Oldal kiválasztása

Igencsak elfogult vagyok a sorozattal szemben, és nemcsak azért, mert Amanda Tapping, az általam imádott Csillagkapu karaktert, Samantha Cartert játszó színésznő szerepel benne, hanem mert annyi, de annyi ismerős arcot vonultattak fel a sorozatban, hogy az sem érdekelt volna, ha mindenki csak tízpercig álldogál a képernyőn, és nem tesz semmit. De itt nem ez történt, hiszen a Sanctuaryt bizony komoly háttérvilággal látták el, remek sminkkel turbózták fel, és olykor igen merész lépéseket tettek benne az alkotók.

on left: Dr. Helen Magnus (Amanda Tapping)

Mi történik, ha gyermekkorunk meséiben, történelmünk legendás korszakában felbukkanó lények valóban léteznének? A sellők, vérfarkasok, vámpírok mind-mind léteznének, de a mi világunk sötét zugaiban lennének kénytelenek elbújni az ember szűklátókörűsége elől? Mint közülünk, úgy közülük sem mindenki gonosztevő, vagy ijesztget éppen gyerekeket, pusztán él, és élni akar. Nekik nyújt menedéket Dr. Helen Magnus (Amanda Tapping) és a Menedék Hálózata, mely kiterjed a világ minden nagyvárosára. Munkatársai nemcsak a békés lényeknek nyújtanak segítséget, hanem az olykor vad és fékezhetetlennek tűnőket is el kapják, ám elfogásuk után megfelelő életkörülményeket biztosítanak nekik.

sanctuary.s01.2

Helen tudós, mindenhez ért, aminek csak egy aprócska köze is van a biológiához – tudását pedig volt bőven ideje csiszolni, hiszen halhatatlan lévén nem szorította az idő. A viktoriánus kori Angliában született, és apja nyomdokaiba lépve választotta a kriptozoológiát. Lánya, Ashley (Emilie Ullerup) pedig követve a hagyományt, anyja nyomdokaiba lépve segít felkutatni és elkapni a nem mindig békés szándékú abnormálisokat.

sanctuary.s01.1

Will Zimmerman (Robin Dunne) már több bűntény esetében érezte, hogy hiába a logikus érvelés, azokat bizony nem egy emberi lény követte el. Emiatt, mint törvényszéki szakértőt sokszor bírálták kollégái, és gyakran gúnyolódás tárgyává is vált, ám ez nem tántorította el őt attól a ténytől, hogy nyitott elmével dolgozzon. Ezzel a gondolkodásával fel is hívta magára Helen figyelmét, aki egy röpke beszélgetés után egyből a mélyvízbe dobta, és feltárta neki a Menedék titkait. Ugyan Wil kardoskodott amellett, hogy inkább visszatér a “valódi életéhez”, de egy ilyen felfedezés utána vajon melyikünknek sikerülne?

A közös munka során Will megismerkedik Henryvel (Ryan Robbins), a két lábon járó geekkel és technikai zsenivel, valamint Helen legrégebbi barátjával, Nagylábbal (Christopher Heyerdahl). A srácoknak helyt kell állniuk veszélyes szörnyetegek ellen, túl kel járniuk a hatóságok eszén, de legfőképpen védelmezniük kell az életet – bármilyen életről is legyen éppen szó. Dr. Magnus múltja azonban bőven tartogat még meglepetéseket, amik kihatnak a jelenlegi munkájára is.

SANCTUARY -- Episode 204 -- Syfy Photo: Jeff Weddell

A sorozat nekem nagy kedvencem lett, de persze a hibájával is tisztában vagyok. Minden jelenetet zöld háttér előtt forgattak le, szóval a kép, ami elénk tárul a jelenetekben főleg csak vetítés. Igen kevés valódi díszlettel dolgoztak, de igazság szerint ez nem von le a sorozat érdemeiből. Az abnormálisok (a szörny elnevezésre némelyik megértődik) sokszor valóban régi mende-mondák alakjai, de az alkotók azért bátran hozzányúltak saját fantáziájukhoz, és újakat is alkottak.

A humor szerencsére sokszor felbukkan, és igen szerteágazó forrásból táplálkozik. Amanda Tapping igen komikus alkat, és az, hogy közeli barátaival szerepelhet egy sorozatban igencsak jó kedélyűvé tette – ez pedig a jelenetekben is érezhető. A legtöbben persze a Csillagkapu szériákból bukkannak fel (Colin, Ryan, Michael, Paul…), de sok egyéb sci-fi és fantasy műből is akadnak páran, akik tiszteletüket teszik a Sanctuaryban.

sanctuary.s01.5

A Sanctuary igazi bűnös élvezet: bűnös, mert sokszor igen nagy buktatók (logikátlanság, túl sok fecsegés, olykor gagyi szörnyek) vannak benne, amiket más sorozatnak biztosan nem tudnánk megbocsátani, de itt valahogy annyira egyben van minden, hogy azt valóban élvezni lehet (és kell). Igazi jutalomjáték ez kedvelt színészeinktől, nekünk, a rajongóknak.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.