes mondatát, amikor pont úgy viselkedik, mint egy felajzott kutya, még ma is emlegetem. De legalább a látványra és a robotokra nem lehet panasz, ahogyan a harci jelenetekre sem – sőt kifejezetten tetszettek az új robotok, de leginkább az álcák oldalán engedték szabadjára fantáziájukat a készítők.

transformers2.3

A bukottak bosszúja közel sem olyan jó film, mint elődje, ám maradt még benne valami az Örök Szikrából, így lehet élvezni. Az ezután következő filmet meg legszívesebben újraforgattatnám. A most következő mondatom pedig azért lesz gáz, mert egyiket sem tartom jó színésznek, inkább tűrhetőnek: de nincs jó Transformers-film Megan Fox nélkül, ahogy nincs jó Terminátor-film Arnold Schwarzenegger nélkül!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.