Oldal kiválasztása

Elérkeztünk a kedvencemhez ebben a kihívásban. Köszöntsük Drakula grófot teljes életnagyságban! A vámpírok vámpírja, a sötétség angyala és egyéb jelzők. Mindegy, hogy nevezzük őt, akkor is imádni kell!

dracula2

Számomra a Drakula nélkül nem is érthetőek igazán a vámpíros történetek. Rengeteg rajongója akad a vérszívóknak az ismeretségi körömben, nekik mégis valahol elakadt ez az egész tini vámpíroknál. Számomra kissé felfoghatatlan, hogy mégis hogy lehet a gróf nélkül igazi rajongónak lenni. Stoker volt az, aki alapot adott ennek az egész vámpíros műfajnak. Tulajdonképpen máig is felfedezhetünk rengeteg vonást az ő tollából: régimódi uraságok, többnyire európai származás, és természetesen az elhagyhatatlan rajongás a fiatal csajokért. Ezekből mindenhol találunk legalább egyet az összes ilyen témájú filmben, vagy könyvben – gondoljatok csak Hamilton Jean Calude-jára, vagy a Vámpírnaplók éretlen hölgyeményeire.

dracula5

Drakula gróf ugyan se nem francia, se nem gimnazista, viszont van egy menő kastélya, egy szép koporsója és egy utazása Londonba, ahol egyből meg is találja magának a csinos Minát. Aztán persze szegény halandók meg ijedten találgatják, hogy itt az ördög, na, most aztán mit csináljanak vele? Szerencsére – szerintem nem szerencse, hanem szomorú – itt van nekünk Van Hellsing, aki majd megold mindent. És ki ne hagyjuk az egészből Drakula kedves kis szolgáját Renfieldet, akin lehet szörnyülködni, vagy nevetni, de bármelyiket is választjuk, nem maradunk száraz arccal. Számtalan film készült róla az évek során, de az igazi az mindig az eredeti, 1931-es darab marad Lugosi Bélával a főszerepben. Ő volt az, aki még a magas galléros köpenyben szaladgált hátranyalt hajjal és tulajdonképpen az én időmben még így öltöztek vámpírnak a gyerekek. És megtudtuk tőle, hogy az elegancia menő.

dracula4

Számomra a gróf nem csupán egy műfaj középpontja, hanem inspirál is, mind az írásban, mind az életben. És őt lehet okolni az elvárásaimért is az udvarias pasikkal szemben.

Tulajdonképpen, ha belegondolok, mindössze két Drakulával voltam elégedett egész életemben. Lugosi Bélával és Gary Oldmannel. Nekik tökéletesen feküdt ez a szerep és nagyon jól tudták hozni azt a stílust, amit mind elvárunk a kedvenc grófunktól. Valahogy azóta már ezt az egész imidzset elvesztette – pontosabban elvették tőle.

dracula1

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy egyébként Drakula valós személy után született meg. Az erdélyi Vlad Tepest szokták kapcsolatba hozni vele, akit Vlad Draculként, vagy Nyársaló Vladként is megneveznek sokan. A legtöbb ember úgy hiszi, hogy a kegyetlensége okán, állítólag rengeteg embert húzatott karóba, de vannak más történetek is róla, amik teljesen mást mondanak. A kastélya egyébként megtekinthető Erdélyben, érdemes elmenni megnézni.

dracula3

Az is vitatott, hogy Tepes ihlette a grófot, de akár ő, akár nem, az ő nevét mindenki ismeri, itt volt az ideje, hogy a történetével is megismerkedjünk.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!