Oldal kiválasztása

A cím valójában csalóka, mert egyrészt nem tíz dal van benne, hanem tizenegy, nem az összes Disney-filmből válogatva, hanem mindössze az elmúlt cirka húsz-huszonöt évből, és persze nem is echte top, hiszen egy teljesen szubjektív kiválogatási procedúra eredménye – viszont szeretettel (ha már Disney) állítottam össze eme kis listát, amivel remélem, sikerül egy kis örömet szereznem. (Vitázni ér, új címeket bedobni ér, szapulni nem – köszönöm!)

10. Be Our Guest/Légy vendégünk – A szépség és a szörnyeteg

Mert ugyan ki ne szeretné, hogy egy halom életre kelt edény és evőeszköz szolgálja fel a vacsoráját, némi műsorral fűszerezve? Na, ugye. Gyönyörű animáció revüre hajazó jelenettel – ami amúgy a színpadon is pazarul mutat.

9. Welcome/Nagy család – Mackótestvér

Talán kevésbé ismert, de igazi „feel good”-dal családról és a helyünk megtalálásról – rendben van, beismerem, kissé nyálas. De attól még kicsit mindig kiráz a hideg, amikor hallgatom.

8. Savages/Söpredék – Pocahontas

A Pocahontas nem tartozik éppen a kedvenc meséim közé, de tény, hogy a dalok gyönyörűek benne. Azért ezt a dalt választottam belőle az „Ezer színnel száll a szél” és a „Messze hív a nagy folyó” ellenében, mert egyrészt talán nem annyira ismert, másrészt pedig van egy egészen lehengerlő lüktetése, és mert nagyon érdekes, amit ábrázolni akar – azt, hogy az ellenálló felek nem is különböznek annyira.

7. Can You Feel the Love Tonight/Érzed már a szív szavát – Oroszlánkirály

Bevallom, ez a dal olyan alapon került ide, hogy mikor már majdnem kész volt a lista, észrevettem, hogy egyetlen romantikus duett sincs még benne. Ezt nem hagyhattam, úgyhogy rögtön pörgetni kezdtem a fejemben a Disney nagy duettjeit, és végén ennél állapodtam meg. Gyönyörű dallam, gyönyörű szöveg, Elton John, Oscar-díj – kívánhatnánk ennél többet? (Amúgy érdekesség: először majdnem kimaradt a filmből!)

6. I’m Still Here – Kincses bolygó

Szintén egy olyan dal, ahol a tinédzserkori kételyek jelennek meg, a vágy, hogy végre komolyan vegyék az embert – ezúttal egy durcás srác szemszögéből. A magyar verzió – amihez sajnos nem találtam külön címet – valamivel tisztább, mint a rekedtes eredeti, ám ettől függetlenül mindkét változat gyönyörű.

5. Reflection/Tükörkép – Mulan

Lehet, hogy a színtiszta elfogultság beszél belőlem – a Mulan a kedvenc Disney-mesém –, de a Tükörkép akkor is egy gyönyörű dal szívfájdalomról, önkeresésről és a megfelelés utáni vágyról. Mind az én, mind a szöveg gyönyörű angolul és magyarul is, és azt hiszem, sok lány álmodik arról, hogy olyan könnyen megszabaduljon a sminkjétől, mint Mulan.

4. Almost There/Csodás álmom vár – A hercegnő és a béka

Némi jazzes feeling, plusz egy ötletes vizuális stílusváltás – a dal idejére a film klasszikus Disney-rajzstílusa stilizálttá, teljesen kétdimenzióssá válik. És ezt imádom! Mindkét verzió szép, de a magyar Vágó Bernadette (aki amúgy Giselle, Anna, és az utolsó folytatásban Ariel hangját is adja) miatt kicsit közelebb áll a szívemhez.

3. I Have a Dream/Szívem mélyén álmok hada él – Aranyhaj és a nagy gubanc

Ez egyike azoknak a daloknak, amit igenis, tessék angolul hallgatni – nem azért, mert a magyar rosszul sikerült volna, hanem egyszerűen azért, mert az eredeti szövegben olyan, többé-kevésbé lefordíthatatlan nyelvi bravúrok vannak, hogy csak na. Nem tudom, hányszor hallgattam már meg ezt a dalt, de még mindig megmosolygom.

2. Let It Go/Legyen hó – Jégvarázs

Tudom, hogy már mindenkinek a könyökén jön ki ez a dal, de ami jó, az jó – márpedig a Let It Go, legfőbbképpen hála Idina Menzel gyönyörű hangjának, nagyon jó. Sajnos a magyar verzióról, főleg a szöveg miatt, ezt már nem mondhatjuk el – viszont a Martina Stoessel-féle, spanyol feldolgozást is megéri meghallgatni.

1. Zero to Hero/Hercules, a hős – Herkules

„Lesd meg este, mert a teste istenien fest” – meghallom ezt a sort, és már készen is vagyok. A Herkules, a hős szövegének fordítása a tökéletes példa arra, hogy nem kell szóról-szóra követni az eredeti szöveget ahhoz, hogy remek fordítást kapjunk. Meg amúgy is, hála a múzsás-megoldásnak (isteni ötlet!), a Herkulesben találhatók a legemlékezetesebb Disney-dalok.

+1 Happy Little Working Song/Munkadal – Bűbáj

Mert minden tízes listára kell egy plusz egy – ez speciel azzal érdemelte ki ezt a státuszt, hogy egy élőszereplős filmben hangzik el. Amúgy is imádom a filmet, de ez a jelenet még jobban belopta magát a szívembe – egyszerűen haláli az egész kifacsart szituáció, ahogy madárkák, nyuszik és őzikék helyett patkányok, galambok és csótányok takarítanak. Nem tudom, ki találta ezt ki, de le a kalappal előtte!

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.