Oldal kiválasztása

Iszonyatosan nagy elvárásokkal ültem be a filmre, mivel minden ismerősöm és a net is azt szajkózta, hogy az új X-Men film a legjobb képregény adaptáció, meg hogy újraértelmezték az eddigi világot és kijavították az utolsó két film hibáit – amikkel megjegyzem egyáltalán nem voltak nagy bajok, mert működtek, pont úgy, ahogyan ez a mostani is. A moziból viszont kissé csalódottan távoztam, és ahogy egyre többet és többet gondolkodtam a filmen, úgy jöttek elő az apróbb majd végül az egyre nagyobb hibák.

x-men.2014.1

A mutánsok és az emberek közötti évtizedek óta tartó háború már odáig fajult, hogy nemcsak a mutánsok kerültek a kihalás szélére, hanem az emberek is. Ebben a poszt-apokaliptikus világban vagy halott vagy, vagy fogoly, vagy menekülő. Viszont Kitty (Ellen Page), Bobby (Shawn Ashmore) és csapatuk egy ügyes „idő-visszapörgető” trükkel kijátsszák az őrrobotokat, és ezzel folyton sikerül egy lépéssel előttük járniuk. Ez a túléléshez valóban elég, de az élethez nem. Míg Xavier (Patrick Stewart) olyan ötlettel áll elő, amivel az egész világot meg lehet változtatni, de ezt kizárólag Logan (Hugh Jackman) képes véghezvinni.

Logan tudata visszakerül a múltba, azzal a céllal, hogy megakadályozza azt a jövőt, ahonnan jött. Ez azonban nem megy egyszerűen, mert a hetvenes évekbeli Xavier (James McAvoy) egy önző, hisztis bunkó, Hank (Nicholas Hoult) egy komornyik, Erik (Michael Fassbender) börtönben csücsül, Raven (Jennifer Lawrence) pedig amellett, hogy tökhülye, bármelyik pillanatban megteheti az első lépést a totális háború felé.

x-men.2014.4

Először is, le vagyok nyűgözve a cím magyar fordítástól, aminek finomságát talán az angol (X-Men: Days of Future Past) sem adja vissza ilyen szépen és elegánsan. Ugyanakkor a szinkronhang választással erősen alulmúlták önmagukat, mert ugyan Logan hangja a megszokott maradt, de például az idősebb Magneto hangja nem, a fiatalabb Magneto magyarhangjával meg aztán abszolút nem értek egyet, ugyanis nem hozzá való.

Aztán beszéljünk még kicsit a jó dolgokról. A látvány elképesztő, a film gyakorlatilag nézeti magát. A trükkök ügyesek, és a technológiai fejlettséget gyönyörűen ábrázolják a jövőben, mintegy kontrasztot alkotva a múlttal. A geek kiszólások imádnivalóak: Kirk, a fémdetektor, a sakkjátszma, a beszólások, mind-mind működnek, csak sajnos a poénokból kevés jutott a mostani filmre, de az is igaz, hogy ez egy komolynak szánt alkotás. Az idősíkok közti különbség ügyes és logikus, abban tényleg nincs hiba, mert valóban egy jól átgondolt dolog – csak szerintem, aki nem annyira sci-fis, mint én, az nem biztos, hogy egyből érti. Az “elme trükk” a két Charles között fantasztikus, teljesen lenyűgözött. Pietro (Evan Peters) jelenetei pedig viccesek, frissek és ügyesek, és tökéletesen karakterhű az ábrázolása.

x-men.2014.3

Amit a film legnagyobb hibájának tartok az az idő, és most nem a két idősík közötti ugrálásra utalok, mert az ügyes és logikus, hanem a karakterek ideje és kora nem stimmel, ugyanis vagy nem elég idősek a huszonegyedik században, vagy mindegyikük kb. olyan lassan öregszik, mint Logan – amiről meg tudom, hogy nem igaz. Ugyanis ha a háború a mutánsok és az emberek között ötven éve tart (és ezt nem én mondom, hanem a szereplők), ez pedig ugyebár szintén a 21. században kezdődhetett, hiszen a Jean Greyes történetet még megélte Logan, akkor ez azt jelenti, hogy Xavier és Erik uszkve száztíz évesek, Kitty és Bobby hetven, Ororo (Halle Berry) pedig úgy nyolcvan körül van. Tisztában vagyok vele, hogy létezik egy mém, amiben Patrick Stewart jól karbanatartottsága és az Earl Grey tea kapcsolata merül fel, de nincs annyi tea a világon, ami ezt a hosszú életet képes lenne garantálni!

Az már csak hab a tortán, hogy a jövőbeli karakterek nemhogy nem tűnnek annyinak, amennyinek tippelni lehetne őket, de még csak meg sem próbálták őket egy köztes korra sminkelni, így a diákok még mindig diákoknak látszanak, és a háború évei egyáltalán nem hagytak nyomot az arcukon.

x-men.2014.5

És hiába írja Bryan Singer, hogy a filmben látott Havok (Lucas Till) nem Scott testvére, de akkor mégis mi a fenének került bele a történetbe? Tisztában voltak vele az alkotók, hogy a kőkemény X-Men fanok is megnézik a filmet, akkor nem lett volna egyszerűbb vagy újakat kitalálni, vagy pedig nem önellentmondásba keveredni? Illetve ki volt az a beteg állat, aki Pietroból Petert csinált? Wanda életkorát pedig már félve merem megemlíteni!

A párbeszédek csapnivalóak – hangzatosak ugyan, de a semminél is kevesebb mondanivalójuk van, ami egy ennyire komolynak szánt filmben hatalmas felelőtlenség. A végén inkább lehalkítottam volna az egészet, vagy vártam volna, hogy történjen valami elképesztő vizuális trükk, mert legalább addig sem beszélnek. Az utolsó jelenetsor meg aztán adott egy csúnya rúgást nekem, ugyanis az egyik ott felbukkant karaktert nem kedvelem az élőszereplős verziókban, de azt kívánom bár ez lett volna a legnagyobb bajom a filmmel.

x-men.2014.2

A röhej az egészben, hogy a filmben egyáltalán nem fejtették ki sem azt, hogy Magneto mégis hogyan szerezte vissza az erejét, sem azt, hogy Kitty mégis hogyan volt képes irányítani az idősíkot – persze, én ezt tudom, mert elvégeztem a házi feladatomat: ennek a jelenségnek a neve pedig a másodlagos mutáció.

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, a film idővonala és története számos sebből vérzik, de ha ezt nem tesszük, hanem hagyjuk, hogy magával ragadjon a látvány, akkor egy valóban izgalmas és élvezetes X-Men filmet kapunk. Úgyhogy kedves, kőkemény X-Men képregény rajongók tekerjétek kicsit lejjebb az agyi kapacitásotokat, és felejtsétek el az eddigi mutáns neveket és jellemeket!

x-men.2014.6

A moziban ülők pedig piros pontot érdemelnek, mert az eddigi tendencia megdőlni látszik, ugyanis öt százalék helyett most már a moziban ülők fele bennmaradt az extra jelenetre (de ha esetleg lecsúsztatok volna róla, akkor kérjétek a Facebook oldalunkon és linkelünk róla videót). A slusszpoén az egészben, hogy erre viszont főleg a fanatikus rajongók fognak emlékezni, ugyanis ők pontosan tudják, hogy kinek a nevét kántálták a jelenetben és, hogy ki is ő valójában.

Csányi Judit és Orlissa véleménye

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.