Oldal kiválasztása

Deadman Wonderland. Már csak a név is elég volt hozzá, hogy egy nap alatt végignyálazzam, az akkor még nagyjából a történet felénél járó mangát, majd annak remekelésén felbuzdulva kezdtem neki az animének. Rossz ötlet volt.

Deadman Wonderland1

De kezdjünk mindent az elejéről. Valamikor, az Úr egy apokaliptikus évében megtörtént a nagy Tokiói földrengés – annak megfelelő ember és anyagi veszteséggel. A rend helyreállítása után megalakul egy magánkézben lévő börtön, a címadó Deadman Wonderland, ahova – nincs kivételezés – minden bűnözőt beraknak, és a halálra ítéltek még egy külön finomságban is részesülnek. Hősünk, Igarashi „Fakopáncs” Ganta is egyike ezen embereknek, ám őt ártatlanul ítélték el, és mindent megtesz azért, hogy a valódi bűnöst kézre kerítse. Közben persze kiderül róla egy s más, szerez barátokat, ellenségeket és vívja szakadatlan harcát azért, hogy a Kárhozott Tojást (ő mondjuk Vörös Emberként ismeri), aki a barátai haláláért felelős, egyszer kézre kerítse.

Deadman Wonderland2

Ami engem megfogott a mangában, azok a szereplők:  Ganta –bár kissé ütnivaló jelenség – sokkal jobban kedvelem, mint a hasonszőrű főhősök többségét – ami nagyon nagy szó. Kiyomasa Senji aka. Holló az abszolút favoritom, és Shiro is nagyon közel áll a szívemhez – bármilyen is a másik személyisége, arra se bírok haragudni. Másik nagyon állat dolog, azok a képességet. A vért irányítani nem könnyű dolog, és ahogy ennek a mibenlétét a mangaka megoldotta, azért jár a taps. Na, eddig dicsértem a mangát, most jöhet az anime.

Deadman Wonderland3

Mind stílusban, mind történetben egy darabig hűen követi a mangát, ám egy idő után – jó japán szokáshoz hűen – szerpentinként kanyarodik el tőle, meg persze az anime csak 12 részes, de a mangának maximum a feléig (vagy addig sem ért) van megcsinálva. Hírek sem röppentek fel a második évadról, csak egy OVA-t sikerült kicsikarni a kiadóból. És ez nagy baj. Nem mondom, hogy a legjobb anime a földön, de egy tisztes befejezést megérdemelne, és azt csak egy második évad tudná megadni.

Deadman Wonderland4

Másik nagy negatívum a szereplők „kipöckölgetése”. Oké, én megértem, hogy a kisebb szereplőket (Hitara, Choplin) nem szerepeltetik, de, hogy a későbbi főellen – Toto Sakigami – alig szerepeljen, több, mint idegbajt okozó.  És, hogy nem követték a mangát, még jó pár nagyon is érdekes szereplővel nem is találkozhattak a kedves nézők. Sírni tudnék, főleg úgy, hogy ezt a megoldást nem először sütik el, Lásd. Ao no Exorcist, Claymore, Kuroshitsuji stb., és ez csak zárójeles megjegyzés: ezen sorozatoknál még fut a manga is. Ennyit erről.

Deadman Wonderland5

Én nem értem a japánokat. Ha felkapnak egy történetet, azt fejezzék be illően, ne pedig – látva az enyhén csökkenő nézettségi mércéket – hagyják félbe, majd dobják be a sufniba, jó hátulra. Mert sok ilyen sorozat van, a Deadman Wonderland csak egy közülük. Egy olyan alkotás, ami megérdemel egy második esélyt, de nem adnak neki. Hol is tartják a méreggel teli nyakperecet?

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.