Oldal kiválasztása

„Az ember retteg az időtől. Az idő retteg a piramisoktól!” – egyiptomi közmondás

egyiptomikiallitas.2

Sok mindenért rajongtam már az életem során, van, ami egy idő után lecseng vagy elfelejtem (esetleg letagadom), de Egyiptom örök! Bármi is történjen, a szívem egy apró szegletében állandó helyet bérel magának az egyiptomi kultúra, a homok és a piramisok.

Most meghívásra érkeztem a Szépművészeti Múzeumba és külön tárlatvezetőt is kapott a kis csapatom, amellyel érkeztem.

egyiptomikiallitas.1

2013. december 12-én nyílt meg az immár negyedszerre újrarendezett állandó egyiptomi kiállítás. Az eddigi kiállítások rendjével szakítva most nem időrendi, hanem tematikus sorrendben kerültek kihelyezésre a műkincsek. A kiállítás részei az Emberek, Istenek és Halottak címek alatt futnak – az egyes részek mind színileg, mind hangulatilag illeszkednek a terem elnevezéséhez. Míg az Emberek teremben a zöld szín az uralkodó, és a mindennapi élettel kapcsolatos tárgyak, eszközök kaptak ott helyet, addig az Istenekben, mint azt a neve is mutatja, az istenalakok kerültek bemutatásra a kékben pompázó teremben. A Halottaknál már a vörös és a fekete dominál, és leginkább szarkofágok, múmiák és a temetkezéshez szükséges tárgyak kaptak helyet.

Az új kiállítás nemcsak az eddigi leletek felfrissítését eredményezte, hanem új tárgyak is kerültek a múzeum ezen szekciójába, melynek leglátványosabb darabja egy, az óbirodalmi korszakból származó reliefes faltöredék. A 2011-től futó Budapest Múmia Projekt pedig sikeres vizsgálatokat tett a múzeum birtokában lévő múmiákon, amiket még CT-s vizsgálatnak is alávetették, és az az egyikükön még arcrekonstrukciót is végeztek (Dr. Csont rajongók imádni fogják).

Bár a tárlatvezetés igen hosszúra nyúlt, és mi vendégek is igencsak elfáradtunk (már bele sem merek gondolni, hogy a vezetőnknek vajon mennyire fájhatott már a lába), azért élveztük, és bizony én nagyon bántam volna, ha erről az eseményről lemaradok. Úgyhogy minden kedves Egyiptom-rajongó, történész vagy műkedvelő szervezzen programot magának a Szépművészeti Múzeumba! Ja, és a Múzeum Shopot se hagyja ki senki, mert értékes kincsekre bukkanhat ott is az ember.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.