Oldal kiválasztása

Sosem voltam oda a hősökért – általában véve a főgonoszokat jobban kedvelem, de Amerika Kapitány a kevés kivételek egyike. A kicsi és törékeny Steve Rogers, aki ragaszkodott az álmaihoz, még akkor is, mikor mindenki megverte vagy kinevette érte. Sosem adta fel, sosem hátrált meg, és pont ezért nézett fel rá minden Marvel szuperhős (még Logan is). Leggyakrabban, ha egy karakternek rossz sora van, akkor bizony a gonosz szolgálatába áll, de Steve nem így döntött, és ez az, amiért becsülöm, tisztelem és kedvelem. Sajnos ezeket az érzelmeket a film valahogy nem tudta visszaadni, ami azért is nevetséges, mert egy „egyszerű” videójáték, a Marvel Ultimate Alliance viszont képes volt – szörnyű fricska ez a filmeseknek.

amerikakapitány.3

Steve Rogers (Chris Evans) egy kedves és jólelkű srác, aki mindenáron szolgálni szeretné a hazáját, csakhogy fizikailag alkalmatlan a feladatra: vézna, alacsony és nem bírja a terhelést, egy dolog van azonban, ami bírná a teljesítményt, az pedig a szíve. Legjobb barátja Bucky (Sebastian Stan), aki folyton kirángatja őt a bajból és megvédi a hatalmaskodó és agresszív srácoktól – mily meglepő, hogy már akkor is kínozták a gyerekek a náluk gyengébbeket. Steve-re azonban felfigyel egy tudós, Dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci – hatalmas rajongója vagyok a színésznek), aki a Szuper Katona Program egyik vezetőjeként alkalmas jelölteket keres a kísérleteihez – igen, ez nem hangzik elsőre túl jól -, de Steve-nek ez bőven elég, hiszen a lehetőség, hogy végre katona lehet, bármit megérne neki. A program sikeres, Steve-ből igazi katona lesz – lelkileg eddig is az volt – fizikailag is „felnő” a feladathoz.

amerikakapitány.2

Hősünket kezdetben kizárólag propaganda célokhoz használják, de Amerika Kapitány akkor válik igazán jelképpé, mikor ő és csapata sorozatosan helytállnak a második világháborúban. Az elején ők sem tudják mire vállalkoztak, de szépen lassan ráébrednek, hogy a szálakat valójában a Hydra és annak vezetője Red Skull (Hugo Weaving) mozgatja. Vajon a Kapitány elég erős mindehhez – jól van, tudom, elég hülye kérdés ez, de csak nem spoilerezhetem el a végét?

amerikakapitány.4

A történet valóban a klasszikus képregényből lett átvéve, de valahogy mégis az az érzésem, mintha kiherélték volna Steve-et. A színészi teljesítmény azonban nagyon ott volt, Steve és Bucky közös jelenetei – biztos vagyok benne, hogy a két színész nagyon jóbarátok –, például amikor Bucky ráeszmél, hogy talán már Steve-nek nem is lesz rá szüksége, hiszen már nem kell megvédeni, ő lett Amerika Kapitány. A szerelmi szál is ügyes, nincs túlerőltetve, Peggy Carter (Hayley Atwell) fantasztikus, egyszerre nőies és kemény – nem csoda hát, hogy Steve belehabarodott.

Captain America: The First Avenger

Igen, a 2011-es nyár nagy durranása a film, bár sem a karakter szellemiségét, sem a mitológiáját nem tudták jól megfogni az alkotók. Az az érzésem, mintha fogták volna Amerika Kapitányt, és eladható marketingfigurává farigcsálták volna – de ez ostobaság, ő önmagában is eladható, a tettei, a szellemisége csupa olyan dolog, ami naggyá teszi. Sajnálom, hogy ehhez újfent a képregényhez kell nyúlni a rajongóknak, nem pedig a mindenki számára elérhető filmhez.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.