Oldal kiválasztása

Kedves olvasóim, örömmel mutatom be nektek az IGAZI vámpírokat: ők nem csillognak a napfényben, nem vetkőznek indokolatlanul félmeztelenre, nincsen kirúzsozva a szájuk vagy kihúzva a szemöldökük, nem járnak középiskolába és nem randiznak tini lányokkal – inkább megeszik őket. Igen, így van, ők Az elveszett fiúk vámpírjai a nyolcvanas évek végéből.

elveszettfiuk.1

Lucy (Dianne Weist) a válása után a két fiával Michaellel (Jason Patric) és Sammel (Corey Haim) Santa Clarába költözik az édesapjához. A nagyapa (Barnard Hughes) egy igen fura figura: állatkitömő és feltételezhetően füvezik is kicsit, de nagyon bájos és imádnivaló jelenség. Santa Clarában a dolgok kicsit furák, talán a tengerpart közelsége miatt, de a városban szokatlan eltűnések és halálesetek történnek (na meg a hely tele van punkokkal, akik hihetetlen frizurákat és ruhákat hordanak).

A kezdeti megrökönyödés után a fiúk felfedezik a várost és a vidámparkot, mire Michael kiszúr magának egy lányt, aki mint később kiderül, egy motoros banda tagjaihoz tartozik. A vezetőjük, David (Kiefer Sutherland) magukhoz invitálja Michaelt és később – néhány apróbb tréfa után – be is avatja a csoportjába. Én mondjuk David helyében jobban megválogattam volna, hogy kit is engedek be a saját kis bandámba, de hát az ő dolga – plusz ki tudna ellenállni a szőke punk Kiefernek, aki ráadásul a szinkronban Alföldi Robi hangján szólal meg?

elveszettfiuk.2

Samnek akad egy kis segítsége a képregényboltban, ahova betévedt: Edgar (Corey Feldman) és Allan (Jamison Newlander) Frog – hagyok egy kis időt, hogy leessen – egy vámpírokról szóló horror-képregényt nyomnak a kezébe. Ezután Samnek elég gyorsan leesik, hogy mi is történt a bátyjával, és hogy mivé kezd átalakulni. Természetesen szeretné megmenteni Michaelt ettől – pedig a vámpírvadász duó ezt nem javasolja neki – úgyhogy magát a fővezért kell elpusztítania ahhoz, hogy testvére visszaváltozzon emberré. Most már csak azt kéne kitalálnia, hogy ki is a vezető?

Mondanám, hogy nagy alkotás a film, de mai szemmel nézve elég gagyi, viszont amikor készült, akkor az élvonalban volt – mi sem támasztja ezt jobban alá, minthogy kult film lett belőle és manapság is igen népes rajongótáborral büszkélkedhet. A csavar azért ügyes volt a végén, valóban nem számítottam rá.

elveszettfiuk.3

És akad benne néhány ismerős arc is (és itt most nem Kiefer Sutherlandre gondolok): Edgart játszó Corey Feldman szerepelt még olyan kultikus filmekben, mint a Szörnyecskék, Kincsvadászok vagy az Állj mellém! Illetve a vámpír Markot alakító Alex Winter, aki nem más, mint Bill a Bill és Ted filmekből.

A film néha kicsit túlzó, kicsit véres, elég sablonos képet mutat a középiskolásokról, de van benne valami olyan báj és humor, amire a nézők évtizedek múlva is emlékeznek – köztük én is. A filmnek készült folytatása: Az elveszett fiúk: A törzs és Az elveszett fiúk: A szomjúság, 2008-as és 2010-es „alkotás”. Ha eleged van a béna csilivili vámpírokból, akkor ezt a filmet neked találták ki!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.