Oldal kiválasztása

Ez a film is már egy ideje a látóteremben volt, de valahogy sosem jutottam el addig, hogy meg is nézzem – talán a férfi főszereplő miatt, én sem vagyok benne teljesen biztos –, most viszont végre rávettem magam, és azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg.

waterforelephants_1

1931. Jacob Jankowski (Robert Pattinson) élete egyetlen pillanat alatt omlik össze – állatorvosi záróvizsgáján a dolgozat mellől állítják fel, hogy közöljék vele, szülei szörnyet haltak egy autóbalesetben. Hogy a fiú egyetemi oktatását fizessék, a család jelzálogot vett fel a házra, így Jacob még azt is elveszíti. Teljesen összetörten, gyalog indul el Albany felé, hogy majd ott munkát talál, ám ekkor elzakatol mellette egy vonat, amire felkapaszkodik – csak ekkor szembesül vele, hogy a jármű egy vándorcirkuszé. Miután a külvilágban nem maradt senkije, úgy dönt, állatorvosként csatlakozik a cirkuszhoz, majd nemsokára, az események alakulásának hála, a cirkusz új elefántjának a gondozója is lesz. Munkája során közel kerül az elefánt lovasához, a főattrakcióhoz, Marlenához (Resse Witherspoon), akibe lassan reménytelenül beleszeret. Csakhogy Marlena már a cirkusz távolról sármos, ám valójában agresszív és kegyetlen tulajának, Augustnak (Christoph Waltz) a felesége.

A sztori a végletekig lecsupaszítva talán nem is lenne olyan nagy szám – szerelmi háromszög, csak olyan milliószor lett már ellőve –, ám ebben a szituációban, a vándorcirkuszok világába helyezve, valami baromi ütős. A folytonos mozgás, a sátorváros pillanatok alatt történő felhúzása és a lebontása, az illúziók, a hazugságok, a trükkök… Wow. Nagyon szép a Jacob és August karaktere közti ellentét is, pontosabban az, hogy a szemükben mennyit is ér egy élet, legyen az emberé vagy állaté: Jacob tisztel minden életet, de ha már csak fájdalom jutna annak a lénynek, akkor tudja, jobb elengedni; August viszont mindent a shownak rendel alá – addig van valakinek értéke, amíg fel lehet használni a műsorban, pénzt lehet csinálni belőle.

waterforelephants_3

Jacob és Marlena kapcsolata is tetszett a maga módján, főleg, ahogy egymásra találtak az állatok iránt szeretetük nyomán. Apropó, igen: az állatok iránti szeretet és tisztelet egy nagyon erős motívum a történetben, amivel jól is bánnak, úgyhogy, ha állatbarát vagy, készülj fel rá, hogy nagy eséllyel meg fogod könnyezni a filmet. Na, szóval, igen, a „maga módján” tetszett a kapcsolatuk – amin viszont nem tudok túllépni, az a casting.

Nem csak arról beszélek, hogy szegény Robert Pattinson kicsit elásta magát nálam, meg arról, hogy ettől elvonatkoztatva is igencsak harmatgyengén szerepel – nagyjából egy arckifejezése van a pasasnak, a „teljes belső elégedettség” – hanem arról, hogy basszus, ez a két színész, akik itt most szerelmesek egymásban, laza hét évvel ezelőtt a film előtt még anyát és fiát alakították! Úgy bizony: a 2004-es A hiúság vásárában Robert Pattinson játszotta Reese Witherspoon karakterének fiát, igaz, ha jól tudom, a végső verzióból kivágták a jeleneteit, és ezeket csak a DVD-n lehet megtalálni. De ettől függetlenül én tudom, hogy a fiát játszotta, és ez baromira zavar, emiatt nagyon nem tudom elhinni, hogy ők itt most szeretik egymást (drága casting rendező, erre illett volna figyelni!).

waterforelephants_2

Amúgy érdekesség, hogy ez is egy könyvadaptáció, méghozzá Sara Gruen regényéé, amit még a 2005-ös NaNoWriMo (National Novel Writing Month – „országos regényíró hónap”, egy 2001 óta tartó, évenként megrendezett kihívás, melynek résztvevőinek feladata, hogy november folyamán egy legalább ötvenezer szavas történetet írjanak) keretein belül alkotott – és azért egy ilyen sztorit összehozni laza egy hónap alatt nem semmi!

A Vizet az Elefántnak egy nagyon erős, nagyon megható – még úgy is, hogy az utolsó két jelenet kicsit már giccsbe hajlik – film, amit igazán érdemes megnézni, főleg akkor, ha az ember nem akad fenn a castingon. Bár nekem ez nem jött össze, de azért még így is élveztem.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.