Oldal kiválasztása

A Kristály-tavi táborba mész? Menj inkább haza! Vagy menj oda és olyan tárt karokkal fogadnak, hogy többet nem térsz vissza. Na, velem tartasz? Nincs is olyan messze.

friday13th

A Kristály-tavi tábort annak idején bezárták néhány haláleset miatt. A helyiek szerint a tábor el van átkozva, most azonban újra kinyit és várja a lelkes táborozókat, de előtte még fel kell újítani egy kicsit. A csapat, aki minderre vállalkozik, maga is igen jót szórakozik a munkálatok alatt, majd  mindannyian megtudjak szép lassan, hogy miért is zárt be a hely, de akkor már túl késő lesz. Kellett nekik kinevetni a falubelieket, hogy a hely elátkozott és hogy ne menjenek oda! Persze mindig – a való életben is – van olyan egyén, akit nem zaklat fel egy rakás korábbi haláleset és már csak azért is odamegy. Ami azt illeti, manapság az ilyen helyekre kifejezetten vadásznak az emberek. Hát igen, az idők során túl jó lett az idegzetünk, már egy film és egy szellemvasút nem elég, inkább odamegyünk.

fridaythe133

Persze szó sincs átokról, Jason szedi itt az áldozatait. Jason, aki legalább annyira ismert, mint Freddy Krueger, s kettejüket össze is hozták már egyszer egy közös filmre. Alapesetben nem vagyok a crossover híve, de el kell ismernem, hogy az nem volt egy rossz film. Nem csak hogy összehozták a régi nagyokat, de még valahol össze is illenek. Ez persze annak köszönhető, hogy Jason gyerek, Freddy pedig amolyan apa-figura. Persze mindezt nem szó szerint kell értelmezni, nem valószínű, hogy örülnének a gyerekek, ha ilyen apjuk lenne.

fridaythe132

A Péntek 13 két okból működik jól. Az egyik, hogy a legtöbb ember babonás, így a péntek 13.-ával lehet őket rémisztgetni, a másik pedig az, hogy mind Jason, mint a tábor közelebb hozza ezt az egészet egy fiatal nézőhöz. Mindannyian mentünk táborba legalább egyszer. Lehet, hogy esetleg utáltuk, de a legtöbbünk kipróbálta már. Na és ezek után táborba menni egy tópartra? Kizárt dolog!

fridaythe135

Természetesen ez a film is számtalan folytatással büszkélkedhet, s nem véletlenül lett mind népszerű. Remekül operál a feszültséggel, a sejtetésekkel és már megint elő kell hozakodnom Tom Savini maszkos munkájával, amit időtlen idők óta szeretek és tisztelek. Tökéletesen tisztában van vele, hogy mit hova kell rakni, hisz nem kispályás a filmiparban. Nem csak maszkmester, de színész, rendező és még kaszkadőr is – ezt nevezem én a munka hősének.

friday the 13th -- 1980 -- Paramount Pictures

No, hát most, hogy mindenkit feldaraboltunk, szerintem kezdjetek ti is babonásak lenni, különben jön Jason. És kétszer gondoljátok meg a nyári táborokat is. A Péntek 13 is azok közé a filmek közé tartozik, amik népszerűvé tették a műfajt, a nyár is közeleg, tökéletes a mai estére.

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!