Oldal kiválasztása

A TNT remekül tudja pozícionálni a sorozatait, nincs ez másképp a The Last Shippel sem, hiszen egyből a Falling Skies után adja a csatorna. Nem sokat tudtam erről az új produkcióról, mindössze annyit, hogy egy pusztító vírus lesz benne, meg valami csavar az emberiséggel. Az első gondolatom az volt, hogy megirigyelték a Helix sikerét a Syfy-tól (vagy a Walking Deadét az AMC-től), és a TNT is akart egy saját CDC-s (járványügyi) sorozatot.

thelastship.s01.e01.1

A sorozat már a stáblistával megnyert magának – igazából elég volt egy személy nevét látnom, és máris olvadoztam. Ő Adam Baldwin – aki rendszeresen olvassa a Watchaholics cikkeit, valamint követ minket Facebookon, az pontosan tudja, hogy az egész szerkesztőség odáig van a Fireflyért. Ráadásul nekem Jayne Cobb a kedvenc karakterem, akit tippeljetek, ki játszott? Úgy van, Adam Baldwin, akinek a hangját ezer közül megismerem, és akinek állati jól áll az egyenruha.

Dr. Rachel Scott (Rhona Mitra) virológus kíséri az Északi-sarkra a Nathan James hajó legénységét. Míg a katonák a tengerészet legújabb rakétarendszerét tesztelik, addig a doktornő és asszisztense a madarak után kutat. Aztán orosz helikopterek támadják meg a jégen dolgozókat, akik szerencsésen túlélik az esetet, de a kapitány, Tom Chandler (Eric Dane) magyarázatot vár – teljes joggal – a doktornőtől, aki kissé vonakodva, de felvilágosítja őt: az emberiséget egy eddig ismeretlen vírus támadta meg. Egyiptomból terjedt át egész Afrikára, majd Ázsiára, és onnan tovább az egész világra.

thelastship.s01.e01.3

A hajó négyhónapos küldetése alatt teljes elszigeteltségben végezte küldetését, de Scottnak volt összeköttetése a külvilággal, így ő tisztában volt az események alakulásával. Az emberiség nyolcvan százaléka vagy meghalt, vagy fertőzött – és eleddig mindenki meghalt, aki megkapta a vírust. A doktornő és kutatása az emberiség egyetlen reménye – minden két orvostól és egy hajótól függ.

Az alaptörténet igen tetszetős – persze, hisz ez is egy adaptáció –, egyetlen egy igazi problémám van vele, és az Michael Bay kézjegye. Mint ismeretes, ő szeret robbantgatni és odavan minden látványelemért, ez pedig a sorozaton is meglátszik, hiszen legalább tizenöt percnyi totál felesleges helikopterüldözős meg lövöldözős jelenet volt benne. Pedig mennyivel durvább hatást ért el az a pár híradófelvétel, ahol az összeomló emberiséget mutatták be. De sajnos erre kevés idő jutott, és így nehezebb volt a dolog érezni – hiszen kipusztult az emberiség nagy része, több mint ötmilliárd ember! A hajón levők családja, rokonai haltak meg, az életük gyakorlatilag összeomlott. A kormányok széthullottak, nincs rádió, túlélőkkel ez idáig még nem találkoztak – hát mi ez, ha nem tökéletes alap arra, hogy a vér is megfagyjon a nézők ereiben? Az alkotók elszalasztottak egy hatalmas lehetőséget ezzel, mert sem a katonák szemszögéből, sem a doktornő nézőpontjából nem volt igazán alátámasztva a kétségbeesés.

thelastship.s01.e01.2

Ami viszont nagyon kedvemre való, az az, hogy a mostani technikai tudásra építenek, a haditechnika a jelenlegi huszonegyedik századi konstrukció, és maguk a szereplők is azok. A katonai jelenetek, ahol a legénység dolgozott, kódok repkedtek és parancsok szóltak a rádióból nagyon jó volt – igazinak éreztem minden pillanatát.

Jó kis sorozatnak tűnik a The Last Ship, de nem rántott be annyira, mint a pár héttel ezelőtti újonc, a Halt and Catch Fire.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.