Oldal kiválasztása

Spoiler– Riadó! Riadó! Van-e szoba kiadó?

Na, jó, a lényeg hogy tényleg lesz benne egy-két extra infó azoknak, akik csak az animét látták, de a mangához még nem volt szerencséjük. Bár ilyen elég kevés lesz, azért egy figyelmeztetés erejéig őket is megtisztelem. Szóval, függöny fel és következzék 2013 méltán legjobb animéje, a Shingeki no Kyojin vagy angolosan Attack on Titan.Hajime Isayama szerintem nem gondolta legvadabb álmaiban sem, hogy eléggé furcsa stílusban rajzolt mangája köré egy valóságos animekultusz fog kialakulni világszerte. Pedig ez történt, és ennek vannak pozitív és negatív töltetei is rendesen – gondoljunk csak a milliószámra gyártott történetekre és fanartokra, amik a neten keringenek a nagyon cukitól a hardcore hentaig bezárólag. De mi is tette naggyá Erenék történetét? Miért ugrott ki robbanásszerűen a Shingeki? Egy biztos, nem a főhős miatt.

Attack on Titan1

Gondoljuk csak végig a dolgokat, mielőtt még a fanok meglincselnek: ugye száz éve béke van a falak mögött élő embereknek a kannibál Titánoktól, maximum csak a Felderítő Osztag tagjai hullnak, mint a legyek, de ők is, azért mert kimerészkednek a vadonba. A legkülső, Mária fal mögött tengetik életüket három főhősünk: Eren, Armin és Mikasa. Aztán, bumm! Beüt a Crack és jönnek a Titánok egy kis nasira az időközben áttört falon. Hőseink megmenekülnek és beállnak katonának, időközben szereznek barátokat, szövetségeseket. Erenről meg kiderül, hogy képes Titánná– változni. Igen, itt nyeltem egy nagyot és unott pofával néztem, ahogy írtja az ellent, mint egy rossznapját élő rock sztár. Úgy értem, csak én nem lepődtem, meg hogy ez lesz? Végül is ő a főhős, nem lehet szürke kisegér, viszont ott van már fizikai erőnek Mikasa, agyzseninek Armin – így neki egyedül csak ez az egy képesség maradhatott – különben már az első tíz percben elpatkolt volna.

Attack on Titan2

Nos, igen kifejezetten zavaró, ha a szereplőgárdából pont a főhőst nem kedveli az ember lánya, de sajnálom. Kárpótlásként a mellékszereplők sokkal jobbak karakteralkotás szempontjából: jó itt sem a kötelező fuxeszközökre gondolok, hanem azokra, akik élettel és drámával töltik meg ezt a nem vidám hangvételű sorozatot. Ott van példának okáért a Hanji Zoe osztagvezető és Titánszakértő, védi az embereket, de a Titánoktól sem fél. Majdnem én is vele sírtam mikor a két kísérleti alanyát holtan találta, magából kikelve sírt és üvöltött. A másik ilyen kedvencem Daisuke Ono orgánumával megszólaló Erwin, akit én a manga irányvonala miatt erősen féltek (légy erős! Ne kattanj be!). De kétségkívül mindenki legnagyobb hőse az (el) takarítónő, Rivaille, aki bűnözőből lett az emberiség legerősebb harcosa – Elég erős nézetváltás és mellette nulla jellemfejlődés – Csak gratulálni tudok kedvenc halszeműmnek.

Attack on Titan3

Visszatérve a műre, nagy erőssége a drámai töltet és annak a lassú, de fokozott feloldása és a hirtelen beütő sokkpillanatok. Csak pislogtam– mikor Levi az egyik elhunyt társnőjének az apjától tudta meg a lány iránta való érzéseit– Nem kicsit volt durva és egyben szívbemarkoló pillanat. Szerintem ebben van a Shingeki erőssége, hogy nem lacafacázik, minden korlát nélkül a képedbe mondja a nature valóságot és azt, hogy néhány ember rosszabb még a kint rohangáló Titánoknál is.

Persze semmi sem lehet tökéletes, így az Attack on Titannek is vannak hibái: például én jót nevettem, hogy az animében Hanjit nőnek kezelik és mutatják be, holott ezt a mangaka a mi, az olvasók képzeletére bízta. A másik kacagtató dolog az Levi kora: azt sejtettem, hogy nem tini, de amit mondanak róla, az kissé durva és mókás.

1379947_593871464009575_1654314954_n

Mindent összevetve az Attack on Titan a maga nemében tényleg az utóbbi évek, ha nem az évtized egyik legjobb animéje, nem tökéletes, de még így messze az átlag fölött van. A történet bár véres, nagyon is valós és magával ragadó, akárcsak a szereplők (tisztelet a kivételnek).

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.