Oldal kiválasztása

Ixi horroros cikksorozatát megirigyelve úgy döntöttem, én is nekiállok egynek – igaz, hogy nem horrorosnak, egyrészt mert Ixit úgysem tudnám túlszárnyalni ebben a témában, másrészt pedig a horrorfilmek nem is az én világom. Nem, az utazás, amire invitállak titeket, a musicalek világába visz. A következő négy hét folyamán tizenkét musicallel szeretnélek megismertetni titeket, amiket előbb a színpadon láthatott a közönség, majd pedig filmadaptáció készült belőlük. A filmeket négy kategóriába osztva fogjuk vizsgálni – egy hét, egy kategória –, amik pedig a következők lesznek:

1. hét: klasszikusok régi köntösben

Itt olyan darabokkal fogunk megismerkedni, amiknek nem csak az eredeti, színpadi változtuk klasszikus, hanem a filmfeldolgozásuk is. Több évtizedes filmekről van itt szó, amik újra és újra megjelennek a tévéműsorban, és elég rájuk pillantani, hogy feltörjön az emberben a nosztalgia. Ezek pedig a Grease (1978), Hair (1979) és Jézus Krisztus szupersztár (1973).

2. hét: klasszikusok új köntösben

Klasszikus színpadi musicalek, még nem túl klasszikus feldolgozásai – olyan darabok, amikről mindenki hallott már, de feldolgozásaik már az ezredforduló után készültek. Ezen a héten nem másokkal fogunk foglalkozni, mint a Chicago (2002), Az operaház fantomja (2004) és a Nyomorultak (2012).

3. hét: bandák háborúja

Egyre gyakoribb, hogy egy-egy musical történetét híres zenekarok számaira építik – van, hogy mindössze egy zenekaréra, van, hogy több helyről ollózzák össze a számokat. A harmadik héten ilyen darabokkal fogunk megismerkedni, méghozzá a Mamma Mia!–ával (2008), a Mindörökké rockkal (2012) és a Made in Hungáriával (2009).

4. hét: Nem egészen így indult…

Nem minden musical pályafutását… nos, musicalként. Volt, ami filmvígjátékként indult, volt, ami operaként, majd elkészült a színpadi musical-változat, ezután pedig a filmmusical. A kihívást három ilyen darabbal fogjuk lezárni, méghozzá a Hajlakkal (2007), a Producerekkel (2005) és a RENT-tel (2005).

Remélem, sikerült felkeltenem ezzel a figyelmeteket, és velem tartotok majd ezen a kis utazáson. Holnap indulunk!

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.