Oldal kiválasztása

Gyakorlatilag már a promo képekkel megnyert magának a sorozat: Lee Pace öltönyben – uraim, igaza van Barney Stinsonnak: Suits Up! Lee-t azóta kedvelem, mióta szerepelt a Wonderfallsban, majd követtem őt a Pushing Daisiesbe (a Halottnak a csók, ami szerintem mindenidők legjobb sorozatcím-fordítása) és végül megnéztem minden egyes filmjét. A sorozat az AMC-n debütált, amelyik csatornának köszönhetjük például a Walkig Deadet. A nem mindennapi címmel rendelkező alkotás a 80-as években játszódik, a számítógépes boom idején (igen, ez a második dolog, amivel megvett a sorozat). Egyenlőre tíz epizód készült el, és nagyon remélem, hogy további berendelést fog kapni.

haltandcatchfire.s01.e01.3

Joe MacMillian (Lee Pace), a látnok és számítógépes guru, unszolja Gordon Clarkot (Scoot McNairy), a családja és álma közt lavírozó, megfáradt mérnököt, hogy felesége, a szintén mérnökként dolgozó Donna (Kerry Bishé) kérése ellenére kövesse az álmát és alkossák meg közösen a jövő számítógépét. Joe pár nap után végül sikerrel jár és meggyőzi Gordont, hogy a számítógépes forradalom még jócskán nem ért véget, és hogy az IBM-et és az Apple-t is le lehet taszítani a trónjáról. Ehhez azonban át kell hágniuk a törvényeket és szét kell szedniük a legújabb IBM portékát és megtalálni annak lelkét, a BIOS-t!

haltandcatchfire.s01.e01.1

Lee Pace minden szerepben lubickol, de ezzel most igazán betalált. Az eddigi bájos és kisfiús karakterei után ez a kissé bunkó és macsó stílus nagyon jól áll neki – bár régebbi interjúiból tudom, hogy ő valóban egy “szomszéd srác”. McNairy nagyon szép referenciákkal rendelkezik, de ha fogalmad sincs, hogy kicsoda, ne szégyelld, nekem is rá kellett keresnem. Jól hozza az őrlődő apa figurát, aki tökéletesen a kever a nyolcvanas évekbeli bajszos-szakállas stílussal. Bishé imádnivaló anyukát játszik, és szerintem az egyetlen, aki nőiesen tud szétcsavarozni egy gyerekjátékot. Mackenzie Davis kiváló ebben a flegma és “nem törődöm semmivel” szerepben, ámbár vele van a legtöbb gondom, de ezt írói hibának tulajdonítom (eddig). Ugyanis az általa megformált Cameronban semmi nőiesség sincs, semmi, zéró, nulla. És most nem tudom, hogy ezt direkt így akarták vagy csak így sikerült – tippem szerint az utóbbi. Ami zavaró számomra, mert azért, mert egy nő zseni és ért a kütyükhöz, attól még nő marad!

haltandcatchfire.s01.e01.2

A geekség egy újabb szintjét érheti el az, aki arra szánja rá magát velem együtt, hogy nézi a sorozatot. Ugyanis itt aztán röpködnek majd a cégnevek, kódok és rövidítések. A legtöbb már nem érvényes és/vagy megszűnt, de olyan is van, ami azóta főnix módjára feltámadt. Remélem, nemcsak az én szívem dobbant nagyot a szalagos nyomtató hangján!

Ez a pilot bizony nagyon magasra tette a lécet, és kétségek nélkül állíthatom, hogy a sorozat képes lesz ezt tovább űberelni. A színészi játék, a mondanivaló és a zene olyan koherens egészet alkot, ami a valódi nagy drámasorozatokra jellemző. A stílusa és atmoszférája bűvkörébe vonja azokat, akik csak egy kicsit is közel érzik magukhoz a számítógépek világát!

Most pedig megyek és előbányászom a Comodore-om!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.