Oldal kiválasztása

Már javában adásban volt a második évad az HBO-n amikor én elkezdtem nézni a sorozatot. Mondhatni az elején azonnal belezúgtam, kedvelem a több szereplős sorozatokat így nem volt kérdés, hogy a Trónok harcával bizony hosszú lesz a „kapcsolatunk”. Annyira megkedveltem ezt a világot, hogy el is kezdtem olvasni utána a könyveket, a második kötetnél azonban abbahagytam. Nagyon kevés az ilyen alkalom, de most kimondom: a sorozat jobb, mint a könyv, jobban rávilágít a lényegre, kevesebb a sallang és a huza-vona.

tronokharca.s01.5

Westeros: egy hely, melyet északról a Fal határol, délről pedig a mesés és varázslatos Nyár-szigetek, ezen a helyen a fák elfeledett isteneket rejtenek, a kövek sárkányokat, és az emberek mosolya bosszút és vérontást ígér. Itt, ahol a házasságokat elrendezik, az adósságot megfizetik, árnyak királyokat ölnek és árulást sejtet minden kismadár. Itt él megannyi nagyhatalmú család, melynek jelképei és jelmondatai ott virítanak a zászlókon, várakban és csatákban egyaránt.

tronokharca.s01.3

Robert Baratheon (Mark Addy), Westeros hét királyságának ura, feleségével Cersei Lannisterrel (Lena Headey) és a teljes királyi személyzettel Deresbe igyekszik, hogy ott felkérje régi barátját és harcostársát, Ned Starkot (Sean Bean) a Király Segítője poszt elvállalására. Ned kissé vonakodva, de elvállalja a rá osztott szerepet, és két lányával, Sansával (Sophie Turner) és Aryával (Maisie Williams) elindulnak Királyvárba. Ned felesége, Catelyn (Michelle Fairley) azonban Deresben maradt három fiukkal, mivel a legkisebb, Bran lezuhant egy magas toronyból és azóta nem is ébredt fel – ezért senki sem tudja, hogy valójában mit is látott a fiú.

tronokharca.s01.2

Catelyn közben olyan értesüléseket kap az előző Segítő haláláról, aminek önmaga akar utána járni – de mint oly gyakran Westerosban, ő is rossz személyben bízik meg. Ned és a lányok útjuk során megtapasztalják a „királyi igazságszolgáltatást”. Királyvárban pedig Ned is rájön, hogy a dolgok nem úgy működnek, mint azt ő korábban oly naivan hitte. Egy biztos Westerosban: ne bízz senkiben, mert a jutalmad árulás lesz.

tronokharca.s01.1

Ned fattyú fia, Havas Jon (Kit Harington) ígéretéhez híven beáll a Fekete seregbe vagy más néven a Varjak közé, akiknek feladata megvédeni a Falat és egész Westerost az azon túl élő mesebeli szörnyektől, a Másoktól és a kevésbé meseszerű, ám annál valódibb emberektől, a Vadaktól. Vele tart a királyné fivére, Tyrion Lannister (Peter Dinklage) is, aki ugyan elég apró méretű, mégis hatalmas sármőr hírében áll, és bár nem forgatja jól a kardot, esze és beszélőkéje élesebb, mint bármilyen penge.

tronokharca.s01.6

A keskeny tengeren túl a Nyár szigeteken a két Targaryen még mindig a Vastrón visszaszerzésén fáradozik. Viserys (Harry Loyd) hozzádja húgát, Daeneryst (Emilia Clarke) egy nomád hadúrhoz, Kal Drogóhoz (Jason Momoa), aki a frigyért cserébe rendelkezésre bocsátja seregét Viserys terveihez. De a Targaryen családban a nők az igazi sárkányok, míg a férfiak az őrülettel küzdenek, és ez alól Viserys sem kivétel. Daenerys gyorsan beletanul új pozíciójába, mint Khaleesi a nomád horda vezetőjének feleségeként, és a félénk lányból igazi nő és anya lesz.

A tévétörténelemben kevés olyan sokszereplős és összetett karakterű sorozat van, mint a Trónok harca. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy manapság a legerősebb női karakterek mind itt vannak – gondoljunk csak Cerseire vagy Sansára –, a szereplők egytől-egyig érdekesek, egyediek és sok esetben brutálisak.

tronokharca.s01.4

Ez nem egy tündérmese, itt nem vár senkit sem a boldog vég. A sorozat védjegye – a kiváló karaktereken kívül – a brutalitás, a vér és a szex. Ezek alapján nem is javaslom mindenkinek, mert bizony a Trónok harcához erős gyomor szükségeltetik.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.