Oldal kiválasztása

Nem hiszem, hogy volt valaha mozi, melyre nagyobb elvárással ültem be, mint az Így neveld a sárkányodat 2-re. És nem csak elérte az elvárásaimat, hanem toronymagasan át is ugrotta azokat, közben pedig egy triplaszaltót is bemutatott, csak azért, hogy ámuljak, nevessek, vagy éppen könnyezzek. Olvasónknak bizony igaza volt, ha van film, mely megérdemelte a folytatást, akkor ez az.

igyneveldasarkanyod.c.3

Hibbant-sziget sokat változott az elmúlt öt évben, de hát ez történik, ha egy falu a sárkányok mészárlása helyett inkább a velük való közös életet választja. Persze az új életstílus megkövetelt némi változást, így már nem fegyvereket kovácsolnak, hanem nyergeket, meg azért egy tűzoltó berendezést is ki kellett találni. Hablaty is változott, az erő, amely benne lakozik, még csak most kezd szárba szökkenni, de ő mégis fél, hogy sohasem ér apja, Pléhpofa nyomdokába. Hiszen mi mást is várhatna egy apa a fiától, ha nem azt, hogy kövesse az ő példáját és legyen az utódja, legyen népüknek vezére?

Hablaty inkább Fogatlannal járja a világot, akivel új helyeket fedeznek fel repülve, és olykor zuhanva. Astriddal közösen azonban olyan emberekre bukkannak, akik abból élnek, hogy sárkányokat ejtenek csapdába. Majd szegény elfogott párákat egyenesen Drago elé viszik, aki egy hatalmas sárkányhadsereget verbuvál össze. Drago neve nem ismeretlen Pléhpofának, és elővigyázatosságból lezárja az egész szigetet. Viszont Hablatyot nem olyan fából faragták, hogy elviselje az egyhelyben maradást, így útnak indul azzal a feltett szándékkal, hogy észhez téríti Dragót, és békét köt vele. De útja során valami sokkal fontosabbat és értékesebbet talál, mint azt valaha hitte volna.

igyneveldasarkanyod.c.1

Hatan mentünk moziba, ez volt szerkesztőségünk történetében az első film, amiért mindnyájan egyformán lelkesedtünk. Már a film felénél egyetértettünk abban, hogy az Így neveld a sárkányodat 2 az idei év legjobb filmje – mondom ezt abban a tudatban, hogy még mindig idézek a Vámpírakadémia filmből, valamint valóban ölni tudnék a Sin City folytatásáért.

A film úgy, ahogy van, tökéletes, mindenre hat, és mindenre befolyással van, amit az ember érez, lát vagy hall. Nem hagyott egy percnyi pihenőt sem, mégis volt időm elidőzni az animációs munkák csodálatos tengerében. Azok a hajfürtök és szeplők, a szárnyak íve, a színek orkánja, a mozgások dinamikája! Tisztában vagyok vele, hogy a technológia hihetetlen mértékben fejlődik, de amit a moziban láttam, az minden képzeletemet túlszárnyalta.

igyneveldasarkanyod.c.2

A poénok a fellelhető összes szinten működnek: kapunk vizuálisát, beszólásokat, szarkazmust, pofavágás, kiszólást, ici-pici undort, és ezek tökéletesen passzolnak a történetbe, valódiak és hihetőek. Amit sokszor felrovók a “tökéletes” alkotásoknak az a szenvedély hiánya, de itt erről szó sincs, mert a készítők valóban beletették szívüket-lelküket, és ezt érzem minden egyes percben.

Amivel a leginkább elégedett vagyok, az az elveszettnek hitt családtag megtalálásának mozzanata, ugyanis megannyi helyen láttam már, hogy a húsz éve távollevő kedvesnek kőkemény kérdéseket szegezett az, aki hiányolta. De ez nem így van, szerintem ha valakit elveszettnek hittünk és újra visszakapjuk, nem kezdünk vádaskodni vagy duzzogni, hanem egyszerűen csak boldogok vagyunk, hiszen visszakaptunk valakit, akinek a tekintete a miénkébe égett, és minden egyes újabb percet ajándékként élünk meg. És pont ebből kifolyólag vártam a tragédiát, vártam azt a pillanatot, amikor elérik, hogy belefacsarodjon a szívem – nos, elérték.

igyneveldasarkanyod.c.4

Mindig mondom, hogy az animációs filmeket méltánytalanul butítják le, “hiszen csak gyerekek nézik!”. Nem, ez nem így van! A nem élőszereplős alkotások nem jobbak vagy rosszabbak az élőszereplősöknél, pusztán mások. Egy teljesen más vizuális forma, amit nem csak a kisgyerekek néznek. Ezt az elvet Így neveld a sárkányodat 2 alkalmazta a leginkább, ugyanis nem hiszem, hogy valóban gyerekeknek való ez a történet. Ez sokkal inkább nekünk szól, akik értjük, többet látunk, mint a sárkányok vagy a viccek. Meglátjuk benne a merészséget, a tudást és a veszteséget is – és ez teszi igazán naggyá a filmet.

igyneveldasarkanyod.c.5

Ha tehetném, minden embernek kötelezővé tenném a megnézését. Össze se tudom számolni, hogy hány ezer dologra taníthat meg ez a film, amik által jobb emberek leszünk magunk is.

 

Így neveld a sárkányodat (2010) ~ Orlissa

Minden jó, ha a vége Alfa – Így neveld a sárkányodat 2 élménybeszámoló ~ Hanama

Így neveld a sárkányodat 2 – Ilyenből, ebből még! ~ Orlissa

Így neveld a sárkányodat 2 – Akarom! Mindet! ~ Ixi

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.