Oldal kiválasztása

Mint ahogy az a címben is jól látszik – ám egy pici csavarral– nem csak a 100% fanservice animéket fogom „kielemezni”, hanem még az amúgy elég korrekt animékban lévő fuxkaraktereket („töltelék”) is leállok kivesézni, közben pedig bőszen körmölöm a végrendeletemet.

dragon ball

Kezdjük az elején: a „régi”, szép időkbe – vagyis a 90-es évek vége és a 2000-es évek eleje– még olyan nagy nevek jöttek be kis hazánkba, mint a Dragon Ball, Sailor Moon, a No.1 és a Tsubasa kapitány. Ezekben még nyomát sem találni – vagy legalábbis én nem találtam– külön fanservice-t szolgáló személyeket vagy vonásokat, de valljuk be, a népszerűséghez nem is volt rá szükségük. Az Inuyasha már vonultat fel a lányok nagy örömére pár szépfiút, de az abban lévő mennyiség eltörpül, mondjuk az Uta no Prince-sama nyáltenger háreme mellett. Ez még nem negatívum, ne vegyétek annak, én magam is bírtam a sorozatot. Az első évadát. A másodiknál szaladt el az alkotókkal annyira a ló, hogy csodálkoztam a műfajnál, hogy a Yaoit (boys love) nem tették bele. Mert vajon mire is vágytak a fiatal animés lányok? Jó zenére? Talán. Szép fiúkra? Mindenképpen. Egymás közelében nagyon is feltűnő szexuális mozgásokat végző szépfiúkra? A válasz az, hogy igen. És ezt meg is adták nekik.

Uta no prince-sama

Jó oké, én sem vetem meg az ilyen látványt –ahhoz képest, hogy nem vagyok yaoi-fan – de azért nálam és még másoknál is van egy bizonyos határ, amit az anime stúdiók rendesen átlépnek, hogy a tömegigényt kielégíthessék. Most nem azért, tudom, hogy a Free! mekkora mánia volt (talán még most is az), de őszintén, azon kívül, hogy válogatott hímek úszkálnak benne és testükről csöpög a víz, van más is benne? Na jó, humor és egy csipetnyi dráma talán, de értelem az annyi, mint Halálcsillagban a jóindulat. Oké, eleget szapultam a lányok örömeit, most következzenek a fiúk: a srácoknak gyártott fanservice animék koronázatlan királya kétségtelenül a High School of the Dead. Gondoljatok csak vele: az alap sztori remek – zombik– és kik szállnak szembe velük? Nagy fegyveres, lenge ruhás, nagy mellű csajok. Kell-e ennél többet mondanom?

Free!

Mindez még nem lenne annyira kiakasztó, ha mondjuk ezek animék feljönnek, rajonganak értük. Ideig-óráig, aztán kötelezően lecsengenek. Ez lenne logikus, ám mégsem így működik. Jó Hollywoodi módra, a tömegízlésnek megfelelő tucatfilmek tovább megmaradnak a köztudatban, mint a valódi tartalommal bíró, ám kevesebb „extrával” operáló társaik. Pál bácsi manapság túl sokat pörög, úgy érzem.

High school of the dead

Visszatérve az előszóban említettekhez: kétségtelenül vannak olyan animék amik eléggé korrektek vagy jók is, ám bennük is beüt a fankarakter sokaság, de ott talán annyira nem is feltűnő. Példát viszont, a kitörő dühroham elkerülése végett inkább nem hozok, de szerintem egy-két szereplőt mindenki be tud tippelni saját kis kedvencéből is.

Mindent összevéve: fogjuk magunkat, menjünk el aranybányásznak, hátha a sok pirit között valódi aranyat is találunk. Mert manapság is ugyanilyen nehéz valódi tartalommal és értékekkel rendelkező animét találni.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.