Oldal kiválasztása

Új évad, új gárda – és, ami a legmegdöbbentőbb: a vérfrissítés bizony jót tett a sorozatnak. Sőt, képes a második überelni az elsőt, és ez igen ritka dolog.

Az előző évad egy hatalmas cliffhangerrel ért véget: Alice (Ruth Wilson), Mark (Paul McGan) és Luther (Idris Elba) végre elkapták Zoé (Indira Varma) gyilkosát. Aki nem más, mint John legjobb barátja és munkatársa, Ian – akiből mára már mocskos zsaru lett. Mark nem bírta a kínzást és bizony megölte Iant, és varázsütésre a rendőrök is megjelentek. A vége alatt csak pislogtam és azon agyaltam: na vajon ezt most hogyan oldják fel?

luther.s02.2

A problémát egy huszárvágással megoldották. Alice ugyanis magára vállalta a dolgot, és minthogy a hölgy elmebeteg, elmegyógyintézetben raboskodik – ami nem fair, tekintve, hogy ő a kedvenc szereplőm a sorozatban. De nem kellett sokáig aggódnom érte, hiszen ebben a sorozatban kéz kezet mos. Luther egy alma segítségével – teszem hozzá bravúrosan – kiszabadította Alice-t, akitől azonban így is búcsút kellett vennem. De megnyugtat a tudat, hogy szabadon jár-kel.

Szegény Justin Ripleyt (Warren Brown) csúnyán lefokozták és megszívatták, amiért kiállt Luther mellett, de John nem az a fajta, aki elfelejti a hozzá hűségeseket, így amikor ő maga új részleghez kerül – sorozatos és különleges –, akkor az első dolga Justinért menni és visszaterelni a karrierjét, oda, ahol lennie kéne. A csapat újonca Erin Gray (Nikki Amuka-Bird) – akit azonnal meg is utáltam, mert egy merev, a szabályokat szó szerint betartó, áskálódó nőszemély – ez az utálat később még inkább fokozódott.

LUTHER - SERIES 2

Legnagyobb megdöbbenésemre az új főnök nem más, mint aki Luthert ott szívatta, ahol csak tudta az elmúlt évadban, nevezetesen Martin Schenk (Dermot Crowley). Hihetetlen hidegvérrel és profizmussal vezeti az osztályát. Erre pedig nagy szükségük van, hiszen egy igazán bonyolult és rejtélyes üggyel van dolguk. Az elkövető mindent egy kockajáték szabályai szerint hajt végre, és a következő lépését is a dobások határozzák meg. Úgyhogy bármilyen modellt is állítana fel a rendőrség, azt azonnal sutba is lehetne vágni.

Luthernek a magánélete sem stimmel – nem mintha valaha is normális lett volna –, egy régi ismerőse felkeresi, hogy mentse ki a lányát a pornó- és prostitúcióiparból. A főfelügyelő az elején ódzkodik a dologtól, érzi, hogy valami nem stimmel, de végül mégis megmenti Jennyt (Aimee-Ffion Edwards). Ezzel pedig olyan mélyre ássa el magát a szervezett bűnözésben, amiből nem lesz egyszerűk kijutni.

luther.s02.3

Le kell szögeznem, hogy még sorozatban ennyire nem volt tökéletes helyen Marilyn Manson: Sweet dreams című száma. Szeretem a kameramozgásokat és a vágásokat: teljesen eltérnek a szokványostól, ezáltal olyan szögeket és perspektívát is bemutatva, amiről nem is hittem, hogy létezik. Az egyik jelenetben, amikor a gyilkos beront egy kocsmába és megöl mindenkit, nem látunk semmit, csupán a hangokat halljuk percekig.

A második évad piszok izgalmasra sikeredett – a bűntények, a magánélet – minden olyan harmonikus egyensúlyt alkotott, amit több krimisorozat is alkalmazhatna manapság.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.