Oldal kiválasztása

Mivel manapság a sci-fi tv-sorozatok igen vegyes képet alkotnak, igazán vártam valami fantasztikusat, valami hatalmas rendezői bravúrt (mint mondjuk a Helix, amit írói zsenialitásnak tartok, és nem győzők dicsérni). Az Extantnek szántam ezt a szerepet, hiszen olyan névvel fémjelezve, mint Steven Spielberg, valami igazán nagy alkotást várhatunk. Egy epizód megnézése után nehézkes megítélni a sorozatot, hiszen hozhat még nagy meglepetéseket mindkét irányba, azonban az eddigi rutinom azt mondatja velem, hogy az Extant nem az, amit vártam.

extant.s01.e01.2

Molly Woods (Halle Berry) egy egyszemélyes küldetést teljesített tizenhárom hónapon át a Seraphin nevű űrállomáson. Nemrég tért vissza családja körébe, férje John Woods (Goran Visnjic) és fia Ethan (Pierce Gagnon) már nagyon várták haza. Azonban a beilleszkedés nem megy könnyen, hiszen Molly több, mint egy évig volt távol, és ezalatt mindenki sokat változott, de leginkább Molly. A barátjánál, Samnél tett orvosi látogatás után viszont kiderül, hogy Molly terhes, méghozzá az űrhajón eset teherbe, ami, mivel egyszemélyes küldetés volt, igen valószínűtlen, de attól még igaz.

Közben John, mint a robotika úttörője bemutatja legújabb, érzelmekkel és tapasztalattal rendelkező robotját a nagyközönségnek: Ethant – igen, úgy van, a fiú egy robot. Ethan elvileg olyan, mint egy átlagos kisfiú, játszik, meg néha verekszik a többiekkel, olykor aggódik a szeretteiért, és nem tud elaludni az éjjeli lámpája nélkül. John előadásának lényege, hogy még több pénzt szerezzen a kutatásának, de az ott megjelentek a leendő előnyök helyett inkább a robot hátrányaival foglalkoznak (ki lehet-e kapcsolni, van-e lelke?) – és szerintem tökéletesen igazuk van.

extant.s01.e01.1

Mollynak emlékképek ugranak be még a Seraphinon töltött időkből, ami valamelyest segít nekünk, nézőknek eligazodni a kusza történetben, de igazából csak arra jó, hogy összezavarjanak vele mindenkit. A Woods család annyira normális – itt mindenki megbocsátó, meg kedves, meg irtó okos, és pont ezáltal válnak hiteltelenné.

A castingos kezére viszont rávernék, mert bár nagyon tehetségesnek tartom Halle Berryt, és külön öröm számomra egy ismerős sci-fi arcot, Hiroyuki Sanadát viszontlátni, de mi a fenének kellett elrontani az amúgy igen tehetséges stáblistát Goran Visnjic nevével? Komolyan láttatok már tőle kettőnél több arckifejezést, mert én nem – hozzá képest még a gyerekszínész is Oscar-jelölt lehetne.

extant.s01.e01.3

Az Extantben aztán minden van: űrállomás, robotok, mesterséges intelligencia, szellemek, összeesküvés elmélet, nagyvállalat, vadiúj technológia, emberkísérlet. Ez sok, nem picit, hanem nagyon sok, pláne egy mini sorozatnál, amit kizárólag egy évadosra terveztek. Túl sok a szál, és mint tapasztalt sci-fis tudom, hogy ez nem sok jót jelent, mert vagy nem fogják tudni lezárni, és akkor lógni fog a levegőben a vége, vagy egy összegányolt munkát láthatunk majd a végén, aminek köszönhetően átkozni fogjuk mind a tizenhárom epizódot.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.