Oldal kiválasztása

Ha már Judit annyira szépen összefoglalta az utóbbi tíz év sorozatintróit, akkor nekem is kötelességem megemlíteni, hogy a Halt and Catch Fire-nek mennyire jó a sajátja. Egyszerre elektronikus, képviseli az adott korszakot és még van benne valami pezsgés, ami a mai elektrotechnikára jellemző.

haltandcatchfire.s01.e06.2

Cameronnak egyetlen kérdéssel sikerül belegázolnia Joe lelkivilágába. A lány mindenáron tudni akarja, hogy mégis mik azok a sérülések Joe mellkasán (persze ez is sex közben jut neki eszébe), aki erre három lehetséges magyarázatot is ad – természetesen mind hazugság. Erre Cameron hisztizik, megsértődik és elviharzik, Joe pedig úgy reagál, ahogyan a hasonló esetekre szokott: magasról tesz rá – vagy legalábbis ezt a látszatot kelti.

Már a pilot érékelője során kifejtettem (és azóta is folyamatosan hangoztatom), hogy nem kedvelem Cameron karakterét, mert vagy klisésen viselkedik vagy pedig semmi köze egy valódi nőhöz. Ezt pedig a mostani kérdése is alátámasztja, a reakciója meg aztán pláne – szerintem a sorozat legnagyobb karakterizációs hibája az Cameron, mert míg mindenki érdekes és plasztikus figura, addig ő annyira lehetetlenül viselkedik, hogy csodálkozom, hogy egyáltalán miképpen engedték meg ezt a hatalmas hibát az íróknak?

haltandcatchfire.s01.e06.3

Gordon, a munka hőse, meg valamilyen szinten az otthoni teendőké is – na, jó, kicsit túloztam, de azt tényleg értékelni kell, hogy próbálkozik. Fel is ajánlja segítségét a feleségének egy játék baba ügyében, bár az általa remélt jutalom elmarad. Donna a munkahelyén végre elismerést kap, meg egy jó ajánlatot is, csak a kérdés az, hogy Gordon mit fog hozzá szólni? És jól láttam, hogy ebéd gyanánt egy fél grapefruitot evett össz-vissz?

Végre elkészült a nagy mű, a srácok öröme teljesen jogos, azonban Cameronnak támadt egy ötlete, ami megboríthatja az egészet. Az ötlet bár valóban kreatív, én mégsem értékelem annyira, véleményemet osztja Gordon is, ám Joe hezitál. Persze Cameron azonnal a közte és Joe között lévő viszonyra apellál, és úgy próbálja kicsikarni a megfelelő választ.

haltandcatchfire.s01.e06.1

Az évad közepén járva úgy veszem észre, hogy kezd kicsit belassulni a sorozat, na, nem mintha az eddigi sebessége számottevő lett volna, de most már tényleg totyogunk. És felmerült bennem az a kérdés is, hogy akkor vajon ebből mit tudnak még kihozni? Hogyan lehet a Halt and Catch Fire koncepciójából akár még egy plusz évadot elkészíteni, ha a kitűzött célok nagy részét már most elérték. Persze élvezem én a színészi játékot, a képi világot és az apró technikai utalásokat, de pontosan ezek miatt aggodalmaskodok a sorozat jövőjén.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.