Oldal kiválasztása

Veszélyes csatorna ez a TCM. Veszélyes, mert mutatnak valamit a gyerekkoromból és hála a nosztalgikus érzéseknek, tíz perc múlva már elő is kerül a gyűjteményemből, és a lejátszóban már pörög is a lemez. Pontosan ez történt a Nulladik órával is – nagy kedvencem a történet. Mindig, mikor kiakadtam a középiskola miatt a filmbeli szereplők jutottak eszembe.

nulladikora.1

Öt középiskolás, akik büntetésből kénytelenek a szombatjukat feláldozni és az értékes órákat egy tanár felügyelete mellett eltölteni. Andrew (Emilio Estevez), a sportoló, aki nagy reménysége mind a szüleinek mind az iskolai csapatának. Brian (Anthony Michael Hall), az agytröszt, fizika és matek szakkörös, akinek egyetlen barátja sincsen. Claire (Molly Ringwald), miss. népszerű, a hercegnő, aki nélkül az élet megállna. Allison (Ally Sheedy), a fura és defektes, akiről soha nem lehet tudni semmit és Bender (Judd Nelson), akiből évek múltán tuti, hogy bűnöző lesz. Valljuk be: nem ők az álomcsapat – de én nem is vártam el tőlük.

nulladikora.4

Ők öten a hátuk közepére sem kívánják a szombati „foglalkozást”, hát még egy kissé szadista és egoista tanár, Vernon (Paul Gleason) eszmefuttatásait. A büntetés alatt a következő szabályok vannak érvényben: nem beszélgetünk és a helyünkön maradunk. Természetesen a srácok ezt elég gyorsan meg is szegik, hogy aztán a beszélgetés veszekedéssé majd egy kisebb csetepatéba torkoljon. Közben kiszöknek, feleselnek és olyan mesteri szintre viszik az unatkozást, hogy azt érdemes lenne mindenkinek elsajátítania.

nulladikora.3

Persze, azért vannak apróbb hibák: például, ha a tanár meghallotta a beszélgetést az elején, akkor miért nem szúrta ki azt, amikor üvöltették a zenét? És a vicc az egészben, hogy ez senkit sem érdekel, mert egyáltalán nem lényeges a filmélmény szempontjából. Az sokkal fontosabb, hogy Bender hogyan is szerzi meg a szekrénye tartalmát vagy Briannek miért is van hamis személyije.

Aztán a humor és a poénok mögött ott a valódi világ: sorsok és emberek, akiket nem veszünk, vagy nem akarunk észrevenni. A problémák néha kicsik, néha nagyok, de mindig valódiak. A diákok egy-egy sztereotip figurát testesítenek meg és ezáltal láthatjuk, hogy bizony mindnek megvan a maga keresztje, a népszerűnek és az okosnak is.

nulladikora.2

Mire vége a filmnek, a szereplők viszonya megváltozik önmagukkal, a többiekkel és a saját kis világukkal is, de nem csak nekik, hanem nekünk nézőknek is, mert valamit a felszínre hoznak bennünk.

Hatalmasakat nevettem és mélyen megrendítettek a dolgok egyaránt. Remélem másnak is feltűnt az irónia: ha valaki őszinte, az nem bunkó, csak kimondja, amit gondol, és ez igen ritka volt akkoriban, és sajnos manapság is.

nulladikora.6

A filmet kötelezővé tenném mindenkinek, mert viccesen és könnyeden hoz fel olyan témákat a tinédzser életben, amire nem figyelünk oda. Bármikor újranézhető és garantált szórakozás a film.

Ha eddig kimaradt az életedből, akkor gyorsan szerezd be és nézd meg!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.