Oldal kiválasztása

A Ha/Ver 2 minőségileg nem annyira áll magas fokon, mint az első rész, ugyanakkor ebben a filmben is bőven akad emlékezetes poén, társadalmi fricska és vérengzés – pont, mint az elsőben.

haver2.3

Ha/Ver (Aaron Taylor-Johnson), Vérprofi és Kis Dög (Chloe Grace Moretz) megölték Frank D’Amicót, felszámolták a bűnszervezetét. A csatának azonban ára volt, ez az ár pedig Vérprofi élete. Dave és Mindy – az az Ha/Ver és Kis Dög – újra a civil élet felé fordultak, pedig az elején megpróbáltak valódi szuperhősökként élni, de Mindy feladta és úgy döntött, a középiskolára fog koncentrálni, na meg arra, hogy beilleszkedjen a menő lányok közösségébe.

Dave viszont annyira hozzászokott a jelmezéhez, hogy nem bírja vállfára akasztani, és inkább csatlakozik ahhoz a szuperhős ligához, amit az ő felbukkanása és tettei ihlettek. A csapatot persze teljesen hétköznapi emberek alkotják (értsd: nincs szupererő), akik Dave-hez hasonlóan megelégelték a bűnözést a városban és a sarkukra álltak. Vezetőjük Csillagsáv Ezredes (Jim Carrey), aki hatalmas örömmel fogadja Ha/Ver csatlakozását a klubhoz. Azonban nem várt események zavarnak bele a világegyetem rendjébe, feltűnik ugyanis egy újfajta gonosz, aki városszerte mészárolja le a hősöket. Ez a gonosz pedig nem mást, mint a korábbi Vörös Pára, Chris D’Amico (Christopher Mintz-Plasse), aki az apja halála miatt bosszút forral a jók ellen, és ehhez szülei vagyonát felhasználva valódi gyilkosokat bérel fel. Az új személyiséghez új név is dukál: Muterbever.

haver2.2

A film természetesen az elődje jól kitaposott ösvényén jár mind humorban, mind brutalitásban. Azonban itt sokkal több vér folyik, és sokkal többen is halnak meg, ráadásul ezek a halálnemek is látványosabbak, mint az előző – de mindig ez történik egy folytatásnál, hiszen rá kell licitálni az előzőre. A Ha/Ver filmek védjegye az erőszakból fakadó humor, amit itt is bőven alkalmaztak, és természetesen ezt főleg Christopher Mintz-Plasse karaktere szolgáltatta. Christopherre szintén igaz az, ami Matthey Lewisra, Neville Longbottomot játszó színészre is: Puberty Strikes Again!

Sajnos a folytatásban lecserélték Evan Peterst Augustrus Prew-ra, amit nagyon sajnáltam, mert egyrészt utálom, mikor cserélgetik a színészeket (ez alól csak A bárányok hallgatnak és a Hannibál kivételek), másrészt Evant remek színésznek– és persze jó pasinak – tartom, de kárpótolt a tény, hogy az American Horror Storyban folyton szerepel.

haver2.1

A legnagyobb bajom a szinkronnal volt – na, nem a hangokkal, hanem a következetlenséggel, ugyanis a filmben van olyan szuperhős, akinek az eredeti nevét használják (pl. Hit-Girl Kis Dög helyett), de van olyan is, akinek a lefordított nevét (Csillagsáv Ezredes) – ilyet pedig egyszerűen nem szabad csinálni! Természetesen lehet használni az eredetit vagy a magyart is, de akkor mindenkire vonatkozzon ez, ne pedig szereplőnként váltogassák, mert így nagyon zavaró volt.

haver2.4

A Ha/Ver 2 méltó folytatása az első filmnek, bár ugyanazt a szintet nem volt képes nyújtani, aminek szerintem az volt az egyik oka, hogy Dave ingadozását túlságosan hosszúra nyújtották a filmben. Aki az első szerette, az nézze meg ezt is, de aki nem így volt vele, az ezt a filmet is inkább hagyja ki.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.