Oldal kiválasztása

Kevés sorozatra mondom ezt, de Trónok harca annyira tömény, hogy egy, maximum két epizódot lehet egyszerre megnézni belőle, ami elég ritka – főleg nálam, aki szereti egyszerre letudni az adott sorozat komplett évadát. Szóval, kénytelen-kelletlen, de egyesével nézem én is – és talán többek közt ez az egyediség is az, ami megragadott benne.

tronokharca.s02.3

Westeros talán még soha ennyire nem volt rossz helyzetben, mint most. A régen oly virágzó vidéken katonák táboroznak, a mezőket vér itatja és a tenger vörösben pompázik. A sötétség veszélyesebb ellenségeket tartogat, mint valaha, és ha nem lenne mindez elég, a tél is közeleg, magával hozva az iszonyatot, amiben már senki sem hisz.

tronokharca.s02.1

Joffrey (Jack Gleeson) új királyi címét arra használja fel, hogy kénye-kedvére kegyetlenkedhessen alattvalóival, de leginkább Sansát (Sophie Turner) és Tyriont (Peter Dinklage) sújtja, bár utóbbit valamelyest megkíméli, hiszen a Király Segítőjeként az Ördögfióka igen magas pozícióra tett szert. Királyvár szorult helyzetben van, hiszen a harcok kitörése óta az ellátmány akadozik, ez pedig előbb éhínséghez, majd nem sokkal később lázadáshoz vezet. Sokan éppen csak megmenekülnek, és ami talán a legmeglepőbb, a Kutya (Rory McCann) viselkedik hősiesen – erre ti sem számítottatok, igaz? Tyrion a Tanácssal azon fáradozik, hogy megnyugtassa a népet, visszaverje a leendő várost elfoglalni kívánó csapatokat, és ami a csavar az egészben, hogy személyes indíttatások is vezetik őt – nem hiába az egyik legösszetettebb karakter.

Arya (Maisie Williams) sikeres szökésének komoly ára volt – ugyan életben maradt, de nem csak titkolnia kell a származását, hanem még a nemét is rejtegeti – igen, egy ilyen világban, mint Westeros a lányok nagy veszélynek vannak kitéve, nap, mint nap. Sikerül új barátokra szert tennie és még a híresen kegyetlen Tywin Lannister (Charles Dance) pohárnokaként is szolgál majd. De nehogy azt higgye bárki is, hogy a lány elfelejtkezett azoknak a nevéről, akik neki és családjának akkora fájdalmat okoztak!

tronokharca.s02.4

Catelyn (Michelle Fairley) és Robb Stark (Richard Madden), anya és fia egy erős északi sereg élén fáradoznak azon, hogy Joffrey rémuralmát megtörjék, és bosszút álljanak mindazokon, akik Ned haláláért felelősek. Robb katonai sikerei minden várakozást felülmúlnak, csak három dologgal nem számolt Deres ifjú ura: a vér hatalmával, a saját gyengeségével, és az anyai szívvel.

Daenerys (Emilia Clarke) hatalmas áldozatot hozott, mikor felajánlotta fiát és férjét az ismeretlennek (meg azt a gonosz vén boszorkányt is, de őt utálom), és elképesztő jutalmat kapott érte. A sárkányok – Rhaegal, Viserion és Drogon – minden képzeletet felülmúlt. Itt, ahol a sárkányok létezésében sem hinnének, ha a koponyáik nem lennének Királyvár alagsorában, mindenkit rettegés fogott el csupán a pletyka hallatán is. De a sárkányok még kicsik, Dany pedig most tanul bánni velük, így sokan azt hihetik, hogy szabad prédák, de a Targaryeneknek nem véletlenül a „Tűz és vér” a jelmondatuk. Ebben a családban a vér bizony tűzzel keveredett.

tronokharca.s02.2

A Falnál Havas Jon (Kit Harington) egész szépen beilleszkedett, csak a családi tragédiák majdnem tévútra vitték – de hát mire is valók a barátok? – sőt onnan kap bölcs tanácsot, ahonnan nem számított volna. A felderítők hihetetlen mértékű mozgolódásról számolnak be a Falon túlról, így a Varjaknak össze kell szedniük minden erejüket, hogy elejét vegyék az elkerülhetetlennek. Sokszor mosolyt csalt az arcomra Tyrion múltbéli kijelentése a Falon túl élő népekről, vajon most is így vélekedne?

Pörgős évad volt ez is, meghökkentő fordulatokkal, szívszorító jelenetekkel, szerelmi szállal és csatákkal tűzdelve. De nyugodtan pihenni most sincs okunk, hiszen „Az éj sötét, és tele van iszonyattal!”

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.