Oldal kiválasztása

Szeretném leszögezni, hogy engem ez a film nem győzött meg arról, hogy ő most ezt nekem élvezni kéne. Járkáló hullákkal eleve nehéz meggyőzni (kivéve, ha dögös vámpírok), így magas a mérce. Ezt az Evil Dead nem ugrotta meg. Szóval esélyes, hogy nem leszek ma népszerű.

evildead2

Egy rakás fiatal nyaralni megy. A ház, ahová tartanak azonban minden, csak nem normális és ezt már az első tíz percben is lehet tudni. Ebből rájöhetünk, hogy hőseink nem teljesen épelméjűek, mert már a legelején el kellett volna hajtaniuk, amikor megállt a hintaágy. Ez nem sikerül nekik, helyette ott maradnak és hamarosan a pincében rálelnek a Holtak könyvére, valamint egy varázsige felvételére. A felvétel többek között azt is tartalmazza, hogy milyen szörnyűségeket vonzott ez a csodálatos „varázslat”.

A mágiának köszönhetően azonban elszabadulnak a démonok, megszállják az embereket, akik elkezdik darabolni egymást. És most akkor ájuljunk el? Tulajdonképpen sztorinak rettenetesen gyenge, viszont van egy rakás dolog, amivel remekül operál a film, és amit meg kellene fogadnia az új filmeseknek is.

evildead3

Egyrészt nagyon jól használja a feszültséget. Ezek az emberek tudták, hol kell kelteni a feszkót, mikor és milyen mennyiségben. Az áldozatok idióták voltak, de nem tettek fel idióta és felesleges kérdéseket, ez azért elég nagy piros pont. Komolyan, ahhoz képest, hogy teljesen hidegen hagytak a szereplők, volt jó néhány olyan jelenet, ahol majdnem elkezdtem rágni a körmömet, hogy most akkor melyik ajtó mögül ugrik ki valaki. Mert ugye mindig kiugrik valaki, de honnan és mikor?

evildead4

A másik dolog, ami a film varázsát adja, az egyben sok ember szemében hátrány. 1981-ben még nem volt olyan technika, mint most, így túlzásba sem vihették. Itt málnaszörp van, gyurma és krumplipüré. Na, persze ezt nem kell szó szerint venni, nyilván nem azt használtak hozzá, de körülbelül ennyi, amire emlékeztetnek ezek a dolgok, amiket felhasználtak. És nem akarom tudni, hogy valójában mik voltak azok.

Viszont ez is az alapműveltséghez tartozik, csupán kimaradt az első körből, ahol inkább az ismert darabokat vettem sorra. El tudom hinni, hogy ez valamikor valahol még nagyon ijesztő volt és ez az, ami itt most fontos. Nem veszi magát komolyan, nem is igazán vehető komolyan, de eladták.

evildead5

Ezer, meg egy dolgot tudok kritizálni még kezdve a rossz színészekkel, meg a rossz sztorival, viszont a rendezői és operatőri munka fantasztikus. Kihasználtak mindent, ami adott volt és bejött. Annyi mindent elfelejtettek azóta kihasználni, pedig ott van a kezükben. És amit elfelejtettem fentebb kifejteni, hogy ami a legjobban működik, az a zene. A szívdobogás hangja, amiből érezzük, hogy most nagyon para van, a legabszurdabb helyzetben felhangzó, majd elhaló vidám zene. Néhol ugyan kihagytak egy-két hangeffektet, de nem tudtam rajta fennakadni.

evildead1

Gyaníthatóan még akadnak olyanok, akiknek nem lesz a kedvence, mindenkinek másért, de érdemes legalább egyszer látni, hogy megismerjünk egy rakás olyan dolgot, amit ma már nem lehet. Persze mindezt szakmai szemmel mondom, lehet, hogy ez csak nekem érdekes. Megélt még két folytatást is, meg egy frissebb verziót az eredetiből. A 2013-as remake-et ugyan nem néztem meg, de az a gyanúm, hogy azzal számomra elvesztené azt a bájt, ami viszont a régiben megvan. Szóval halottakra fel!

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!