Oldal kiválasztása

A második évadban már kezdtek ráérezni a dologra a készítők, epizódról epizódra láttam valamicske fejlődést. A történetek jók voltak, méltók a Csillagkapu névhez, a színészek végre komfortosan érezték magukat a szerepükben, és sikerült vicces jelenetekkel megfűszerezni az egész évadot. Ha így kezdték volna, ezzel a lendülettel és ötletességgel, lehet, hogy lett volna esélye a sorozatnak. De elpazaroltak egy egész évadot, és ezt a második már nem tudta jóvátenni.

csillagkapu.univerzum.s02.3

Még mindig állítom, hogy aki kitalálta a cliffhangert, azzal meg kéne nézetni az összeset. Mert az első évad bizony így ért véget. A Lucien-szövetség, élén Kivával (Rhona Mitra), adok-kapok játszmát folytatott a Végzetért Young ezredessel (Louis Ferreira) – én pedig azt hittem beleőrülök, úgy húzták, mint a rétestésztát. Mind a négy epizód (kettő az első évad végén, és kettő a második évad elején) kritikán aluli – ha feszesen két részbe “belezsúfolják”, akkor még talán működött volna.

csillagkapu.univerzum.s02.2

Végül azonban sikerül visszafoglalni a hajót, és valamilyen oknál fogva úgy döntenek a fejesek, hogy a Lucien-szövetség némely tagjának megengedik, hogy a hajón maradjon, míg a többieket valamikor később leteszik egy életre alkalmas bolygón. Sok szövetségi tag ellen nincs is semmi kifogásom, hiszen valóban próbálkoznak idomulni a Végzet “eredeti” legénységéhez, azonban akad egy ember, akiről már messziről látni, hogy csak a baj van vele, mégis maradhat, később igazolja is a róla alkotott elképzelésemet. Ezek azok a pillanatok, amiket nem értek a sorozatban, hiszen persze, kell a konfliktus meg a dráma, de azért amíg a többi Csillagkapuban az emberek szimplán hibákat vétettek, miközben a legjobbat próbálták kihozni a dologból, addig az Univerzumban simán hülyék és ostobák.

csillagkapu.univerzum.s02.1

Az események akkor vettek igazán pozitív fordulatot számomra, mikor a legénység egy hiba következtében visszaugrik az időben, ezt pedig nagyon szépen, több epizódon keresztül bontják ki a készítők. Ugyan ugrálnak az idősíkok között, mégis egyáltalán nem zavarják össze a nézőt, sőt ezzel még inkább fokozzák a végkifejletet. Csak aztán megint bedobnak egy olyan bődületes marhaságot, mint az egyik katona súlyos, ám eltitkolt betegsége, és ezzel megint lőttek az eddigi jó munkának.

Szóval igen, a második évad valóban sokkal jobban teljesített, mint az első, az alkotók bátrabb kézzel nyúltak hozzá a történethez. Az időutazás, a Végzet valódi célja, az új ellenség mind-mind parádés ötlet, és még a megvalósítás is jóra sikeredett, de egyszerűen nem tudták levetkőzni azokat az ostoba hibákat, amikért már az első évad alatt is zúgolódtam. Hiába az új látásmód, ha a régit nem hajlandóak elengedni.

?????????????????????????????????????????

Annak ellenére, hogy nem tartom jónak a sorozatot, mégis az utolsó három epizód megnézését több mint egy hónapig húztam. Nem akartam befejezni, nem azért, mert rossz – sőt a végére egész szépen belejöttek az írók és a színészek –, hanem mert nem akartam végleg magam mögött hagyni a Csillagkapu világát. Tudom, hogy ez csak egy sorozat vége, de nekem egy egész korszaké is. A Csillagkapu tíz évadot élt meg, a Csillagkapu: Atlantisz ötöt, az Univerzum kettőt. A franchise lezárult, a díszletet szétszedték és eladták. Ott voltam Jackkel, mikor az időhurokban Sammel csókolózott; ott voltam Daniellel, mikor egy felemelkedett őssel kávézgatott; láttam felúszni Atlantiszt a tenger mélyéről; ünnepeltem, mikor a Jaffák felszabadultak. Harcoltam megannyi faj ellen: goauldok, replikátorok, lidércek, hírnökök. Talán ezért sem akartam megnézni a Csillagkapu: Univerzumot, mert ez az utolsó kalandom velük.

Hiányozni fogtok!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.