Oldal kiválasztása

Ez a film némileg kilóg a sorból. No, nem nagyon, csak annyi apróságban, hogy ez egy olyan darab, aminek eddig az összes változatával elégedett vagyok. Nem erőltettek bele felesleges elemeket– például, hogy hirtelen törjenek elő a láncfűrészből, mert az milyen menő –, hogy ettől fú, de látványos lesz. Megtartotta a maga egyszerűségét még modern körülmények között is.

texas1

A történet középpontjában Bőrpofa áll, aki láncfűrésszel szaladgál jó zajosan és arcokat lop. Mondván, ő csúnya, ezért ellopja mások szép arcát, hátha ettől szebb lesz. Tudom, hogy ez morbid, de talán azért az elmúlt cikkeim alapján már ti is rájöttetek, hogy én könnyen a szívembe zárom az ilyen naiv mamlaszokat, még akkor is, ha embereket gyilkolnak. Mesélhetnék most valami mély, filozófiai tartalomról, de abból kevés van, habár az legalább masszív.

texas3

A film alatt megcsodálhatjuk, hogyan is reagál az emberi test egy láncfűrészre: csúnyán. Egy tipikus gyerekriogató sztori, bár szeretik azzal rémisztgetni a népet, hogy igaz történet. Én ezt nem cáfolom, de nem is támasztom alá. Ha valaki esetleg átélte, az írjon nekem és azonnal közzéteszem, ígérem. Igazságtartalmakat félretéve azonban egy egyszerű, tábortűz mellett mesélős kis história – amúgy mennyire gáz, hogy horrorkirálynő létemre sose csináltam ilyet?

texas5

A történet ott kezdődik, hogy a kis kontár amerikai fiatalok megint olyan faluba tévednek, ahová nem kéne. A lakosok persze Bőrpofát, a láncfűrésszel szaladgáló pszichopata gyilkost védik. Szegény gyerek meglehetősen rusnya fejjel tengette életét, aztán a sok csúfolódás hatására elment az esze és most arcokat lop. Akik felnevelték, szívesen odadobják neki a fiatalokat, hiszen szerintük ők is csak azért jöttek, hogy gúnyt űzzenek belőle. Csúfolódás ide vagy oda, azért a csávó enyhén kattant és dühterápiára kéne járnia, ha csak így nekiesik bárkinek a szerszámoskamrával. Hová is tettem a pszichiáter számát?

texas2

Látványban annyira nem kért sokat. Pontosabban a maszkosoknak azért volt vele munkája, ezt ne felejtsük el, de nagy csinnadrattákat, Godzillát, meg lézerkardot nem igényel, viszont ez az, ami tulajdonképpen élvezhetővé teszi. És emellett jó, ha néha rávilágítanak arra, hogy ijesztgetni egyszerűen is lehet. Bu!

texas4

Tulajdonképpen bármelyik verzióját szívesen javaslom a nézőközönségnek, mert tényleg jól sikerültek, és mindent tartalmaznak, amiért én klasszikus darabnak tartom egy horror-rajongó polcán. Aki esetleg minőségre esküszik, az bátran nézze a 2003-as verziót Jessica Biellel. Jaj, és szegény fejem, ki ne hagyjam a tanulságot, amire újabban nagyon rászoktam: ne legyetek csúnyák, mert kicsúfolnak, és agresszív favágók lesztek!

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!