Oldal kiválasztása

Két dolgot tisztáznunk kell a filmről: elsőnek is, Alien filmnek szar, semmi köze az eredeti történethez; másodszorra, ha nem tekintjük előzményfilmnek, akkor viszont egy kiváló és eredetien borzongató alkotás – de hát milyen sci-fis lennék, ha pont én nem tudnám külön dimenzióként kezelni a történeteket.

prometheus.3

Dr. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) és Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) kutatók, akik megszállottan keresik a titkot az emberiség eredetéről. Felfedezéseik hatására meggyőzik a Weyland mamut vállalat vezetőjét, hogy az általuk talált „csillagtérkép” nyomába eredve bebizonyítsák elméletüket. Két évvel később már a Prometheuson hiperálomba merülve haladnak a céljuk felé, ami egy Földhöz igen hasonló bolygó. Utazásukat a cég androidja, David (Michael Fassbender) felügyeli. A csapat igen népes: orvosok, biológusok, ásványkutatók, katonák, a hajó személyzete és a project vezetője Meredith Vickers (Charlize Theron).

A bolygón be is bizonyosodik a két tudós elmélete, egy másik faj nyomát találják ott. Azonban teljesen más körülmények között, mint ahogyan azt várták, ugyanis az ott élők 2.000 éve halottak. Mégis ez a felfedezés alapjaiban rengetheti meg az eddigi világelgondolást az emberek között. De még tudósaink sincsenek tisztában, hogy a Weyland vállaltnak teljesen más célja van a felfedezéssel, és ezt az android hajtja végre.

prometheus.4

Voltak fölösleges jelenetek a filmben, és itt most nem a lassú és végeláthatatlan tájképekre gondolok, hanem az apróbb logikátlanságra, mint mikor a két tudós Shaw-n és Hollowayen keresik, mikor a hologramon pontosan látják, hogy még az idegen építményben maradtak, ráadásul még a sisak kamerájuk is közvetíti a helyet, ahol vannak.

A feszültség a filmben finoman kúszott egyre feljebb és feljebb, hogy aztán több jelenetben is szó szerint kirobbanjon és elszabaduljon a pokol. Bár a végén engem zavartak a monumentális jelenetek, egy kicsit hatásvadász lett – az én ízlésemnek jobban megfelelt volna, ha maradunk a szűk térben, de üsse kavics.

prometheus.2

Hihetetlen micsoda színészi gárdát hoztak itt össze, és ezt nem csak a hírességük miatt mondom, hanem a lenyűgöző tehetségükre, ahogyan átérzik a szerepüket és azonosulnak vele. Elhitetik velünk nézőkkel, amit látunk, a félelmet, a rettegést, a hitet és a kétségbeesést is. Noomi egyszerűen zseniális, méltó utódja/előfutára Ripley-nek.

David emberiességét tökéletesen szembeállították Wickers ridegségével, igaza volt a kapitánynak: most vajon ki is az igazi robot? Vagy éppen Charlie és David beszélgetése a teremtőről, céljairól, ami húsbavágó kérdéseket és válaszokat boncolgatott. És mégis David az, aki kérdés nélkül teljesítette a parancsokat és nem átallott feláldozni életeket a siker érdekében.

prometheus.5

Mindig öröm számomra ismerős arcokat látni, így Janek kapitány szerepében Idris Elbának nagyon megörültem, már csak az ő orgánuma miatt is érdemes egyszer eredeti nyelven is megnézni a Prometheust. Mégsem ő volt a kedvencem, hanem a szókimondó és kissé szabad szájú Fifiled, azaz Sean Harris – nem mellesleg király a haja a filmben.

A látvány lenyűgöző, külön dicséret azért, mert Ridley Scott a lehető legtöbb dolgot megépítetett makettben és minimális CGI-t használt a filmben. Az Univerzum hologramja még talán sosem volt ennyire lélegzetelállítóan gyönyörű és ijesztően hatalmas.

prometheus.1

Külön érdekesség, ahogyan magát a titánt, Prometheust kezelik a filmben, itt ugyanis vagány lázadóként tekintenek rá, aki a nagyobb jó érdekében megszegi a szabályokat és fel is áldozza magát. De ez nem volt mindig így, a történelem során többször is tekintették a Tűzhozót, egy furfangos szabályszegőnek, aki ugyan kijátszotta a rendszert, de ez kizárólag a szerencsének volt köszönhető és meg is kapta méltó büntetését, amiért ellenszegült.

Végignéztem a lemez extráit és alternatív jeleneteit, és meg kell hagyni, bizony azok nélkül sokkal jobb a film, jól tették, hogy nem került bele a végleges változatba. Én mindenképpen várom a folytatást, örülök a film létének, már régóta szükség volt egy igazán jó űr-horrorra a huszonegyedik században.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.