Oldal kiválasztása

Habár elég nehezen fellelhetőek már a régebbi filmek, és a 3D-n és hasonlókon nevelkedett emberek elsőre meglehetősen fitymálóan néznek egy közel százéves filmre, de szintén jó okom volt ezt a régi darabot választani.

frank3

Egyrészt a könyv volt az oka. Ez a film áll a legközelebb ahhoz, amikor Mary Shelley megírta a Frankensteint, és így az a meglátásom, hogy talán az akkori elgondolás közelebb állhat az eredeti képhez, amit ábrázolni akart a szerző. A másik ok pedig az, hogy ebben még a klasszikus ábrázolását láthatjuk a szörnynek, amit a rajzfilmekben még ma is használnak – filmekben sajnos már nem. Bevallom őszintén, nem is igazán tudnék mondani olyan színészt, aki megfelelően el tudná játszani a szörnyet. Ő egy igen összetett személyiség, annak ellenére, hogy egy buta szörnyről nem gondolnánk ezt.

frank2

Frankenstein a tévhittel ellentétben nem a szörny, hanem a doktor, aki létrehozta őt. Ezt fontos tisztázni, mert a falat kaparom, amikor valaki ezzel a durva tévedéssel traktál. Szóval a doki sok kísérletezés után végre sikeresen létrehozott egy életet, nagyon büszke magára, azonban van egy igen nagy bökkenő: meglehetősen csúnya lett az eredmény, így hát úgy dönt, megszabadul tőle. A szörny azonban mindenáron szeretne visszatérni apjához, aki végül megsajnálja, gondolja, készít neki egy társat. A dolog balul sül el, és a helyzet egyre rosszabb lesz. Ez a sztorinak kábé a negyede, a maradék időben a doktor tulajdonképpen csak menekül egyre messzebb és messzebb, miközben a szörny bosszút akar rajta állni – lássuk be, ez teljesen jogos. Minden, amit megtanult, azt önmaga szedte össze, véletlenül sem „apjának” köszönhető mindeme tudás. Szóval, most, hogy elmeséltem a lényeget, vissza is térhetek oda, hogy a szörny egy összetett egyéniség. Egyrészről egy hatalmas, esetlen melák, aki ráadásul olyan ronda, mint a bűn, de ez nem jelenti azt, hogy neki ne volna szüksége szeretetre és törődésre. Valamilyen szinten még intelligens is, hisz nem teljesen állat módjára intézte a leszámolását a dokival, bár itt fellelhető azért a vadászat mozzanata. De azért igyekszik kulturáltan megoldani. És a tetejébe még szörnyen dühös is. Ezek nem túlzottan bonyolult érzelmek, tulajdonképpen csak a számuk nagy és nem akarok senkit szidni, de az új színészek többsége karakterszínész, aki egy típusra van ráállva, plusz ehhez a szerephez kell egy alkat is.

frank1

Tudom, hogy sokakat nem hoztam lázba egy fekete-fehér filmhez még így se, de én feltétlenül szerettem volna megmutatni nektek, hogy honnan jött ez a kockafejű, szomorú arcú zöld ábrázolás a rajzfilmekbe. Mégiscsak innen indult minden.

frank4

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!