Oldal kiválasztása

Ki ne akart volna szuperhős lenni? Szert tenni szupererőkre, titkos személyazonosságra, a várost figyelni a sötét éjszakában vagy éppen főgonoszként annak uralmáért harcolni. Ha volt akárcsak egy pillanat is, amikor ez megfordult a fejetekben, akkor van egy jó hírem, nem vagytok egyedül!

haver.2

Dave Lizewski (Aaron Taylor-Johnson) is így érzi magát, vagyis majdnem így, hiszen nincs megbosszulható tragédia vagy radioaktív pókcsípés az életében. Rossz környéken lakik, megverik az iskolában, ő maga és a barátai is a tipikus lúzer srácok közé tartoznak, akiket még a képregényboltból hazafele menet is kirabolnak. De a hősöket nem mindig az teszi naggyá, ami elsőnek tűnik. Dave azért lett szuperhős, mert kiáll azért, amiben hisz, mikor mindenki csak néz, ő valóban tesz is valamit azért, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Ekkor születik meg Ha/Ver vagyis Kick-Ass – és most nem ér fikázni a magyar fordítókat, mert tényleg a legjobbat hozták ki a dologból. Persze mindig akad egy lány, a lány, ez esetben itt Katie (Lyndsy Fonseca – aki Ted Mosby egyik kanapén ücsörgő gyermekét is alakítja), aki abban a hitben van, hogy Dave meleg, Katie persze kapva kap az alkalmon, hogy végre lehet egy meleg barátja.

És ott van Damon (Nicholas Cage) meg imádnivalón copfos kislánya Mindy (Chloe Grace Moretz), akik nappal egy abszolút nem szokványos apa-lánya páros, de éjjel erre még inkább rátesznek egy lapáttal. Ők ketten ugyanis Vérprofi és Kis Dög álcájukat magukra véve kirabolják és megölik a rosszakat, de leginkább Frank D’Amico (Mark Strong) embereit. És, mint az lenni szokott, a főgonosz itt is cselhez folyamodik, és nem fél ehhez bedobni a saját fiát, Christ (Christopher Mintz-Plasse) sem a mélyvízbe.

haver.1

Imádtam azokat a jeleneteket, amikor Dave az „erejét” próbálgatja, ami főleg abból állt, hogy pózolt a tükör előtt, de valljuk be, igen menőn csinálta ezt. És ahogy beleesett a meleg srác csapdába az nagyon ügyes volt, de a kilábalás még jobban tetszett.

A film nagyon ügyesen ötvözi a brutalitást és a gyilkolást a könnyed humorral. A Ha/Verben úgy hullanak a rosszfiúk, mint a legyek, ráadásul elég véres módon, de ez senkit sem zavar, hiszen egy pillanattal később Kis Dög megvillantja imádnivaló mosolyát, aztán újra lekaszabol valakit. A vége nagyon epic lett, az éjjellátós jelenetsorért pedig külön díj járna az alkotóknak. Minden a helyén volt: durvaság, humor és abszurditás. Kétórányi masszív szórakozás – hát igen, ezt így is lehet.

haver.3

És egy kis csemege a végére: nemsokára a mozikba kerül két szuperhősös, Marvel univerzumban játszódó film, ahol mit ad Isten, két Pietro Maximoff kerül megformálásra, mivel más-más stúdió gyártja le őket. De nem ez az igazi poén, hanem mindkettő Quicksilver szerepel a Ha/Ver-ben: Aaron szerepel az Avengers: Age of Ultronban, míg Evan Peters, aki a filmben Dave egyik haverját alakítja, a X-Men: Days of Future Pastben fog szerepelni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.