Oldal kiválasztása

A Pengét nagyjából tíz, vagy tizenegy évesen láttam először. Sokat nem értettem belőle, de nagyon lázba hozott, hogy egy olyan filmet nézek, amire tizennyolcas karikát raktak. Ez persze néhány év múlva már nem volt olyan nagy dolog, de akkor még lázba hozott.

blade4

Penge (Wesley Snipes), a félvámpír, aki rendelkezik a vámpírok legtöbb előnyével, életét az ellenük való harcnak szentelte. Rendelkezik a vérszívók legtöbb előnyével, azonban ő képes kilépni a napfényre, ennek köszönhetően a legtöbben csak egyszerűen Fénybenjárónak hívják. A harcban segítségére van barátja, Whistler (Kris Kristofferson), majd egy kórházi támadás után Dr. Karen Jenson (N’Bushe Wright). A vámpírok a vér istenét szeretnék feltámasztani. Ennek a tervnek a középpontjában áll Frost (Stephen Dorff), akinek szép a szeme és Catleen nagyon szereti. Ezt kell megakadályoznia Pengének és barátainak (öcsém, mint valami gyerekműsor címe…).

A film időnként kegyetlenül ellentmondásos: Kinyírják a tizenkét főmufti (azaz született vámpírok) egyikét, miközben az összesre szükség van, Penge nem akar halhatatlan lenni. És még ott van a kardozás kérdése is. Ezt a múlt héten ki is tárgyaltuk a film közben, ugyanis Penge és Frost kardozása során a fegyverek szikrázni kezdenek, mert ők aztán nagyon kemények és nagyon kardoznak  indoklásnak gyenge, viszont mi jót nevettünk az elméleten.

blade2

Wesley Snipes olyan Pengének, mint Robert Downey Jr. Vasembernek. Egyszerűen ráírták a szerepet és ő csak bement eljátszani saját magát, mindezt ráadásul egy menő kard kíséretében. Szerintem ez a legjobb meló. Nekem is fizethetnének egyszer azért, hogy magamat adom.

Tulajdonképpen napestig lehetne elemezgetni, hogy mi minden vérzik ebben a sztoriban, vagy épp a kivitelezésben, de szerintem ez még soha nem érdekelt senkit. Izgisek az akciójelenetek, még akkor is, ha nem hitelesek, vannak benne jó pasik, szép nők, vámpírok. Összeraktak mindent, ami eladható és el is adták. Valamit nagyon tudnak ezek az emberek.

blade1

A Pengét képregény előzte meg még a szuperhősös idők előtt, s animációs film is készült belőle. Az utóbbi, megjegyzem, elég pocsékul sikerült, de legalább ott van nekünk a képregény, bár elég nehéz összeszedni a darabkáit.

blade5

Nem csak emlékezetes harcjeleneteket és menő izmokat kaptunk ettől a filmtől, hanem igen népszerű zenéket is. Nemrégiben találkoztunk egy sráccal, aki soha nem látta a Pengét, de a vámpírklubban hallott Confusion című számot még ő is ismeri. Az holtbiztos, hogy jó pár számra a mai napig lehet bulizni, meg tapasztalatom szerint takarítani is.

blade3

Akármennyi hibája is van, akármennyit elemezgetjük, egy dolog biztos marad: imádjuk Pengét, a vészívóit, a haverjait és mindent, ami őhozzá tartozik. Ő nemes egyszerűséggel menő!

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!