Oldal kiválasztása

Veszélyesen sűrű hétvégének ígérkezett a mostani: Nemzetközi Könyvfesztivál, PlayIt, Mondocon, Star Trek találkozó – én pedig legszívesebben osztódással szaporodtam volna, hogy mindenhol ott lehessek. Végül döntöttünk Ixivel, és a Mondocon nyert (ki hitte volna?) – így bizony a Watchaholics lányok újra cosplayt öltöttek.

A kezdés nem ment éppen zökkenőmentesen, mert bár az időjárás alapból nem kedvezett a félig szabadtéri rendezvénynek, megtoldotta a dolgot a majd’ negyedórát késő kapunyitás – kint meg kezdett kissé lincs-hangulat lenni, ami egy bérgyilkosokkal, varázslókkal és szörnyekkel tűzdelt csoportban elég érdekes szituációkat képes előidézni.

A legnagyobb érdeklődést – mint évek óta mindig – a cosplayverseny craftmanship kategória versenyzőinek bemutatója vonzotta, és nem túlzok, amikor azt írom, hogy ha egymás vállára álltunk volna, akkor sem maradt volna egy talpalatnyi hely sem a Hungexpo K épületében. A jelmezek pedig lenyűgözőek voltak: aprólékos kidolgozással és több órányi munkával készült minden fellépő ruhája és kiegészítői a mai napra.

De nem csak a nagyszínpadból állt ám az egész rendezvény, egy épülettel odébb kapott helyet a vásár (25-ös épület), ahol sikerült egy hatalmas TARDIS-plakátba is belefutnom – mondanom sem kell, mint minden jó sci-fis, én is azonnal fotózkodni kezdtem előtte. Annyi könyvet, füzetet, ékszert és egyéb kiegészítőt szúrtunk ki magunknak Ixivel, hogy legalább két Tűzvillámra lett volna szükségünk a hazaszállításhoz. Itt kapott helyet még a sushibár is, aminek az imádott illata belengte az egész épületet – amit mi hatalmas gyomorkorgásokkal nyugtáztunk.

Kicsivel odébb volt a gamer és kiállítói csarnok, ami – mint azt a neve is mutatja – a játékosok helyi paradicsoma volt a szombati napon. És itt találtuk meg a keresett kiállítóinkat is: Alkimista Laboratóriumot, Csillagkapu Cosplay Klubot és a Star Trek Baráti Társaságot – utóbbiak vasárnap tartanak klubnapot. Itt aztán akadt minden, ami egy sci-fisnek bőven a mennyországot jelentené: tribli, zpm, felix felicis nyaklánc, mozgó hírnökbogár, zat, kinyomtatott elsődleges irányelv, és ezek még csak a jéghegy csúcsát képezték.

Szombaton úgy döntöttünk, a rendezvény keretében megtartott kisebb előadásokból is szemezgetünk, és egyből négy is felkerült a megnézendők listájára, de ebből – a kezdeti csúszás miatt – csak kettőn tudtunk részt venni. Elsőnek a Nyolcadik előadás: a Halál! (Alien), ahol hihetetlenül érdekes dolgokat tudtunk meg az Alien filmek világából, belső és egyben igen ritka fotókat láttunk és azt is sikerült megtudni, hogy mi a baj a Prometheus filmmel. És a legfontosabbat majd elfelejtettem: már létezik magyar szekció is UHCM (United Hungarian Coloniel Marines) néven. A második előadást a Star Trek Baráti Társaság tartotta, ami nevezhető bevezetőnek is a trekkie-k világába, de azok is tudták élvezni, akik nemcsak a kapitányokat tudják összepárosítani az űrhajókkal, hanem a legénység minden tagját, térben és időben egyaránt.

A szombat estét ismételten a Para Para Fake Starz táncosai pörgették fel (még az eredményhirdetés előtt) – akiknek a mozgásán és kitartásán folyamatosan elképedek. A csoport a színpadon zenére ugrál, míg a közönségnek az ő mozgásukat kell leutánoznia – ami az én esetemben inkább kevesebb, mint több sikerrel jár. Jó kis nap volt – eltekintve az apróbb döccenőktől –, remélem holnap is találkozunk. Addig is üdvözöl mindenkit két mardekáros boszorkány.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.