Oldal kiválasztása

Kevés olyan film van, ahol a második rész nem, hogy megüti az első színvonalát, de talán még túl is lépi azt – szerencsére A Kleopátra küldetés pont ilyen.

kleopátra2

Kleopátra (Monica Bellucci) kicsit berág Cézárra (Alain Chabat), amiért az folyton lekicsinyli az egyiptomiakat, és ez a düh pedig egy fogadáshoz vezet: Kleopátra kijelenti, hogy három hónap alatt nagyobb palotát épített Cézárnak Egyiptomban, mint az összes többi ingatlanja Rómában, ha pedig ez összejön, Cézár elismeri, hogy Egyiptom a világ leghatalmasabb népe. A palota megépítése Skiccpauszra (Jamel Debouzze) hárul – miután ő az egyetlen szabad királyi építész –, aki rögtön rá is világít, hogy a három hónap kevés a feladatra, ám így is meg kell próbálnia, különben a krokodilok elé vetik. És ekkor jön az isteni szikra: hallott ő egy csodás gall druidáról, aki ismeri a szupererőt adó varázsital titkát. Skiccpausz tehát útra kell gallhonba, ahonnan Csodaturmixszal (Claude Rich), Asterixszel (Christian Clavier) és Obelixszel (Gérald Depardeu) tér vissza, hogy együtt felhúzzák a palotát – amiben persze mind Cézár, mind Nóniusz (Gérald Darmon), Kleopátra egy másik építésze is meg akar akadályozni.

kleopátra1

A sztori tipikus mesesztori: van egy szép, kiszámítható íve, a happy end gyakorlatilag adott, már az elején tudjuk, hogy a „rosszak” a végén majd megtanulják a leckét, és igazából nincs benne olyan csavar, amire nem számítanánk. De itt nem is ez a lényeg, hanem a találás, és az pazar.

Egyrészt van egy lenyűgöző képi világa a filmnek, gyönyörű díszletekkel és még gyönyörűbb jelmezekkel. Nem tagadom, hogy engem pár szép kosztümmel nagyon vacak filmek elé is oda lehet szögezni, és az sem titok, hogy ölni tudnék azokért a ruhákért, amiket Monica Bellucci visel ebben a moziban (persze nekem nem állnának olyan jó, de üsse kavics).

kleopátra3

Aztán ott van a nagyon árnyalt, nagyon finom kis humor, millió meg egy popkultos utalással – van egy csipet Mortal Kombat, egy egész kevés Star Wars, meg még pár dolog, amit vagy nem tudok beazonosítani, vagy nem jut most eszembe. Meg persze ezen felül megvannak a visszatérő Asterix és Obelix elemek: vannak kalózok, Obelix mindenképpen inni akar a varázsitalból és a nevekkel is van, aki hadilábon áll. És csak ezek után jönnek a kulturpoénok (egyiptomi kiadásban), valamint a kötelező körök (pl. hogy hogy vesztette el orrá a Szfinx).

Ám ami aztán tényleg viszi a prímet, az a magyar szinkron: a szereplők ugyanis rímben beszélnek, ami haláli kín-rímeket és tündéri szóvicceket eredményez. Tudom, hogy van, akit ez idegesít, én viszont oda, meg vissza vagyok érte, mert egyszerűen valami zseniális. Itt látszik, hogy tud a magyar szinkronipar, ha akar, és egyszerűen kétlem, hogy ez a film van ilyen vicces az eredeti nyelven (ha valaki beszél franciául, és esetleg látta a filmet, szeretném erről kikérni a véleményét!).

kleopátra4

Az Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés így, tíz évesen, már igazi klasszikus, egyike azon kevés filmnek, amit bárhol, bármikor hajlandó vagyok megnézni, mert olyan bájos és vicces – és több olyan poén is van benne, ami elsőre nem esik le –, hogy egyszerűen nem lehet megunni.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.