Oldal kiválasztása

Nem hiszem, hogy van szürreálisabb jelenet annál, minthogy egy borostás férfi kórházi köpenyben biciklizik a kihalt utcákon, tankokkal a háttérben egy zombiapokalipszis kellős közepén – pedig a Walking Deadben pontosan ez történt.

walkingdead.s01.1

Most szeretném megköszönni az immáron szinkronosan elérhető verzió fordítóinak, hogy nem próbálták meg elrontani a sorozat címét valami ócska tükörfordítással vagy éppen egy banális szóviccel. Az már egy másik kérdés, hogy a karakterek szinkronhangjaival nem értek száz százalékig egyet, de ez lehet, azért van, mert már évek óta az eredeti hanggal nézem a sorozatot.

Rick Grimes (Andrew Lincoln) egy kórházi ágyon tér magához. Nem tudja miért vagy éppen hogyan került oda. Nem talál senkit, aki segíthetne neki, csak kihalt és romokban heverő folyosók keresztezik útját. Miközben halad a feltételezett kijárat felé egy különös ajtóra lesz figyelmes, amin egy felirat áll: „Don’t Open Dead Inside”, majd pedig szokatlan zajok szűrődnek ki onnan és kezek próbálnak átjutni a résen.

walkingdead.s01.2

Rick elindul a városban és a véletlen összehozza Morgan Jonesszal (Lennie James) és kisfiával Duane-nel, akik fel is világosítják a világ mostani állásával kapcsolatban. Rick miután összeszedte magát munkahelyére siet – ami milyen szerencse, hogy egy serif iroda – ott felfegyverkezik, majd pedig a hármasnak elválnak útjaik. Rick elindul Atlantába, ahol remélhetőleg megtalálja a családját, és nem árulok el nagy titkot, ha azt írom, hogy bizony ez sikerült neki, bár nem éppen úgy, ahogy számított rá. Volt munkatársa Shane (Jon Bernthal) egy igen „bájos” kis csapatot rittyentett össze, akikkel feltett szándékuk, hogy túlélik ezt a borzalmat. Csak hát ember tervez, Greg Nicotero végez!

Az első évad a maga hat epizódjával szemtelenül rövid és pofátlanul élvezetes, gyakorlatilag nézeti magát. Az első tíz percben megfogott a történet és azóta minden októbert úgy várok, mint a messiást. Nem árulok el vele nagy titkot, ha azt mondom, hogy nekem Daryl Dixon azaz Norman Reedus a kedvencem – egyébként a színészt már a Penge 2-ben is kedveltem. Na, jó, Merle-t is kedvelem, annak ellenére, hogy egy drogos bunkó.

walkingdead.s01.4

Külön említést érdemel a zene, vagyis annak inkább a hiánya. Ugyanis itt nincs minden jelenetnél, inkább az alkotók a természetese zajokra: a szélre, a hörgésekre és az autók hangjaira támaszkodnak.

Amit sokan nem vesznek figyelembe, hogy ez a sorozat legkevésbé sem a zombikról szól, itt az emberek a fontosak, a párbeszédek és az arra adott reakcióik. A járkálók csupán eszközök, hogy még mélyebbre lehessen taszítani a karaktereket, hogy aztán főnixmadárként születhessenek újjá, vagy éppen a mélybe bukjanak. És talán ezzel a dologgal nem igazán tudok mit kezdeni, ugyanis gyűlölöm, mikor a kedvenceimet kinyírják, még akkor is, ha csak mellékszereplők, itt viszont folyton ez van – mégis pontosan ez adja az igazi értékét is, hogy soha senki sincs biztonságban.

walkingdead.s01.3

Nem árulok el nagy újdonságot, ha azt mondom, hogy Lori Grimest utálom a legjobban, bár hozzátartozik az is, hogy az őt alakító színésznőt (Sarah Wayne Callis) sem kedvelem éppen, de ennek az okát nem tudom. Az viszont biztosan meglephet mindenkit, hogy Dale-t sem kedvelem: pacifista egy zombi apokalipszisben? Ha nem öli meg egy élőhalott, akkor tuti én fogom valamikor!

A Walking Deadnek igazán egyedi, kissé borongós hangulata van, ami nem való mindenkinek, plusz egy igen erős gyomor is szükségeltetik hozzá, hiszen szó szerint belekkel a nyakunkon mászkálunk a sorozatban. De ha ezzel nincs gond, akkor érdemes elkezdeni a sorozatot, mert remekbeszabott párbeszédeinek köszönhetően, igazán különös stílusa van.

Ja igen, csak én olvastam így az ajtós feliratot: “Don’t Dead Open Inside”?

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.