Oldal kiválasztása

Tetszik a film, mondjuk nem vagyok annyira elájulva tőle, mint a többség, de élveztem. Sőt, fel sem tűnt a moziban, hogy több mint két órája ülök ott – és ez nagyon-nagyon jó dolog. Viszont azok az apróbb – jól van, nem is annyira apróbb – logikátlanságok rontottak a filmélményen. A robbantások és a lövöldözések látványosak voltak, a pusztítás lenyűgöző, a verekedésektől pedig még a lélegzetem is elakadt.

amerikakapitány2.4

Steve (Chris Evans) próbál beilleszkedni az új világba – sőt, még listát is készített a lemaradt dolgokról, pl. Star Trek vagy Rocky –, Natasha (Scarlett Johansson) szeretné, ha a Kapitány a magánéletben is kicsit kiegyensúlyozottabb lenne, ezért folyamatosan randira hívhatók lányokról beszélgetnek. A Kapitány egész jól beilleszkedett a mai világba, de múltját sem feledte el, Peggyt mind a mai napig látogatja – az a jelenet egyszerre volt örömteli és szívbemarkoló.

Steve Rogers a S.H.I.E.L.D. legjobb fegyvere, amit csak bevethet, ha kalózokról vagy kimenekítendő túszokról van szó. És hogy Natasha nem csak a kimenekítés miatt van ott, az pedig már az első másodpercben mindenkivel sejteti, hogy itt bizony nagy turpisság van készülőben. Fury (Samuel L. Jackson) és a S.H.I.E.L.D. egy igen erős és hatékony védelmi rendszert szeretne működésbe léptetni az elkövetkezendő napokban, ami akár képes lenne új szintre emelni a bűnüldözést szerte a világban. De ha a S.H.I.E.L.D.-ről van szó, a dolgok sosem azok, amiknek elsőnek látszanak, barátból könnyen ellenség válhat, és olyan események vehetik kezdetüket, amik képesek átírni mindent, amit eddig hittünk.

amerikakapitány2.2

A filmnek egy nagy hibája van: Natasha, a Fekete Özvegy eddig egy kemény és furfangos nő volt, aki mindent megold, de néha azért neki is segítségre van szüksége, itt meg egyszerűen csak rideg és titokzatos, és a legszörnyűbb, hogy a felének sincs értelme, amit mond. Azon meg aztán abszolút nem tudok túllépni, hogy lenyalták a haját, ami minden jelenetben egyenes maradt – egy természetes göndör haj idővel begöndörödik és menekülés közben nem hiszem, hogy lett volna lehetősége elővennie a hajvasalóját.

És igen, itt jönnek elő azok az apróbb logikátlanságok, ami miatt folyton döccent egyet a film:például hogyan szerezték vissza hőseink a felszerelésüket, ha éppen elfogták és egy bezárt kocsiban szállították őket? Vagy mikor volt ideje Amerika Kapitánynak kifényesítenie a pajzsát, mikor nem olyan rég még olyan koszos volt, hogy a csíkozást is alig lehetett látni? Bár volt egy pillanat, mikor az egyik szereplő monologizált, én pedig kezdtem eldobni az agyamat, aztán kiderült az igazi ok és ezért piros pont az íróknak.

amerikakapitány2.3

Sam (Anthony Mackie) egyszerűen imádnivaló volt a filmben, gyakorlatilag az összes igazán vicces jelenet neki köszönhető. A Tél Katonája, nos, azokat a kék szemeket bárhol felismerem, de tudom, hogy nem sokan vannak így, ezért lakat van a számon. Fury pedig fantasztikus – szerintem a legjobb szerepe Samuel L. Jacksonnak, a karaktert mintha rá írták volna.

Azt kell mondjam, hogy az Amerika Kapitány legújabb része is egy filler – pont, mint az előző film –, hiszen nem szolgál másra, csak felvezeti az eljövendő új Marvel filmeket. Pedig ezzel mekkora lehetőséget puskáznak el az alkotók, mert Steve olyan szerves része a Marvel univerzumnak, olyan mitológiája van, ami átjár mindent, és mindenhez köze van.

amerikakapitány2.1

És így végszónak: kedves moziba járó Marvel filmet nézők, ha azt hiszitek, hogy vége van a filmnek az utolsó jelenettel, akkor nagyot tévedtek. Kedves Marvel filmet sokat látott, de nem eleget nézők: nem, az extra jelenet után még lehet egy újabb extra jelenet. És ha bizony ezáltal lemaradtok valami igazán fontos infóról az eljövendő Bosszúállók filmből, akkor ne felejtsétek: mi szóltunk!

Orlissa véleménye

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.