Oldal kiválasztása

Mindig mondom – és most megint ismétlem önmagam –, hogy egy igazi sci-fi nem csak a látványról vagy a technológiáról szól, sokkal inkább a morális kérdésekről, amik elég sok esetben manapság is előfordulnak (nem csak a jövőben). Az Almost Human alkotói ezt szintén tudják, mert sok esetben használják is, még akkor is, ha csak pár mondatuk van erre fenntartva.

almosthuman.s01.e11.3

Egy eléggé nagy sajtóvisszhangot kapott ügyben nyomoznak Dorianék: a házaspár, akiknek okos háza pontosan egy évvel ezelőtt megölt egy tinédzser fiút, újra gyilkolt, ezúttal viszont a tulajdonosokat tette hidegre (vagyis vízbe, de ezt most hagyjuk). A cég, amely az okos házakat működteti és árusítja, maximális biztonsággal rendelkezik, de a rendőrség mégis úgy véli, hogy valaki betört a rendszerbe és onnan irányította a holo-komornyikot. De ki képes ilyen szintű katonai titkosítás feltörésére? Naná, hogy egy hacker. Még szerencse, hogy Johnnak is van egy sajátja, méghozzá Rudy, aki hatalmas segítség lesz az ügy felgöngyölítésében.

Pörgős volt ez a rész, bár találtam benne bőven logikátlanságot: például a tavaly meghalt srácnak csak most kérték el a számítógépét. Ez most komoly? Maga az ügy és valamelyest a motiváció is elég ingatag lábakon állt, mert valóban elhiszem, hogy vannak emberek, akik képesek betörni bárhova (és persze ők is folyamatosan jobbak lesznek), az azért mégiscsak sok, hogy ilyen gyorsan ráakadnak az okos hackerekre. Az pedig már megint egy más tészta, hogy egy hackernek miért kell mindig ilyen furcsának vagy alternatívnak lennie, mert garantálom, hogy vannak köztük olyanok is, akik teljesen átlagos és hétköznapi jelenségek.

almosthuman.s01.e11.2

A zárás egy picit ömlengős lett, bár ennek ellenére nekem tetszett – de megérteném, ha valakinek ez kicsit sok lett volna –, azonban egyáltalán nem volt zavaró, tökéletesen beleillett a történetbe. És a morális „csavar”, amit az elején kiemeltem, az a cég vezérigazgatójának a szájából hangzott el, és nem csak engem, de még Johnt is meggyőzte az okos házak védelmi rendszerének szükségességéről.

Ami kicsit zavart az elején, az Rudy ügyködése Dorian fejében, bevallom végig ezen járt az eszem az epizód alatt, de szerencsére kiderült és egy igen érdekes kis csavart rejtettek el benne, aminek nagyon várom a kifutását. Rudyt elbűvölően eredeti és vicces karakternek tartom, a színész, aki játssza, nagyon jól hozza a kissé fura, szociálisan béna zsenit – igen, valóban az alapja klisés, de a megoldás az, ami eredeti.

almosthuman.s01.e11.1

Szóval, ügyes ki rész volt ez: kaptunk bőven technikát, morált, izgalmakat és könnyeket is. A plusz az egészben, hogy ez a 11-es valóban a 11-es, szóval hurrá!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.